11/10/2022 | Yazar: Kaos GL

Washington’da 11 Ekim 1987'de gerçekleşen Onur Yürüyüşü çok sayıda LGBTİ+’nın açılmasına alan açtı. Bu sebeple 11 Ekim Dünya Açılma Günü olarak kutlanıyor. Peki, neden önemli bu gün? Açılmak zorunda mıyız?

Dünya Açılma Günü kutlu olsun Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL 

Bugün (11 Ekim) Dünya Açılma Günü. LGBTİ+’lar için kimi zaman dayanışma kimi zaman yalnızlaştırma getiren, “cinsel yönelimini, cinsiyet kimliğini ve cinsiyet ifadesini açıkça söyleme” anlamına gelen “açılma” gününün tarihiyse 1987’ye dayanıyor.

11 Ekim 1987'de Washington’da düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne 500 bin kişi katıldı ve yürüyüş sona erdikten sonra hareket güçlü bir ivme kazandı. Bu süre zarfında, çok sayıda kişi ardı ardına açılmaya başladı. Bugünün Açılma Günü olarak kutlanması içinse yürüyüşün ardından tam bir yıl geçmesi gerekti.

Açılma Günü neden önemli?

Bir çeşitlilik kutlaması

Farklı insanlar bir araya geldiğinde daha güçlüyüz. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne göre, nefret ve ayrımcılık sessizlik içinde gelişiyor ve bu gün, sahip olduğumuz farklılıkları gün ışığına çıkarmaya ve kabul etmeye hizmet ediyor.

Tarihte önemli bir harekete ışık tutuyor

Haklar bir bütündür ve küresel biçimde gelişir. Bu tarih 1987’de Washington’da gerçekleşen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü bizlere hatırlatıyor.

Birinin hayatını değiştirebilir

Cinsiyet kimliği ile ifadesini ve cinsel yönelimini gizlemek zorunda kalmadan yaşamak LGBTİ+’lar için çok büyük bir adım.  Bu özel gün birileri için kendi tarihlerinde önemli bir adım atabilecekleri bir gün olabilir.

Açılmak zorunda mıyım?

Hayır değilsiniz. Bu tamamen sizin kararınıza bağlı. Açılmalı mısınız? Kime açılmalısınız? Ne zaman açılmalısınız? Tüm bu soruların yanıtlarını ancak siz bilebilirsiniz. Kimseye açılmak istemeyebilirsiniz ya da çevrenizdeki insanlardan bazılarını seçip sadece onlara açılabilirsiniz. Bu tamamen gereksinimleriniz, tercihleriniz ve içinde bulunduğunuz şartlar çerçevesinde sizin belirleyebileceğiniz bir alandır.

Kimse sizi açılma konusunda zorlama hakkına sahip değil. Kimse cinsel yöneliminizi, cinsiyet kimliğinizi ya da cinsiyet ifadenizi başkalarıyla paylaşma hakkına sahip değil. Açılmak ne kadar haksa ifşa o kadar suçtur.

Kimse açılmak “zorunda” değildir. Açılmak, gereksinimden gelir zorundalıktan değil.

Peki, insanlar neden açılmaya gereksinim duyarlar?

Sevdikleri kişilerle yaşamını tüm yönleriyle paylaşabilmek, cinsel kimliğini gizlemek için konuşurken söylediklerine dikkat etmek zorunda hissetmemek, kitaplarını ve filmlerini gizlemek zorunda kalmamak, varlıklarını gizlemeye çalışmaktan yorulmamak istedikleri için olabilir. Heteroseksüel ya da cisgendermiş gibi yapmaktan sıkılmaları ve LGBTİ+’lara, LGBTİ+ örgütlerine ve topluluklarına ulaşmak istemeleri de açılma sebebi olarak sayılabilir.

Kimsenin cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesinin kendi rızasının dışında paylaşıma sokulmadığı; gereksinimlerimizi, tercihlerimizi ve şartlarımızı göz önünde bulundurarak istediğimiz gibi açılabildiğimiz günlere.

Kutlu olsun.

 


Etiketler: yaşam
nefret