06/11/2009 | Yazar: Kaos GL

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği, 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında Ankara’da toplanan ‘Din ve Toplum’ ana başlığı altında ‘Sosyal Problemler Karşısında Din ve Diyanet’ konusunu ele alan

Diyanet : ‘Eşcinsellik Kabul Edilemez’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği, 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında Ankara’da toplanan ‘Din ve Toplum’ ana başlığı altında ‘Sosyal Problemler Karşısında Din ve Diyanet’ konusunu ele alan IV. Din Şurası kararları açıklandı.

Şuranın ardından geciken açıklamanın nihayet bugün (Cuma) mesai saatinin bitiminde yapılması dikkat çekti.

Eşcinselliğin ‘cinsel davranış bozukluğu’ olarak tanımlandığı 19. kararda eşcinselliğin tedirginlik verici şekilde yayıldığı ve bu yayılışa İslam’ın tavır ve cevabının değişmediği, eşcinselliğin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu belirtiliyor.

İnsan doğasına aykırı bulunan eşcinselliğin, eşcinselleri hedef göstermeden ve rencide etmeden giderilmesi gerektiği ve bu yönde yapılacak girişimlere destek verilmesi gerektiği vurgulanıyor.
 
Şuranın 19. Karar maddesi şu şekilde:
‘Kamuoyunda tedirginlik meydana getirecek bir şekilde yayılma istidadı gösteren cinsel davranış bozuklukları karşısında İslam’ın bilinen tavır ve cevabı bütün açıklığıyla belirtilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı, insan doğasına aykırı, müslüman tabiatının hiçbir şekilde kabul edilemez bulduğu her türden cinsel davranış bozukluğu karşısında, toplumun yeterli düzeyde bilgilendirilmesine öncülük etmeli, kişiler hedef gösterilmeden ve rencide edilmeden, sorunların sağlıklı bir şekilde giderilmesi konusundaki girişimlere destek verilmelidir.’

Bilindiği üzere Diyanet İşleri başkanlığı, 2005 yılı içersinde, özellikle Alo Fetva hattına gelen başvuruların artmasının üzerine konuyla ilgili olarak 35 kişiden oluşan bir uzmanlar heyeti oluşturduğunu ve bir fetva açıklanacağını duyurmuştu. Yapılan açıklamada bu konudaki bilimsel makalelerin derleneceği, doktor, psikolog ve sosyologlardan görüş alınacağı, özellikle AB ülkelerinin mevzuatı ve eşcinsellere yaklaşımı masaya yatırılarak, bazı Batı ülkelerinde ‘eşcinselliğin hastalık olmaktan çıkarılması’nında dikkate alınarak ayet, hadis ve sünnetler esas alınarak bir fetva yayınlanacağı duyurulmuştu. Ancak geçen zamana rağmen konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı sessizliğini şura kararlarına kadar korudu.

Şura kararlarına http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dy/Diyanet-Isleri-Baskanligi-Duyuru-4141.aspx adresinden ulaşılabilir.
 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam