08/04/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Mersin’de 5 – 7 Nisan’da gerçekleşen “Türkiye LGBTİ+ Örgütleri Meclisi”ni katılımcılar kaosGL.org’a değerlendirdi.

“En çok ihtiyacımız olan şeyi en zor zamanlarda keşfettik” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin’de 5 – 7 Nisan’da gerçekleşen “Türkiye LGBTİ+ Örgütleri Meclisi”ni katılımcılar kaosGL.org’a değerlendirdi. 

LGBTİ+ örgütleri ve aktivistlerin katılımıyla 5 – 7 Nisan’da Mersin’de gerçekleşen Türkiye LGBTİ+ Örgütleri Meclisi katılımcıları, buluşmayı kaosGL.org’a değerlendirdi.

“Yer Var” sloganıyla yola çıkan ve mülteci LGBTİ+’ların hakları, barış, yerel yönetimlerle ilişkiler, feminizm ile yasaklara dair gündemlerin konuşulduğu Buluşma, Muamma LGBTİ+ Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Şerife Alahor: “İnterseksler olarak buluşmada temsil edilmek güzeldi”

Meclis’e İnterseks Anatolia Şalala ve İnterseks Türkiye adına katıldım. Kendimizi ifade edecek güzel bir ortam yakaladığımızı düşünüyorum. Diğer örgütlerle tanışma imkânımız oldu. Bizim için çok verimli geçti ve interseksler olarak buluşmada temsil edilmek güzeldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Doruk Yolaç: “Kendi oluşumumuz için farklı alanlara kapı açtık”

Ankara Üniversitesi’nde örgütlendiğimiz Queer Anka adına bu buluşmaya ben Doruk Yolaç ve Rıza Yılmaz katıldık. Çok verimli bir etkinlik oldu. Farkı oluşumlarla iletişim sağlayarak kendi oluşumumuz için farklı alanlara kapı açtık. Mesela BDSM etkinliği yapmak istiyorduk, burada tanıştığımız arkadaşlar sayesinde bu konuda çalışan birine ulaştık. Bunun dışında Türkiye’nin dört yanından buluşmaya katılan aktivistlerle bir bağ kurduk. Belki bu buluşmanın tek eksiği, çok fazla konuyu kısıtlı süreye sıkıştırmaya çalışmak oldu. Sorunların çözümü için yeterince konuşamamış olabiliriz ama yine de etkileşim açısından, yeni bağlar kurmak açısından oldukça tatmin ediciydi.

Nora Şenkal: “Buradan güzel şeyler çıkacak, eminim”

Genç LGBTİ+ Derneği’nden Barış ile birlikte katıldık Meclis’e. Güzel bir buluşma oluyor bence. Eğlenceli ve öğretici oldu. Genel olarak oturumlarda vakit sorunumuz var ama yine de buradan güzel şeyler çıkacak, eminim. Trans oturumunda spesifik bir çalışma grubuna karar verdik, bu da oldukça heyecanlandırdı beni.

Yelda Akbulak: ”Çözüm odaklı değildik”

Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği’nden ben Yelda Akbulak ve Atahan Yılmaz katıldık. Genel olarak verimli geçti fakat sonuç odaklı çalışamadığımızı düşünüyorum. Yerel ve geneldeki konuları tartıştık, ortak paydada buluşmaya çalıştık, herkes kendi yerelindekini dökmeye çalıştı ortaya ama dediğim gibi çözüm odaklı değildik. Süre çok kısıtlıydı, 1 haftaya yayılsa belki çok verimli sonuç alacağımız konular vardı.

Rojda: “Burada öğrendiklerimizde yeni çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

Meclis’e Hacettepe Üniversitesi Queer Araştırmalar Topluluğu’ndan ben Rojda ve arkadaşım Doğuş ile birlikte katıldık. Oldukça heyecanlı geldik ve heyecanımız halen devam ediyor. Yorgunluğumuza ve yoğunluğumuza rağmen ilgi ve merakla tüm oturumları dinliyoruz. Kendi adıma çok güzel şeyler kazandığımı düşünüyorum. Topluluğumuza döndüğümüzde aktarımlar yapacağız ve burada öğrendiklerimizde yeni çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Cihangir Öz: “Teşhisten müdahaleye geçmemiz gerekiyor”

