07/07/2023 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Onur Haftası Komitesi, Onur Yürüyüşü’nde polisin keyfi olarak gözaltına aldığı sınırdışı edilme tehlikesi altındaki beş aktivistin son durumunu paylaştı.

“Elyas hakkında uluslararası koruma kararına rağmen sınır dışı kararı verildi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Onur Haftası Komitesi, 25 Haziran Pazar günü Şişli’de yapılan İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün ardından polisin keyfi olarak gözaltına aldığı sınırdışı edilme tehlikesi altındaki beş kişinin son durumu hakkında bilgi verdi.

Komite açıklamasında, gözaltına alınan Rus ve Portekiz & Güney Afrika vatandaşı olan aktivistlerin gönüllü olarak Türkiye'den ayrılma talebinde bulunduğunu, İl Göç İdaresi ve konsolosluklar aracılığıyla süreci hızlandırmaya çalıştıklarını aktarıyor.

Sınır dışı edilirse idamla karşı karşıya kalma ihtimali olan İran vatandaşı Elyas’ın hakkında da uluslararası koruma kararına rağmen sınır dışı kararı verildiğini belirten Komite, “Avukatlarımız aracılığı ile belirlenmiş yasal süre kapsamında dün itiraz dilekçemizi sunduk sınır dışı kararı ile ilgili. Ayrıca idari gözetim kararına da bugün itiraz gerçekleştirdik. İtirazların kabul ve red durumları ile ilgili bilgi sağlamaya devam edeceğiz” diyor.

Erzurum'da tutulan aktivist için de Türkiye’den gönüllü ayrılışı için işlemleri başlattıklarını paylaşan Komite, İstanbul Tuzla'da tutulan Libyalı aktivistin İstanbul, Selimpaşa'daki Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildiğini ancak hakkında oluşturulan sınır dışı kararı olmadığını da belirtti.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Geçtiğimiz Pazartesi günü farklı şehirlerde Geri Gönderme Merkezleri'nde tutulan arkadaşlarımızla tüm bürokratik engel ve yıldırmalara rağmen gönüllü avukatlarımız aracılığı ile görüşmüştük.

Bügün, 6 Temmuz Perşembe, itibari ile güncel bilgileri paylaşmak istiyoruz. Urfa Geri Gönderme Merkezi'ndeki Rus ve Portekiz & Güney Afrika vatandaşı olan arkadaşlarımız gönüllü olarak Türkiye'den ayrılma talebinde bulundular. İl Göç İdaresi ve konsolosluklar aracılığı ile süreci hızlandırmaya çalışıyoruz. En erken bu haftasonu ya da gelecek hafta olacağını öngörüyoruz. Tarihler netleştiğinde ayrıca bilgilendireceğiz. Aynı merkezde bulunan İranlı arkadaşımız Elyas hakkında da uluslararası koruma kararına rağmen sınır dışı kararı verildi. Avukatlarımız aracılığı ile belirlenmiş yasal süre kapsamında dün itiraz dilekçemizi sunduk sınır dışı kararı ile ilgili. Ayrıca idari gözetim kararına da bugün itiraz gerçekleştirdik. İtirazların kabul ve red durumları ile ilgili bilgi sağlamaya devam edeceğiz.

Erzurum'da bulunan arkadaşımızım da ülkeden gönüllü ayrılışı için işlemleri başlattık. Dönüş tarihi belli olduğunda kamuoyunu bilgilendireceğiz. Gelecek

hafta olacağını ön görüyoruz. Hem konsolosluk hem de Erzurum İl Göç İdaresi ile süreci takip ediyoruz.

Arkadaşımızın talebi doğrultusunda gerekli olursa idari itirazlarımızı da sunacağız.

İstanbul Tuzla'da bulunan Libyalı arladaşımız yine İstanbul'da Selimpaşa'daki Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi. Henüz hakkında oluşturulmuş sınır dışı kararı gibi yasal bir beyana ulaşamadık. Arkadaşımız hakkında talebi doğrultusunda uluslararası koruma başvurusunda bulunduk. Dosyası oluşturulduğunda da gerekli itirazları yapmak için hazır bekliyoruz.

Sizleri arkadaşlarımızın durumuna dair güncellemeye devam edeceğiz. Buradayız, devam ediyoruz.

Bayram tatili dendi, bürokrasi durdu. Bayram bitti, bürokrasiniz nerede? Arkadaşlarımızdan haber almamızın önü engellendi, engelleniyor.

İstanbul'da gözaltına alınan arkadaşlarımızı Erzurum'a, Urfa'ya, uzaklarda başka şehirlere gönderdiniz. İstanbul Tuzla'daki arkadaşımızı aniden Selimpaşa'ya, şehrin diğer ucuna transfer ettiniz.

Hepsinin sağlığa erişim hakkı engellendi. Yalnızca gönüllü avukatlara değil, gönüllü doktorlara ihtiyaç duyar olduk.

Buradan bir kez daha söylüyoruz: İstediğiniz kadar süreci tıkamaya çalışın, bizimle başa çıkamazsınız! Her şehirde, her zorlukta, dayanışmamızı var ediyoruz.

Dayanışmamızdan vazgeçmiyoruz! Birbirimizi bırakmıyoruz! Bütün kamuoyunu da bizlerin yanında durmaya ve destek olmaya çağırıyoruz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, mülteci, nefret suçları, onur yürüyüşü
İstihdam