13/10/2023 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dokuzuncu İdari Dava Dairesi, 2021’de Onur Yürüyüşü’nü takip eden AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ı darp ederek gözaltına alan polislerin “orantısız güç kullandığı”na ilişkin kararı onadı.

Emsal karar: Polisin “orantısız güç” kullandığı kesin! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2021’de on dokuzuncusu düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü takip eden AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’a polisin “orantısız güç kullandığı”nı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dokuzuncu İdari Dava Dairesi onadı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haberinde Kılıç’ın avukatlarından MLSA Eş Direktörü Veysel OK, kararın emsal teşkil ettiğini söyledi.

İstanbul, Beyoğlu’nda 26 Haziran 2021’de düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde polis çok sayıda kişiyi darp etmiş ve AFP'nin foto muhabiri Bülent Kılıç’ı da boğazına bastırılarak gözaltına almıştı. Ters kelepçeyle gözaltına alınan Kılıç’ın avukatlarının tazminat talebiyle açtığı dava İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde görüldü. 

Kılıç’a toplam 30 bin 95 lira tutarında tazminat ödenecek

Mahkeme, polislerin gazeteciyi gözaltına aldıkları sırada “güç kullanma yetkisinin aşılarak orantısız şekilde güç kullandığı ve bu yönüyle de hizmet kusurunun oluştuğu”na hükmetti. Kılıç’a toplam 30 bin 95 lira tutarında tazminat ödenmesine hükmeden mahkemenin kararına itiraz eden iki polis memurunun başvurusunu İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dokuzuncu İdari Dava Dairesi inceledi ve Kılıç lehine olan kararı onadı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam