20/07/2013 | Yazar: Atlas Sibel Arslan

Ankara Ethem Sarısülük Parkı’ndaki atölye etkinliklerinde dün Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Atölyesi ilk etkinliğini düzenlendi.

Ankara Ethem Sarısülük Parkı’ndaki atölye etkinliklerinde dün Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Atölyesi ilk etkinliğini düzenlendi. Direnişte LGBT’lerin yerini konu alan etkinlikte, söyleşi ve Zenne filmi gösterimi gerçekleşti. Söyleşide Kaos GL Derneği’nden Evren E. Çakmak derneği, LGBT’lerin örgütlenme süreçlerini ve karşılaşılan engelleri anlattı.
 
“Sokağa Kendini Saklayarak Değil Savunarak İnmek”
2001 yılında Kaos GL’nin 1 Mayıs’ta alana inmesiyle LGBT hareketi örgütlenmesinin sokağa çıkışını anlatan Evren, kamusal alana çıkılmasıyla LGBT hareketinin yeni bir kimlik kazandığını dile getirdi.
 
Örgütlenme engelleri arasında farklı kimliklerin belli kalıplar ve önyargılarla yansıtıldığını dile getiren Evren, medyanın da bu yargıları yeniden inşa ederek sunuşunu anlattı.
 
Sokakta kimliğini saklamadan var olmanın önemini anlatan Evren, “Ankara’da bir zamanlar Güven Park LGBT bireylerin bir araya geldiği bir mekândı, şimdi neredeyse bir karakola dönüştürüldü. İstanbul’da da Gezi Parkı, LGBT’lerin tanıştığı, bir araya geldiği bir mekândı. Elbette mesele ağaç meselesinin yanı sıra sokaktaki yaşamı yok etme meselesidir,” dedi.
 
Evren ayrıca direniş sırarsında Beyoğlu çevresindeki trans seks işçilerinin evlerini açarak revire dönüştürdüklerini anlatı.
 
“LGBT Meselesi Herkesin Meselesidir”
Film gösterimi öncesinde yapılan söyleşide LGBT’lerin hikâyelerini, yaşamda karşılaştıkları güçlükleri daha yakından anlamak, bilmek istediğini dile getiren bir katılımcı, kapitalist sistemde yok sayılan insanın, farklı kimlikler üzerinden bir diğerini yok saydığı bir düzen içerisinde hikâyeleri dinleyerek tanışmak ve bir arada olmanın önemini vurguladı.
 
Küçük şehirlerde yaşayan LGBT’lerin üniversitede karşılaştıkları zorluklara ilişkin Çorum’dan bir öğretim görevlisi de LGBT’lere ilişkin duyarlılığı yalnızca LGBT’lerin değil, herkesin göstermesi gerektiğini dile getirdi.
 
Ethem Sarısülük Parkı Yaşamaya Devam Ediyor
Resim Atölyesi’nden Pankart Atölyesi’ne, Yaratıcı Drama Atölyesi’nden Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Atölyesi’ne birçok çalışma haftanın farklı günlerinde Ethem Sarısülük Parkı’nda gerçekleşmeye devam ediyor. Atölye çalışmalarına katılmak isteyenler Ethem Sarısülük Parkı Facebook sayfasından etkinlik duyurularını takip edebilirler. 

Etiketler: yaşam
İstihdam