31/08/2021 | Yazar: Aslı Alpar

eBay'ın son yasağı, Stonewall öncesinden queer arşive erişime zarar verebilir.

eBay queer tarihe erişimi kısıtlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ alanında çalışan sanatçı ve tarihçiler açık artırma alışveriş sitesi eBay’ın, “müstehcen içerik” yasağına karşı çıkıyor.

LGBTİ+ tarihini canlandıracak hatıralar, yayın ve belgelerin rahatlıkla bulunduğu eBay Haziran ayında yürürlüğe koyduğu yeni yasakla birlikte bu ürünlerin birçoğuna erişimi engelledi.

eBay'ın yasağının yalnızca queer içeriği kaldırmadığı söylense de yasağı eleştiren tarihçiler, Playboy gibi heteroseksüeller için çıkarılan yayınlara istisna uygulandığını söylüyor.

Hayati bir kaynak

The New Yorker’dan Jesse Dorris; akademisyenler, film yapımcıları ve küratörlerin, eBay'i queer tarih alanındaki çalışmalar için hayati bir kaynak olarak kullandığını ekliyor.

Brooklyn Müzesi küratörlerinden Drew Sawyer New Yorker’a, sergi hazırlarken “basılı malzeme, dergi, fanzin ve fotoğraflar için sık sık eBay'ı ziyaret ettiğini söylüyor ve örnek veriyor: Yaklaşan bir retrospektif  sergi için, fotoğrafçı Jimmy De Sana'nın kendi yayınladığı 1979 tarihli “Submission: Selected Photographs”ın bir kopyasını eBay aracılığıyla elde ettik. Şimdiye kadar yapılmış yaklaşık yüz kopyadan biri ve queer cinsellik ile kavramsal sanatın iç içe geçtiği bir anın çok önemli bir belgesi.”

LGBTİ+ aktivistleri de, eBay'ın cinsel içerikli materyallerin satışına yönelik yasağının, özellikle Stonewall öncesine dair queer belge ve dokümanları bulma, koruma çabalarına zarar verebileceğinden endişe ediyor.

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam