08/02/2014 | Yazar: Loren Elva

Dersim Roştîya Asmê LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Oluşumu, kuruluşunu bugün ilan etti.

Dersim Roştîya Asmê LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Oluşumu, kuruluşunu bugün ilan etti.
 
“Bu Topraklarda Biz De Yaşıyoruz”
Düzenledikleri basın açıklamasında Dersim’de LGBTİ’lerin hem Kürt, hem de Alevi oldukları için sistematik olarak şiddet gördüğünü belirten oluşum “Dersim Roştîya Asmê ulusal, sınıfsal, kültürel, inanç özgürlüğünü savunmakta, sorunlarını kendi sorunu olarak görmekte, bunun için mücadele alanı oluşturmaktadır. Bu mücadele alanında tüm anti-faşistlerle omuz omuza var olan düzene karşı mücadele etmeyi ön görer’’ dedi.
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi Dersim İl Örgütü’nde yapılan açıklamaya Dersim Roştîya Asmê LGBTİ aktivistlerinden Hüsrev Orgun, Berfin Çalan ve Süleyman Baygut katıldı.
 
Hüsrev Orgun tarafından okunan açıklamada, oluşumun geçen yıl Munzur Festivali’nde Diyarbakır Keskesor LGBTİ Oluşumu’nun yapmış olduğu LGBTİ yürüyüşünde bir araya gelen lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseksler tarafından kurulduğu kaydedildi.
 
Roştîya Asmê: Karanlık Geceleri Aydınlığa Kavuşturmak İçin
Oluşumlarına Zazaca “Ay Işığı” anlamına gelen Roştîya Asmê adını gündüzleri ev hapsine geceleri karanlığa hapsedilen, gökkuşağı ay ışığında çıkan trans seks işçilerine, gecenin karanlığında, ay ışığının altında katledilen eşcinsel ve translara atefettikerini atfettiklerini belirten Orgun şunları söyledi: “LGBTİ’lere dönük nefret, saldırı ve cinayetler gün geçtikçe artmakta, yerellerde LGBTİ örgütlenmesinin ihtiyacını doğurmaktadır. Dersim’de bugüne kadar basına yansıyan LGBTİ’lere dönük herhangi bir nefret saldırısı veya cinayeti görülmemektedir. Ancak bu demek değildir ki Dersim LGBTİ’lere karşı nefret beslememektedir. Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumumuz gecenin bir karanlığında, ay ışığında katledilen, belki komşusunun dahi duymadığı eşcinsel ve transları unutmamakta, mücadelesi ile nefret saldırı ve cinayetlerine karşı başkaldırmakta, karanlık geceleri aydınlığa kavuşturmayı hedeflemektedir. Karanlıklara hapsedilen, gökkuşağı gece çıkan LGBTİ’lerin gökkuşağını güneşli günlere taşımayı hedef olarak önüne koyar’’ dedi.
 
Başta Dersim ve çevre iller olmak üzere bölgedeki LGBTİ’lerin yaşadıkları hak ihlallerine karşı mücadele edebilecekleri bir örgütlenme alanı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Orgun, “Oluşumumuz LGBTİ’lerin kendi topraklarında var olduklarını, var olmak istediklerinin mücadelesini vermektedir. Özellikle Kürdistan bölgesinden Türkiye illerine LGBTİ’lerin sistematik olarak göç ettirilmesine karşı LGBTİ’lerin kendi topraklarında var olduklarını, var olmak istediklerini ve var olacakları mücadelesini vermeyi ilke olarak edinir’’ dedi. Orgun sözlerine şu şekilde devam etti: “Oluşumumuz altında nefretin yattığı namus, aşk adı altında işlenen LGBTİ ve kadın cinayetlerinin karşısında durmakta, bu cinayetlere yenilerinin eklenmemesi için var olan, bunun için mücadele eden bir örgütlenmedir. Kadının özgürleşmesi ile erkeğin de özgürleşeceğini, eşcinsellerin özgürleşmesiyle heteroseksüellerin özgürleşeceği ilkesi ile yola çıkar.”
 
Roştîya Asmê 10 Şubat’ta Roşin Çiçek İçin Diyarbakır’da
“Homofobi, bifobi, transfobi, heteroseksizm, faşizm, kapitalizm, militarizm karşıtlarını verilen antifaşist mücadelemizde saflarımızda örgütlenmeye, birbirimize güç vermeye ve bu düzeni değiştirmeye çağırıyoruz’’ diyen Orgun, Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Olarak Diyarbakır’da babası ve amcaları tarafından öldürülen Roşin Çiçek davasının takipçisi olduklarını belirterek, “herkesi 10 Şubat’ta Diyarbakır’da görülecek olan Roşin Çiçek davasına bekliyoruz” dedi.    

Etiketler: yaşam
nefret