ODTÜ’den Özgür Gür ve ben Cihangir Öz Üniversiteli LGBTİ+ Buluşması’nı temsilen geldik. Meclis’i birkaç açıdan değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Birincisi çok olmamız, çok yerde olmamız, çok sesli ve çok renkli olmamız beni yükseltti. Yaşama dair umudumu kaybettiğim bir anda bana çok iyi geldi. Bir diğer açıdan bu buluşmanın Mersin’de olması da beni çok mutlu etti. Meclise dair beklentilerime gelecek olursak konuştuğumuz her konu daha önce de gündemimizdeydi, tekrar etmiş olduk. Pratiğin örgütlenmesi açısından biraz geride kalmış olabiliriz diye düşünüyorum. Çok farklı bileşenin olduğu bir Meclis’te artık dünyada LGBTİ+ hareketinin konuştuğu gündemi ele almak ve yeni tartışmalar üzerinden politika örgütlememiz gerektiğini düşünüyorum. Hem pratik hem politik bir provizyon belirlemesi gerekiyor Meclis’in. Özetle tespitten, teşhisten müdahaleye geçmemiz gerekiyor.

Marsel Tuğkan Gündoğdu: “En çok ihtiyacımız olan şeyi en zor zamanlarda keşfettik”

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD)  Genel Koordinatörümüz Mustafa Sarıyılmaz, Yönetim Kurulu üyemiz Cihan HÜroğlu, yerel yönetimlerden sorulu Halim Kır ve yönetim kurulu üyesi Marsel Tuğkan Gündoğdu olarak geldik. Halim ve Cihan aynı zamanda LGBTİ+ Örgütleri Meclisi’nin sekretaryasında. Kişisel bir değerlendirme yapacağım, büyük bir dayanışma ruhu gözlemledim, uzun süredir belki de OHAL’den beri böyle bir dayanışma tatmamıştım LGBTİ+ hareketi içinde. Çok iyi hissettirdi, çok umutlu ve pozitif duygularla dönüyorum. Sanırım en çok ihtiyacımız olan şeyi en zor zamanlarda keşfettik, bunu kaybetmemek lazım, güçlendirmek lazım.

Volkan Eray: “Gittikçe çoğalıyoruz”

Buluşma’ya ben Volkan Eray ve Hakan Tarhan Dramaqueer Sanat Kolektifi’nden katıldık. Her şeyden önce bu kadar kalabalık olmamız çok güzel. Ben daha öncede benzer toplantılara katıldım ama burada daha genç arkadaşları görmek umut verdi. Gittikçe çoğalıyoruz… Diğer taraftan da yasaklar var… Ama bunca baskıya rağmen bu kadar çok oluşumun olması ve bir araya gelebilmesi umut verici oldu. Buradan yasaklara ve baskılara rağmen alternatif yollar nasıl inşa edilir sonucunun çıkmasını umuyorum. Bir de eleştirim var “barış”a dair konuşmaların eksikliğini oldukça hissettim, ‘acaba artık LGBTİ+ gündeminde barış süreci konuşulan bir şey olmayacak mı’ kaygısına kapıldım.

Özgür Taşcı: “Kesinlikle daha güçlü hissettim”

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması adına buradayım. Yeni örgütlenmiş başlamış biri olarak çok güzel bir buluşma olduğunu düşünüyorum. Çünkü epey bir şey öğrendim, eğlendim de ve öğrenmem gereken çok şey var onu fark ettim. Sorunlarımızdan, Ankara yasağından bahsettik. Sorunlarımızı dile getirdiğimizde çözüm ve öneriler bulabildik, ‘bir şeyler yapabiliriz’i hisettim, kesinlikle daha güçlü hissettim.

Naciye Şahin: “Hep beraber olmak ve öncesinde hazırlık sürecinde bulunmak çok güzeldi”

Bağımsız katılımcı olarak burada bulunmak, örgütlenmeleri görmek açısından çok kıymetliydi. Hep beraber olmak ve öncesinde hazırlık sürecinde bulunmak çok güzeldi. Burada düzenlediğimiz “Lubunya Tarihi Sergisi”nde tüm örgütlerin çalışmaları tarih içinde görmek çok iyi geldi.

