17/09/2021 | Yazar: Kaos GL

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Dr. Larin Kayataş’ın memuriyetten men edilmesini sordu: Dr. Larin Kayataş’ın hakkındaki hukuksuz kararın ortadan kaldırılması ve göreve iade edilmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?

“Dr. Larin Kayataş’ın doktorluk görevinden atılması çalışma hakkına aykırı değil midir?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Dr. Larin Kayataş’ın “genel ahlak” bahanesiyle memuriyetten men edilmesi ve doktorluk görevine son verilmesini Meclis’e taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi veren Gülüm, hedef gösterilen Dr. Larin Kayataş’ın çalıştığı sürece hastanede mobbinge uğradığını ve hastane dışında da nefret suçuna maruz bırakıldığını hatırlatarak, “Dr. Larin Kayataş’ın özel hayatının ‘genel ahlaka uymadığı’ gerekçesiyle doktorluktan atılması transfobinin, nefretin ve ayrımcılığın kurumsallaştırılmaya çalışıldığının ve başta trans kadınlar olmak üzere LGBTİ’+ların yaşamın her alanından dışlanmaya çalışıldığının ve haklarının yok sayıldığının sadece bir örneğidir” dedi.

Gülüm, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

1)      Dr. Larin Kayataş’ın doktorluk görevinden atılması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2)      İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü hangi somut gerekçelerle Dr. Larin Kayataş hakkında görevden uzaklaştırma kararı almış ve disiplin soruşturması başlatmıştır?

3)      Dr. Larin Kayataş’ın doktorluk görevinden atılması Anayasa’nın 49. Maddesindeki çalışma hakkına aykırı değil midir?

4)      Dr. Larin Kayataş’tan 1 yıl içinde 3 kere savunma vermesini isteyen Disiplin Kurulu,  neden özel hayatını ihlal eden ve doktorluk mesleği ve çalışma alanıyla alakası olmayan sorular sormuştur? Soruşturmanın bu yöntemlerle ilerlemesi hukuka aykırı değil midir?

5)      Doktorluk görevinden atılmasında Twitter paylaşımları da gerekçe gösterilen Dr. Larin Kayataş’ın ifade özgürlüğü niçin ihlal edilmiştir?

6)      Disiplin Kurulu niçin Dr. Larin Kayataş’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne gitmesini sorgulama konusu yapmıştır? 8 Mart eylemlerine gitmek suç mudur?

7)      Dr. Larin Kayataş’a karşı trans kadın olmasından kaynaklı nefret suçu işleyen ve mobbing uygulayanlar hakkında bir idari ve adli soruşturma başlatılacak mıdır?

8)      Dr. Larin Kayataş’ın hakkındaki hukuksuz kararın ortadan kaldırılması ve göreve iade edilmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?

9)      LGBTİ’ların çalışma haklarını engellenmek yerine sağlık kurumlarında yaşanan nefret ve ayrımcılığın önlenmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, çalışma hayatı, siyaset
İstihdam