30/06/2022 | Yazar: Burhan Kılıç

Asker olarak geçirdiği bir ayın sonunda pembe tezkereye başvuran Yaprak anlatıyor: “12 erkekten oluşan heyetle beraber çekmiş olduğum seks kasetlerini izledik”

“En başında yapmam gerekeni; pembe teskere alabileceğimi bir ayın sonunda söylediler” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Sarah Flood-Baumann

*Söyleşideki deneyim aktarımı on üç yıl öncesine ait olup, günümüzdeki süreci yansıtmamaktadır. Günümüzdeki sürece dair bilgi edinmek için Bilgi notu: Askerlikten muafiyet süreci nasıl işliyor? metnini okuyabilirsiniz.

Yaprak, on üç yıl önce askere gitmiş ve askerliğini sürdüremeyeceğini anlayınca bir ay sonra pembe teskereye ( “askerliğe elverişli değildir” raporu ) başvurmuş.

Deneyimlerini dinlemek için evine gittiğimde beni iki dünya tatlısı köpeği ve dört yıllık hayat arkadaşıyla birlikte karşıladı. Şimdi uzatmadan sözü Yaprak Hanım’a bırakalım.

Askere gittikten sonra neler yaşadın?

Ben aile baskısıyla askere gittim fakat gittiğim gün askerde kalamayacağıma karar verdim. Bir geceyi geçirmemin ardından komutanın sağ kolu ile görüşerek LGBTİ+ bireyi olduğumu ve burada kalamayacağımı ilettim. Kendileri bana askerliğimi refüze ettirmem gerektiğini söylediler ve beni Antalya’ya gönderdiler.

Benim LGBTİ+ bireyi olduğumu Antalya’daki tüm komutanlar öğrenmiş, erler dışında herkes biliyordu yani. Erlere kesinlikle söylemediler. Orada bir ay geçirdim çünkü makara bir yerdi, insanlar içtimaya çıkardı, ben çıkmazdım; temizliğe çıkarlardı ben çıkmazdım çünkü benim başıma bir asker dikmişlerdi. Asker dikmelerinin sebebi de gizlice herhangi bir birliktelik yaşamamdan korkmalarıydı. Tuvalete bile asker gözetiminde gidiyordum.

Tabii o arada manga komutanlarının baskısı oluyordu, o da şöyle bir baskı; ‘Aslında senden çok iyi asker olur niye yapmıyorsun’ gibi… Bir ay sonra yemin töreni oldu ve ben de haliyle girmedim yemin törenine. Ailem yemin törenine gelmek istiyorlardı fakat öğrenmelerini istemediğim için gelmemeleri konusunda onlara baskı yaptım. Komiktir ki, bana en başında yapmam gerekeni -pembe teskere alabileceğimi- bu bir ayın sonunda orada bulunan takım komutanı söyledi ben de işlemlere başladım.

“12 erkekten oluşan heyetle beraber çekmiş olduğum seks kasetlerini izledik”

‘Pembe Teskere’ alma sürecin nasıldı? Ne tarz belgeler istendi ve bu süreçte herhangi bir zorbalığa maruz kaldın mı?

Korkunçtu! Benden travesti konumumda ve erkeksi halimde cinsel ilişkiye girerken yüzümün gözükeceği şekilde fotoğraf-video çekmem ve cinsel yönelimimi kanıtlamam istendi. Ustalık birliğim Balıkesir’e çıktı ve bir hafta gibi bir sürem vardı bu belgeleri tamamlayabilmek için. Bir hafta içerisinde videoları ve fotoğrafları çekerek usta birliğimin olduğu Balıkesir askeriyesine gittim. Kapıdan içeri girer girmez elimde CD ile komutanla görüşmek istediğimi söyledim. Kapıdaki nöbetçi askerler öncelikle CD’yi kendileri izlediler ve beni ayıplarcasına baktılar. Sonrasında nöbetçi komutan ile görüştüm ve yine beni bir askere emanet ederek Zonguldak Ereğli’deki askeri hastaneye sevk ettiler.

Askeri hastanenin heyeti üç gün sonra orada bulunacakmış bu sebeple 3 gün boyunca hastanede kaldım. Hatta oradaki insanlardan birkaçı bana saldırmaya çalıştı ama emanet edildiğim asker beni sonuna kadar korudu çünkü komutan beni ona emanet ederken ‘kılına zarar gelirse askerliğin yanar’ demişti.

Her neyse biz heyet karşısına çıktık ve bana belgelerimin eksik olduğunu söylediler. Belgelerimin tam olduğundan emindim, kıllık olsun diye yapıyorlardı bence. Tekrardan apar topar Balıkesir’e dönüp belgeleri tamamladık ve tekrardan Ereğli’ye gittik. 12 erkekten oluşan heyetle beraber çekmiş olduğum seks kasetlerini izledik.

Bana ayıplar gibi bakıyorlardı ve doğal olarak ben de çok utanmıştım, kim olsa utanır. Heyetin sonunda bana ‘savaşta ve barışta askerliğe uygun değildir’ denilerek raporum verildi ve heyetten biri bana ‘gençlerden uzak dur’ diyerek fobi uyguladı.

“O askerliği yapacaksın, senin yüzünden benim oğullarım yanacak”

Yaşamış olduğun bu insanlık dışı muamele kabul edilemez. Askerliğe aile zoruya gittiğini söylemiştin, konuyu ailen öğrendi mi?

Zaten durumumu belirttiğimde ailemi aradılar ve ben ablamın numarasını vermiştim. Sağ olsun ablam hiçbir sorun çıkarmadı fakat akrabalarımdan çok kötü tepkiler aldım. Hatta bir akrabam bana karşı ‘o askerliği yapacaksın, senin yüzünden benim oğullarım yanacak’ şeklinde bir şey söyledi. Tabii ki çok üzücü şeyler bunlar, çok kırıldığım oldu.

Peki, askerde bulunmak senin için nasıl bir deneyimdi?

Tek kelimeyle KORKUNÇ!

Askerliği bıraktıktan sonra hayatında ne gibi değişiklikler oldu? Mesela iş ararken herhangi bir sorun yaşadın mı?

Aslında baktığımda olumlu sonuçları oldu çünkü uyum sürecim hızlandı. Artık tüm ailem beni bildiği için daha rahat hareket edebiliyordum. Döndükten birkaç ay sonra meme protezimi yaptırdım. İş hayatında herhangi bir sorun yaşamadım çünkü kendi evimde çalışıyorum.



Etiketler: yaşam, askerlik
İstihdam