Derin Demir Özgür: “Herkesle konuşup herkesten bir şeyler öğrenme fırsatım oldu”

Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi’nden katılıyorum. Bu toplantının benim için çok büyük önemi var çünkü ben yeni katıldım mücadeleye. Nasıl kendi aramızda örgütlenebiliriz konusunda özellikle kafamdaki soru işaretleri gitti. Herkesle ayrı konuşup herkesten ayrı ayrı bir şeyler öğrenme fırsatım oldu. Bir insana dokunmak çok önemli, biz burada bunu yapabiliyoruz. Süre kısıtı nedeniyle bazı konuların hakkını verememiş olabiliriz ama bu da normal diye düşünüyorum, oldukça kalabalık bir grup için... Katılımcıların çok renkli olması da her konuda bilgi edinmemizi sağladı.

Oğulcan: “Daha da güçleniyoruz”

Ben de Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi’nden katılıyorum. 3 gün boyunca hem çok eğelendim hem çok yararlandım. Aktarımını da döndüğümüzde Çanakkale’de yapmak için sabırsızlanıyorum. Her yıl yapılmasını diliyorum. Burada daha sıkı ilişkiler kuruyoruz, daha da güçleniyoruz.

Melis: “İstanbul’da gündemimizde olmayan konuları burada konuşma imkânımız oldu”

Lambdaistanbul LGBTİ Derneği’nden ben Melis ve arkadaşım Hazal ile birlikte geldik. Farklı şehirlerden LGBTİ+’larla bir araya gelmek büyük bir fırsat oldu bizim için. İstanbul’da gündemimizde olmayan konuları burada konuşma imkânımız oldu.

Tolga: “Beni her seferinde umutlandıran bir toplantı”

Eskişehir MorEl LGBTİ oluşumundan katılıyorum. Daha önce de katılma fırsatım olmuştu. Beni her seferinde umutlandıran bir toplantı. Buradan aldığım enerji bana çok iyi geldiği için ilime döndüğümde daha iyi çalışmalar yapabiliyorum.

Saida: “Az olmadığımızı gördüm”

Lubunya Dayanışma Ağı adına katıldım. Meclis’e ilk kez katılıyorum, Lubunya Dayanışma Ağı da çok yeni. Beklentilerimiz karşılandı diye düşünüyorum. Hem kendi hem örgütlenme adına çok şey öğrendim. Az olmadığımızı gördüm. Paylaşılanlar çok daha umutlu ve güçlü hissettirdi. Buradan mutlu ayrılacağım. Herkese teşekkür ederim.

Melis Arslan: “Çok büyük beklenti ile geldim ve tüm beklentilerim karşılandı”

Meclis’e Tolga Alp Tuneli ve Serkan İlaslaner ile birlikte Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği adına geldik. Meclis’e ilk defa katıldım. Çok büyük beklenti ile geldim ve tüm beklentilerim karşılandı. Hem tanıştığım arkadaşlarımın paylaşımları hem de tartışılan konular ve varılan sonuçlar benim için motive ediciydi. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum.

Sheila Babayeva: “Tüm oturumlar çok güzel belirlenmiş”

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nden ben ve Çayan Azadi katıldık. Ben Meclis’in tüm oturumlarının çok güzel geçtiğini düşünüyorum. Sürekli feedback alarak ilerledik. Bu sebeple bir sonraki buluşmanın daha iyi ve kapasitesi daha da gelişmiş şekilde düzenleneceğini düşünüyorum. Ayrıca tüm oturumlar çok güzel belirlenmiş ve farklı örgütlerin yasak, baskı döneminde bir araya gelmesi çok çok önemli. Çok iyi geldi bana.

Okan: “Meclisi’in farklı kentlerde olmasının o kentin dinamiğini anlamak açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum”

Keskesor Amed LGBTİ+ Oluşumu’ndan Loren ile birlikte geldik Amed’den. Güzel bir etkinlik oldu bununla birlikte katılımcı sayısı fazla ve konumuz çoktu. Bir yerde avantaj olsa da bu bazen oturumlara katılmayı zorlaştırdı. Bu 3 günün artısı yorucu olmayan ama dolu dolu bir program oldu. LGBTİ+ Meclisi’nin farklı kentlerde olmasının o kentin dinamiğini anlamak açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Buluşmanın Mersin’de olması da bizlerin bu kentin gerçeklerine dair fikir edinmemizi sağladı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Hazal: “Farklı kentlerdeki LGBTİ+ hakları mücadelesi hakkında fikir edindim”

İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu adına katıldım buluşmaya. Bildiğiniz üzere komisyon yakın zamanda kuruldu. Meclis’e de hem ilk kez geldiğim için hem de komisyon adına geldiğim için çok mutluyum. Farklı kentlerdeki LGBTİ+ hakları mücadelesi hakkında fikir edindim. Yerelde paylaşacağım çok değerli bir bilgiler edindim. Tartışmalar ve deneyim aktarımları çok iyi oldu.

