07/01/2022 | Yazar: Işık Cemre Güngör

Suriyeli trans kadın Asya'ya saldıran Emre Bozkurt'a verilen haksız tahrik kararı üst mahkeme tarafından bozuldu. Emre Bozkurt 12 yıl 36 ay hapis yatacak.

Emre Bozkurt’a haksız tahrik indirimi yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Özge Özgüner / csgorselarsiv.org

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

Mart 2021’de yüzüne kezzap atarak saldırıya maruz bırakılan ve saldırıda iki gözünü kaybeden, 17 yaşında Suriyeli mülteci trans kadın Asya'nın davasında saldırgan Emre Bozkurt’a verilen “haksız tahrik” kararı Asya’nın avukatı Jıyan Kaya’nın üst mahkemeye yaptığı itirazla bozuldu. Haksız tahrik indiriminin kaldırılmasına ve saldırganın üst sınır olan 12 yıl 36 ay ile cezalandırılmasına hükmedildi.

Emre Bozkurt’un cezası haksız tahrikle 6 yıl 29 aya düşmüştü

Mart ayında yüzüne kezzap atarak saldırıya maruz kalan ve saldırıda iki gözünde de görme yetisini %90’ın üzerinde kaybeden, 17 yaşında Suriyeli mülteci trans kadın Asya'nın davasının ikinci duruşması 22 Ekim Cuma günü, İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüş; saldırının faili olduğu kamera kayıtlarıyla kanıtlanan Emre Bozkurt’un kasten yaralama suçundan sanık olarak yargılandığı davada saldırgan Emre Bozkurt’a “Kasten yaralama” suçundan verilen 9 yıl 27 ay hapis cezası, hakimin “haksız tahrik” yetkisini kullanması ile 6 yıl 29 aya düşürülmüştü.

Suçun canavarca hislerle işlendiği…

Asya’nın avukatlığını üstlenen Cinsel Şiddete Karşı Hukuki Yardım Derneği’nden avukat Jıyan Kaya; saldırı eyleminin planlı ve transfobik bir saldırı olduğunu haksız tahrik indirimi gerektiren hiçbir koşulun mevcut olmadığını belirterek karara itiraz etti ve bir üst mahkemeye taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi tarafından 5 Ocak 2022 tarihinde görülen davanın ilk duruşmasında verilen kararda haksız tahrik indirimine yer olmadığı hükmüne varıldı. Suçun canavarca hislerle işlendiği, dolayısıyla saldırganın üst sınır olan 12 yıl 36 ay üzerinden hapis cezası almasına hükmedildi. 


Etiketler: insan hakları
İstihdam