20/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın Edirne ayağında Evren E. Çakmak buluşmaların tarihçesini aktarırken, Yıldız Tar ise eğitimde heteronormativite üzerine konuştu.

Edirne’de Homofobi Karşıtı Buluşma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın Edirne ayağında Evren E. Çakmak buluşmaların tarihçesini aktarırken, Yıldız Tar ise eğitimde heteronormativite üzerine konuştu.
Kaos GL’nin düzenlediği 9. Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın Edirne ayağı, TOG Trakya’nın ev sahipliğinde Ünisite’de gerçekleştirildi.
 
Buluşma kapsamında Barış Sulu’nun yönetmenliğini üstlendiği “Dikkat Okulda Trans Var” belgesel gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından konuşan Kaos GL Derneği’nden Evren E. Çakmak, Homofobi Karşıtı Buluşmalar’ın tarihçesini aktardı.
 
Yerellerdeki LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) mücadelesinin önemini vurgulayan Çakmak, Edirne’deki buluşmanın 4. sünü gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
 
Ardından söz alan Yıldız Tar ise LGBTİ kimliklerine dönük “hastalık, suç ve günah” söylemlerinin tarihçesini aktardı. Cinsel kimliklere dönük bir baskı ve asimilasyon rejimi sürdüğünü kaydeden Tar şöyle konuştu: “Sosyal, kültürel, ekonomik... Aklımıza gelebilecek her alan belirli normlar üzerinden inşa ediliyor. Ve bu normlar birilerinin dışarıda bırakılması, baskılanması, ötekileştirilmesi üzerinden varlıklarını sürdürüyor. Heteronormativite dediğimiz tek makbul cinsel yönelimin heteroseksüellik olduğu varsayımı ve ikili cinsiyet rejimi üzerinden bütün bit toplumsal yapıyı şekillendiriyor.”
 
Güncel eğitim sisteminin de gerek öğrenciler arası, gerekse öğrenci öğretmen arasındaki ilişkilerle bir zorunlu heteroseksüellik makinası olduğunu vurgulayan Tar, “Yine müfredat dediğimiz şey LGBTİ kimlikleri yok sayıyor ve zorunlu heteroseksüelliği dayatıyor” dedi.
 
Etkinlik katılımcıların sorularının cevaplanması ile devam etti.
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma Yerel Etkinlikleri, Kanada Yerel Girişimler Fonu, Norveç Büyükelçiliği ve Rainbow Solidarite tarafından desteklenmektedir. 

Etiketler: yaşam
İstihdam