13/09/2010 | Yazar: KAOS GL

AB'nin INDECT kod adlı gizli projesi insansız hava araçları, kamera ve m

En Büyük Birader Avrupa'da Ortaya Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
AB'nin INDECT kod adlı gizli projesi insansız hava araçları, kamera ve mikrofonlardan oluşan dev bir izleme ağını temel alıyor. Hedef; herkesi, her an, her ortamda izleyip kaydetmek
 
Kişi hakları ve mahremiyet konusundaki hassas tavrıyla Microsoft'tan Google'a birçok dev şirkete kök söktüren Avrupa Birliği'nin (AB) 2009 yılından  bu yana geniş katılımlı bir konsorsiyumda bütün birliği kapsaması hedeflenen bir takip sistemi üstünde gizlice çalıştığı ortaya çıktı. Alman Korsan Partisi tarafından ortaya çıkarılan ve kamuya açıklanan INDECT kod adlı yapının fikri tohumu 2009'da Berlin'de gerçekleştirilen güvenlik konulu bir toplantıda atılmış. Polonya'daki Poznan Teknik Üniversitesi de Mayıs 2009'da ilk çalışmalara başlamış.

AB üyelerinin tamamını kapsaması hedeflenen veritabanında bu ülkelerin güvenlik ve istihbarat kurumlarının verileri, sabıka kayıtları, vatandaşların banka hesap bilgileri, kredi kartı ekstreleri, fatura kayıtları ve biyometrik bilgilerine kadar bütün bilgiler yer alacak. Güvenlik kurumlarının kullanımına sunulacak bu yapıya erişim için detaylı bir yetkilendirme söz konusu. Sistemi kullanan kişiler ve işlemleri de bütün detaylarıyla kaydedilecek ve sınırsız süreyle saklanacak.

INDECT, pasif bilgileri veritabanlarından, aktif bilgileriyse sokaklardan toplayacak. Bunun için mümkün olan her yere yayılacak sesli ve görüntülü bir izleme ağı kurulacak. Yüksek çözünürlüklü kameralar, hassas mikrofonlar ve insansız hava uçaklarından oluşan kaynaklar bağlı olduğu bilgisayarların yönlendirmesiyle sürekli gözlem yapacak ve bir sorun tespit ettiği anda yetkilileri uyaracak. Bilgisayar kontrollü yapının ekran başında gözlem yapan insanlardan daha verimli, ekonomik ve hatasız olması hedefleniyor.

Durmaksızın takip
Geliştirilecek özel yazılımlar kamera görüntülerini sürekli analiz ederek şüpheli durumları kollayacak. Otoyolda kurallara aykırı seyreden araçlar, şüpheli tavırlar sergileyen kişiler, mekânlara zorla girmeye çalışanlar gibi olaylar anında tespit edilecek. Şüpheli ya da aranan listesindekiler yüzlerinden, aranan araçlarsa plakalarından benzer şekilde belirlenerek takibe alınacak.

Sistemin duyu organlarından biri de sokaklara yerleştirilecek hassas mikrofonlar olacak. Çığlık, silah sesi, cam kırılması, araç kazası, kavga, AB dillerinden herhangi birinde yardım çağrısı, gösteri yürüyüşü, slogan gibi sesler tespit edildiği anda uyarı yollanacak. Bu durumda yetkililer ilgili birimleri olay yerine gönderebileceği gibi olay öncesindeki kayıtlara da anında erişip inceleyebilecek.

ABD ordusunun Pakistan'daki hedefleri vurmak için binlerce kilometre ötedeki ülkesinden yönettiği insansız hava araçları INDECT projesinin sonuncu kozu. Yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılacak insansız hava araçları önceden belirlenmiş rotalarda devriye gezmenin yanı sıra şüpheli bölgelere de yönlendirilebilecek.

Kameralar sayesinde trafik kurallarını ihlal eden araç, silahlı saldırganlar, yerde baygın yatan biri, bir mekâna girmeye çalışan hırsız, sokağa bırakılan şüpheli paket hemen uyarı sistemlerini harekete geçirecek.

Pahalı bir altyapı
INDECT, toplayacağı kayıtları niteliğine ve kanunların izin verdiği süreye bağlı olarak 1 gün ile 1 ay arasında saklayacak.

Kullanılacak kameraların her yöne hareket yeteneğine sahip, 1900x1200 piksel çözünürlükte ve  saniyede 25 kare kayıt yapması hedefleniyor. Otomatik netleme, yaklaşma ve gece görüşü özelliklerine de sahip olacak cihazların her biri için 1 terabayt (bin gigabayt) depolama alanına ihtiyaç duyuluyor. Her bir kamera için 5 bin 250 avro ilk kurulum bedeli gerekiyor. Aylık işletim maliyeti de ayrı bir kalem. Mikrofonların her biri içinse 695 gigabayt depolama alanı ve 2 bin avroya yakın yatırım gerekiyor.

Takip sisteminin göz ve kulaklarını çevirdiği alanlardan biri de internet. Geliştirilecek özel semantik arama motoru başta forumlar olmak üzere web sitelerini, haberleşme gruplarını, özel dosya sunucularını, paylaşım ağlarını; hatta kişisel ağları bile sürekli tarayarak şüpheli içerik ve kişileri arayacak. Bir bulguya ulaştığında şüphelilerin Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlardaki arkadaşlarının takibe alınması bile söz konusu. 

Proje üstünde çalışan Polonya, Almanya, İspanya, Fransa, Britanya, Bulgaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya üniversiteleri özel dosya formatları ve sıkıştırma metotları ve verilerin merkeze güvenli, kesintisiz ve hızlı aktarılması için gerekli iletişim altyapısına yoğunlaşmış durumda.

Geçen haftaya kadar gizli bir proje olarak yürüyen INDECT'in açığa çıkmasının ardından üye ülke vatandaşları tarafından büyük bir dirençle karşılaşmasına kesin gözle bakılıyor.
 


Etiketler: yaşam
İstihdam