03/04/2009 | Yazar: Kahraman Gür

Amerika’daki LGBT örgütleri ‘Jamaika’yı protesto et’ kampanyası başlatıyor. Çünkü Jamaika’da kanı donduran eşcinsel nefreti artık insanların taşıyamayacağı noktaya geldi. 

Dünya üzerindeki en homofobik ülke? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerika’daki LGBT örgütleri ‘Jamaika’yı protesto et’ kampanyası başlatıyor. Çünkü Jamaika’da kanı donduran eşcinsel nefreti artık insanların taşıyamayacağı noktaya geldi. 

‘Dünya üzerindeki en homofobik ülke?’ başlığını 2006 yılında Time dergisi atmıştı. Jamaika’daki eşcinsel düşmanlığının boyutlarını anlatıyordu. Time dergisinden iki yıl önce New York Times’da ‘Ölümüne Nefret’ başlıklı haberiyle Jamaika’daki eşcinsellere yönelik şiddeti duyurmuştu. Yine New York Times yine 2008 yılında ‘Saldırılar Jamaika’yı eşcinsellere cehennem ediyor’ başlığını attı.
 
Jamaika eşcinsellere yönelik korkunç saldırılarla dolu. Belki de dünyada bilinen en büyük gey nefreti olayı Jamaika’da yaşanmıştır. Henüz liseyi bitirmemiş oğlunun gey olduğunu öğrenen baba, oğlunun okul arkadaşlarını kendi evladini linç ettirmek üzere evine çağırmıştı, bu ülkede.
 
Gey aktivist Brian Williamson ve Steve Harvey hunharca katledildi, hatta kalabalık Williamson’ın parçalanmış cesedinin etrafında eğlendi.

Jamaika Montego körfezinde, polisin gözetiminde bir eşcinsel taşlanarak öldürüldü.
Nokia Cowan adlı gey kalabalık tarafından ‘ibne oğlan’ (Jamaikan dilinde "batty boy") sloganlarıyla bir köprüye kadar kovalandı ve sonrasında boğularak öldürüldü.
 
20 yaşlarında bir üniversite öğrencisi olan Andre, arkadaşlarıyla evde yemek yerken, elleri bıçaklı 15-20 kadar gözü dönmüş bir kalabalığın saldırısına uğradı. Andre’nin iki arkadaşı evden kaçarak kurtulduysa da, olay gecesinden sonra bir daha haber alınmayan Andre’nin arkadaşlarından birinin öldürüldüğü düşünülüyor. Andre ise birçok kesik ve kırıkla terk edildi. Operasyonlarla hayata dönen Andre Jamika’dan kurtulma yollarını arıyor.
 
Gözü dönmüş kalabalıklar kiliseleri dahi basıyor. Bir eşcinsel iş adamının cenaze töreni yapıldığı esnada kilise bahçesinde toplanan kalabalık camları taş ve şişe yağmuruna tutu. Kendi oğlunun da gey olduğunu soyleyen, geyleri bıçaklarla doğramanın doğru olmadığını düşünen kilisenin Rahibi ‘ben oğlumu yalnız bırakamam ama onun doğru yolu bulması için çabalıyorum, gelin eşcinselleri birlikte düzeltelim’ diye çağrıda bulunması, Jamaika’daki durumu gösteriyor.

Kilise baskınından sonra hükümet sözcüsü olayları kınadığını fakat geylerin de kıyafetleriyle kendilerini belli etmemeleri gerektiğini belirtti, eşcinsellerin şiddete davetiye çıkardıklarını anlatmaya çalıştı.
 
Jamaika, Afrika’dan sonra HIV oranının en yüksek olduğu yer.  Jamaika koyu Hıristiyan bir ülke ve AIDS halen eşcinsel hastalığı olarak algılanıyor. Polis güçleri, sağlık sistemi ve siyasetçilerin tamamı fikir birliği içinde. Bu yaklaşım devam ettiği sürece, oran aşağıya düşürülemiyeceği biliniyor.
 
Jamaika Kanser Derneği insanların gey olarak adlandırılmaktan korktukları için prostat muayenesini kabul etmediklerini, dünyada en yüksek prostat kanseri oranının Jamaika’da olduğunu belirtiyor.
 
İnsan Hakları İzleme Örgütünün (Human Rights Watch) üyesi ve birçok gey katliamını haber yapan Rebecca Schleifer, ‘Jamaika, bizim şimdiye kadar gördüğümüz en kötü ülke’ diyor.
 
Peki, Amerika ülkelerinde son yıllarda güzel ilerlemeler olurken, örneğin Bolivya’da, Uruguay’da eşcinsellere karşı ayrımcılık yasaklanırken, nasıl oluyor da Jamaika bu kadar geri ve kapalı kalır?
 
Koyu Hıristiyan kültürün çok önemli olduğu söyleniyor. Birçok insan İncil’in eşcinselliği kabul etmediğini söyleyerek nefreti körüklüyor. Bu ulkeye has önemli faktör ise milliyetçilik, din ve gangaster varoş kültürüyle dolu reggae müziği. Birçok reggae şarkısı eşcinsellere yönelik korkunç boyutlarda nefretle dolu.
 
Ülkenin en popüler sarkıcısı Buju Banto, gangaster kültürünü reggae şarkılarına 90’larda taşıyanlardan biri. 1992’de parlamasına neden olan ilk şarkılardan biri Boom Bye-Bye. Bu şarkıda eşcinsellerin kurşunlanmaları ve bir eski tekerlek gibi derilerinin asit dökülerek yakılmaları gerektiğini söylüyor.
 
Bir başka popüler şarkıcı Elephant Man (O'Neil Bryant, 29) şarkılarından birinde ‘Eğer bir lezbiyenin tecavüze uğradığını duyarsan/ bu bizim suçumuz değil… İki kadın bir yatakta/o iki günahkâr birlikte öldürülmeli’ demekte.
 
Yine bir popüler şarkıcı Bounty Killer (Rodney Price, 33), dinleyicilerini ‘geyleri yakın’ ve ‘azap içinde kıvrandırın’ (‘wince in agony") sözlü şarkılarıyla dans ettirmekte.
 
Eşcinsel karşıtı reggae kültürü o kadar güçlü ki ülkenin tüm politikacılarını yönlendirmiş durumda. Büyük partilerin hepsi çok güçlü eşcinsel karşıtı yasaları tüzüklerine geçirdiler ve homofobik şarkıları parti çalışmalarında kullanmaya dikkat ediyorlar.



Mart ayı içinde BBC televizyonunun bir sorusu üzerine Başbakan Bruce Golding bir eşcinselin kabinesinde yer almasına müsaade etmeyeceğine ve içerden, dışarıdan nerden gelirse gelsin baskılara direneceklerine, yasalardaki eşcinsel karşıtı maddelerin değiştirmeyeceklerini belirtti.
 
İlgili linkler:

‘Hated to Death' in Jamaica, Jamaika’da ‘Ölümüne Nefret’
Attacks Show Easygoing Jamaica Is Dire Place for Gays, ‘Saldırılar Jamaika’yı Eşcinsellere Cehennem ediyor’

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret