21/07/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 8 Temmuz’da gerçekleşmesi planlanan Pride Festivali dinci ve sağcı grupların saldırısı nedeniyle iptal edildi.

Dünyadan Pride haberleri: Gürcistan Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Saldırıların ardından iptal edilen Tiflis Pride sonrası LGBTİ+ aktivistleri Meclis’e saldırganların yaktığı bayrakları getirip eylem yaptı, 9 Temmuz 2023, Vakko Kareli

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te LGBTİ+ aktivistleri Onur Yürüyüşü için 8 Temmuz’da bir araya geldi ancak organizasyon öncesinde hedef gösterilen Tiflis Pride, sağcı ve dinci grupların saldırısı nedeniyle iptal edildi. 

Tiflis Pride, “Gürcistan İçişleri Bakanlığı bir kez daha bizi şiddet taraftarı aşırı sağ gruplardan korumadı ve ifade ve toplanma özgürlüğümüzü çetelerin engellenmesine izin verdi.” 

Kentteki Lisi Harikalar Diyarı'nda gerçekleşmesi planlanan Pride alanında polis ile LGBTİ+‘lara saldırmak isteyen kişiler arasında çatışma çıktı. Saldırgan grup gökkuşağı bayraklarını yaktı.

Reuters'a konuşan Tiflis Pride Komitesi’nden Mariam Kvaratskhelia, Onur Yürüyüşü öncesinde aşırı sağ grupların kitlesel bir nefret seferberliğine girdiklerini ve grupların açıkça şiddeti kışkırttığını söyledi; “İçişleri bakanlığına ve polise derhal soruşturma başlatmalarını söyledik ama yapmadılar” dedi.

dunyadan-pride-haberleri-gurcistan-1

LGBTİ+ aktivistleri 9 Temmuz’da Meclis önünde yaptıkları eyleme saldırgan grupların yaktığı bayrak ve dövizleri getirdi; anayasal haklarının vekiller tarafından korunması gerektiğini hatırlattı. 


Etiketler: insan hakları, yaşam, nefret suçları, dünyadan
İstihdam