11/10/2012 | Yazar: Kaos GL

SiyahPembeÜçgen İzmir LGBTT Derneği ve ERT (Equal Right Trust – London) Ege ve Marmara Bölgelerinde Ayrımcılıkla Mücadele çalışması düzenledi.

Ege ve Marmara’da Ayrımcılıkla Mücadele Günleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
SiyahPembeÜçgen İzmir LGBTT Derneği ve ERT (Equal Right Trust – London) Ege ve Marmara Bölgelerinde Ayrımcılıkla Mücadele çalışması düzenledi.
 
SiyahPembeÜçgen İzmir LGBTT Derneği ve ERT (Equal Right Trust – London) 4-5-6 Ekim 2012 tarihlerinde Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinin, aktivistlerin, Hukukçuların, Hukuk öğrencilerinin katılımı ile "Ege ve Marmara Bölgelerinde Ayrımcılıkla Mücadele Günleri" başlıklı üç günlük bir atölye çalışması düzenledi.
 
Ayrımcılığa uğrayan kesimler üzerine çalışan hak temelli STÖ’ lerin, ayrımcılık ve yasal mevzuat ile ilgili donanımının arttırılması hedeflenen çalışmada Türkiye ve Avrupa’da Ayrımcılık Yasaları ve Mevcut Uygulamaları üzerine bilgi ve deneyim aktarımı gerçekleştirildi.
 
Özellikle yeni Anayasa sürecinin devam ettiği, Ayrımcılık Yasa Tasarısının gündemde olduğu bu dönemde farklı ayrımcılık modelleriyle mücadele eden STÖler, hukukçular ve akademisyenlere ulaşmanın önemli olduğunu ifade eden proje koordinatörü Bülent Kale “ SiyahPembeÜçgen olarak ortağı olduğumuz bu projeyle farklı tematik alanlarda çalışan STÖ ve aktivistlerle ayrımcılığa karşı birlikte hareket edebilmeyi ve konuya ilişkin farkındalığın yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz” dedi.
 
Equal Right Trust uzmanlarından Richard Wingfield’ in “Eşitlik Yasası Yaklaşımları, Uluslar arası ve Avrupa Yasaları, Türkiye’ nin Yükümlülükleri”  ve Avukat Sena Yazıbağlı’ nın “Türkiye’ de Yasal Mevzuat ve Siyaset” i aktardıkları çalışmada; bir ayrımcılık vakasıyla karşılaşıldığında, vakanın değerlendirilmesinde, dikkat edilmesi gereken teknik yöntemlere ilişkin bilgiler de verildi.
 
Çalışmada; Eşitlik İlkeleri Beyannamesi, ayrımcılık ve ayrımcılık türleri, ayrımcı uygulama ve mekanizmalar, nefret söylemleri bağlamında katılımcılar tarafından vaka sunumları gerçekleştirildi. Vaka paylaşımlarının bazıları aşağıda yer almaktadır:
 
1.SiyaPembeÜçgen’ den Trans Aktivist Deniz: Transseksüellerin son günlerde Pınarbaşı bölgesinde yaşadıkları yoğun saldırıları, polisin ayrımcı yaklaşımı ve şiddet kullanımı, bir Trans arkadaşlarının yakın zamanda yüzü bıçakla kesildiğini, karakola gittiklerinde şikayetlerinin dikkate alınmadığını ve polisler tarafından tehdit edildiklerini aktardı. Yanı sıra en temel hakları olan barınma hakkından yoksun kaldıklarını, kira bedeli olarak 3 – 5 kat misli kiralar talep edildiğini, bu bağlamda doğal olarak Gettolaştıklarını ifade etti. Stada yakın olan Bornova Gettosu’ nda taraftarların oturdukları evlere zarar verdiğini ve polisin buna müdahale etmediğini belirtti.
 
2. Kürdi – Der: Kürdi – Der’ in sürmekte olan kapatma davası bağlamında maruz kaldıkları şiddet, ayrımcı uygulamalar ve nefret söylemleri aktarıldı.
 
3. Çağdaş Görme Engelliler Derneği: Engellilerin eğitim, istihdam alanında maruz kaldıkları ayrımcı uygulamalar; gündelik hayatta, sokakta bir birey olarak olarak kabul edilmedikleri ve kendilerine “ yok “ gibi davranıldığı aktarıldı. Yasal mevzuat ve düzenlemelere rağmen resmi kurum ve kuruluşlardaki işlemlerde kendilerinden şahit istendiği belirtildi.
 
4. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi: Son günlerde yeniden şikayetlerin artmaya başladığı Şakran Cezaevi kampusu hakkında bilgi verdi. Mahkumların aileleriyle düzenli görüşmelerinin engellendiği, mahkumların haklarının kağıt üzerinde olduğu; pratikte kesinlikle uygulanmadığı ve saldırı sebebine dönüştüğünü, Cezaevi girişinde kadın ve erkek mahkumlara uygulanan onur kırıcı uygulamaların olduğu vurgulandı. Yanı sıra cezaevindeki maruz kalınan uygulamalara ilişkin Ring araçlarında sürekli uygulanan şiddet, kantinlerde mahkumlardan fahiş fiyatlar istendiği ve açık görüş haklarının gereği gibi kullanılamadığı ifade edildi.
 
5. Sosyalist Feminist Kolektifi: Mersin’ de kadınlara yönelik şiddet içeren tutuklamalar ve Mersin İHD Derneği Başkanı’ nın tutuklanması aktarıldı. Fevziye Cengiz ve Şefika Etik davalarına ilişkin sürec ve deneyimler paylaşıldı.
 
6. SiyahPembeÜçgen: Kapatma davası süreci ve kapatma davasına karşı yürütülen kampanyayı aktarıldı.

Etiketler: yaşam
İstihdam