Yasin Erkaymaz: “Güzİstanbul ve BaharAnkara etkinliklerindeki ruhu yeniden hissettim”

Meclis’e Pozitif-iz Derneği adına katıldım. Bende oluşturduğu hissiyata dair bilgi vereyim; Güzİstanbul ve BaharAnkara etkinliklerindeki ruhu yeniden hissettim. O zaman 20’li yaşlardaydım şimdi 40’lı yaşlardayım ve o belleği geri getirmek iyi hissettirdi. LGBTİ+ camianın HIV’i ne kadar yanına aldığına dair oturum gerçekleştirebilmek de iyi geldi. Bundan sonraki yol haritası için güzel planlar yapabildik. Başından sonuna dek keyif aldığım bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ederim.

Can: “Her zaman bir mücadele yöntemi, yeni bir eylem aracı bulabiliyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü adına katıldım ben. Lubunyaların bir araya geldiği yerler bana şifa gibi geliyor. Biraz üzülüyorum da çünkü hepimizin gittikçe zorlaşan koşullarda yaşamaya çalıştığını görüyorum. Ama burada bile mutlu eden bir şey var, nasıl mücadeleci olduğumuzu görüyorum. Her zaman bir mücadele yöntemi, yeni bir eylem aracı bulabiliyoruz. Bu da oldukça umut verici.

Can Kaya: “Sorunlarımızı konuşma, dertleşme ve ortak çözüm arayışı fırsatı yakaldık”

Hêvî LGBTİ+ Derneği adına arkadaşım Müzeyyen Araç ile birlikte katıldık. LGBTİ+ Meclis toplantıları daha çok yeni ve bir süre sonra daha da oturacak diye düşünüyorum. Burası farklı kent ve örgütlerden LGBTİ+’ların toplandığı, bir araya geldiği nadir etkinliklerden biri bu anlamda da çok değerli. Birkaç eleştirim var; toplantıdaki LGBTİ+ temsiliyetinin adaletli dağılmadığını gözlemledim, bir de bir-iki örgüt eksik gördüm, davet edildi mi bilmiyorum. Ama bunlara rağmen Mersin’de olmak güzel. Muamma LGBTİ+’ya çok teşekkür ederiz, çok güzel ev sahipliği yaptı. Sorunlarımızı konuşma, dertleşme ve ortak çözüm arayışı fırsatı yakaladık. Çok değerli buluyorum.

Birol: “Eğlenceli ve bilgilendiriciydi”

Lavender LGBTİQ+’dan Meclis doymuş hissetirdi, eğlenceli ve bilgilendiriciydi. Fakat doymak 2 saat sonra acıkacağım anlamına geliyor. İyi bir başlangıç oldu, ama yetmez, devamını, bir araya gelişlerimizi arttırmamız gerekiyor.

Hazal: “Yeni şeyler öğrendim, tazelendim, yükseldim”

Denizli LGBTİ Aileleri Grubu adına geldim. Toplantı kesinlikle mükemmeldi, yeniden katılmak isterim. Her şehirden başka insanların başka fikirlerin geldiği ama ortak bir fikirde ve mücadelede buluştuğu bir etkinlikti. Yeni şeyler öğrendim, tazelendim, yükseldim. Umarım burada öğrendiklerimde daha iyi bir aktivist olacağım.

Cem Öztürk: “LGBTİ+ hareketi için kesinlikle sağaltıcı bir yanı var”

LGBTİ+ Örgütleri Meclisi, ülkenin dört bir yanından aktivistlere bir araya gelme, deneyim aktarma ve tartışma fırsatı sunuyor. Bu anlamda çok önemli bir yerde durduğunu düşünüyorum. Öz örgütlülüğümüzün gücünü görmenin zor bir dönemden geçen LGBTİ+ hareketi için kesinlikle sağaltıcı bir yanı var. Toplantının devamlılığının önümüzdeki senelerde genişleyerek sağlanmasını diliyorum.

İlgili haberler:

11 şehirden LGBTİ+ aktivistleri Mersin’de buluştu

Mücadeleye, umuda, gullüme #YerVar


Etiketler: yaşam
2024