23/02/2012 | Yazar: Kaos GL

Fransa’da feminist örgütlerin eylül ayında başlattığı kampanyanın ardından, matmazel kelimesi resmi yazışmalardan kaldırılıyor.

Elveda Matmazel Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Fransa, "matmazel" (mademoiselle) sözcüğünü resmi yazışmalardan kaldırıyor.
 
Kadın haklarından sorumlu Fransa Dayanışma Bakanı Roselyne Bachelot, Kasım ayında başbakan François Fillon’a "matmazel" tabirinin kaldırılması talebinde bulunduğunu belirtmişti. Sözkonusu tabirin resmi evraklardan silinecek olmasını, "bir tür kadın-erkek ayrımcılığının sonu" olarak değerlendiren bakan, ilgili kurumlarda "soyadı" ve "kullanılan soyadı" terimleri arasında doğabilecek karışıkların önlenmesi için bir iletişim mekanizması oluşturulacağını söyledi.
 
Başbakanlık konutu Matignon’dan, ilgili bakanlara ve valilere, mümkün olduğunca "matmazel, kızlık soyadı, evlilik soyadı" gibi terimleri belgelerden ve yazışmalardan kaldırmaları için çağrıda bulunuldu. Böylece, "matmazel" sözcüğü yerine "erkekler için kullanılan ’mösyö’ (bay, monsieur) ile eşdeğerde olan "madam" (bayan, madame) kullanılmaya başlanacak.
 
Özel hayatlarına göre etiketleniyorlar
Eylül ayında Fransalı feminist örgütleri Osez le féminisme! (Feminizme cüret edin!) ve les Chiennes de Garde (Dişi Koruma Köpekleri), "matmazel hanesinin" medeni duruma göndermede bulunarak kadınlara karşı ayrımcılık teşkil ettiğini gerekçe göstererek resmi belgelerden kaldırılması için kampanya başlatmışlardı.
 
21 Şubat tarihinde başbakanlık tarafından yayımlanan genelgede, "bu önerilerin yeniden ele alınması ve mevzuat değişiklerini yansıtacak biçimde uzatılması" gerekliliğinin altı çiziliyor. (Gizem A. Weber/bianet)

Etiketler: yaşam
İstihdam