04/11/2013 | Yazar: Cihan Peşrevi

Almanya’nın interseks bebekleri tanıyan kimlik düzenlemesinden Hindistan’ın Gucerat eyaletindeki ilk onur yürüyüşüne geçtiğimiz ayın LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dünya gündemi.

Ekim Ayının LGBTİ Dünya Havadisleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Almanya’nın interseks bebekleri tanıyan kimlik düzenlemesinden Hindistan’ın Gucerat eyaletindeki ilk onur yürüyüşüne geçtiğimiz ayın LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dünya gündemi.
 
Almanya:
Almanya’da artık doğum belgelerinde cinsiyet hanesi boş bırakılabiliyor. Bu yasal değişiklik her iki cinsiyete ait fiziksel özellikleri de gösteren interseks bebeklerin ebeveynlerinin çabucak karar vermek zorunda kalmalarının önüne geçmeyi ve bu kararı intersekslerin kendilerine bırakmayı hedefliyor. Uygulamayla pasaportlardaki cinsiyet bölümüne erkek ve kadının yanı sıra interseks de yazılabilecek. Bu değişikliğin Almanya’da halen bir erkek ile bir kadın arasında gerçekleşen bir bağ olarak tanımlanan evlilik kurumu açısından nasıl bir sonucu olacağı henüz netlik kazanmış değil. Daha önce Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Nepal, Pakistan ve Hindistan’da yasal dokümanlarda erkek ve kadının yanı sıra üçüncü bir seçenek de tanınmıştı. Almanya, üçüncü bir seçeneği yasal olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu.
 
 
Şili:
 
2 Mart 2013’te Şili’de bir parkta gey olduğu için saldırıya uğrayarak öldürülen Daniel Zamudio’nun katillerinin yargılandığı davada mahkeme dört failden birini ömür boyu, ikisini on beş yıl, birini de yedi yıl hapse mahkûm etti. Kamuoyunda büyük tepki toplayan cinayet, ülkede LGBT’lerin haklarına ilişkin tartışmaları da yeniden hararetlendirdi. Şili’de Kongre ayrımcılık karşıtı bir yasayı gündemine almaya hazırlanıyor.
 
 
Kuzey İrlanda:
 
Kuzey İrlanda’da yüksek mahkemenin Haziran 2013’te açıkladığı, eşcinsel yahut evlenmemiş çiftlerin evlat edinmeleri önündeki engellerin kanunsuz olduğuna yönelik kararına ülkenin sağlık bakanı Edward Poots’un yaptığı temyiz başvurusu reddedildi.
 
 
Hindistan:
 
Hindistan’ın Gucerat eyaletindeki LGBT toplumu ilk onur yürüyüşünü 7 Ekim’de gerçekleştirdi. 3 kilometrelik yürüyüşe katılan LGBT’ler evlenme ve evlat edinme hakkı talep ettiler. Onur yürüyüşünü organize eden gruplar Aralık ayında Ahmedabad’da ikinci bir yürüyüş daha organize edeceklerini duyurdular.
 
 
ABD:
 
Ekim ayında Colorado’da lezbiyen bir çift, eyaletteki eşcinsel evliliğe ilişkin yasağın kaldırılması için dava açtılar. Colorado’da bu yıl mayıs ayından itibaren sivil birliktelikler yasallaşmış olmasına rağmen, 2006’da benimsenen eşcinsellerin evliliğini yasaklayan düzenleme halen yürürlükte.
 
 
Karadağ:
 
Ekim ayında Karadağ’da gerçekleşen onur yürüyüşünde aşırı sağcı gruplar yürüyüşe eşlik eden polislerle çatıştı. Temmuz ayında da Karadağ’ın ilk onur yürüyüşü gerçekleşmiş, gerçekleşen saldırılarda birçok gösterici yaralanmıştı.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam