08/10/2018 | Yazar:
Batı Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİ Eşit Haklar Derneği ERA’nın yıllık konferansı bu sene 3-6 Ekim’de Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleşti.

Batı Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİ Eşit Haklar Derneği ERA’nın yıllık konferansı bu sene 3-6 Ekim’de Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleşti.
Batı Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİ Eşit Haklar Derneği ERA’nın yıllık konferansı bu sene 3-6 Ekim’de Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleşti. Bu yıl “Her şeye rağmen geleceğimizi talep ediyoruz!” sloganıyla düzenlenen konferans, devlet yetkilileri ve LGBTİ örgütleri arasında diyaloğu arttırmak, bölge ülkeleri arasındaki iş birliğini ve örgütlerin kapasitesini geliştirmeyi amaçlıyordu.
2015 yılında aralarında Türkiye’den Kaos GL, Pembe Hayat, SPoD ve LİSTAG’ın bulunduğu 7 örgüt tarafından kurulan ERA, geçtiğimiz üç yılda üye sayısını 25’e çıkardı. Bu yıl konferansın ilk gününde gerçekleşen genel kurulda Genç LGBTİ+ Derneği de dâhil 3 yeni üye Batı Balkanlar’daki en geniş kapsamlı LGBTİ+ çatı örgütü olan ERA’ya katıldı.
Genel kurul sonrası Makedonya Dış İşleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ortaklığıyla konferansın açılış resepsiyonu düzenlendi. Açılış konuşmaları ERA yönetim kurulu üyesi Biljana Ginova, bakanlar ve Makedonya’nın Almanya Büyükelçisi’nin tarafından yapıldı. Konuşmalarının ardından yeniden söz alan Ginova: “İki yıl önce devlet tarafından dövülüyorduk şu an aynı masada oturuyoruz” diyerek ülkede LGBTİ+ konusundaki ilerlemeyi vurguladı.
Yasağa rağmen güçlenme
Konferansın ikinci gününde Bölgesel ve Bakanlıklar Düzeyinde Diyalog temasıyla birçok panel düzenlendi. Panelin açılış oturumunda bölgesel diyalogu geliştirmek ve ülkelerdeki durumun daha iyi anlaşılması için Balkanlar ve Türkiye’den LGBTİ+’ların deneyimleri paylaşıldı. LİSTAG ailelerinin yaptığı deneyim paylaşımının ardından söz alan Barış Azar (Genç LGBTİ+) Türkiye’deki yasak sürecine rağmen LGBTİ+ hareketinin farklı örgütlenme biçimleriyle güçlenmeye devam ettiğini vurguladı.
Açılış oturumunun ardından Makedonya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Mila Carovska’nın açılış konuşmasını yaptığı ilk panelde Dünya Bankası, Çalışma Bakanlığı ve Avrupa Konseyi’nden temsilciler ile Makedonya Parlamentosu’ndan bir milletvekili ve Makedonya’da faaliyet gösteren Subversive Front’tan bir LGBTİ+ aktivisti Batı Balkanlar ve Türkiye’de ayrımcılık karşıtı uygulamalar ve çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Toplantıda ayrıca eğitim sistemi ve müfredatlardaki fobik içeriklerin kaldırılması, trans geçiş süreci sonrası yasal cinsiyet tanınması, LGBTİ+lerin hak ve hizmetlere erişimleri gibi konulara değinildi ve bölgesel diyalogun önemi vurgulandı.
Günün geri kalan oturumlarında sırasıyla “Bölgede trans ve non-binary hakları” ve “Bölgede Eğitim sisteminde LGBTİ Gençler” üzerine panelleri düzenlendi. Etkinliğin son paneli 5 Ekim’de gerçekleşti. Pembe Hayat ve ERA yönetim kurulu üyesi Janset Kalan’ın da aralarında bulunduğu bölgeden ve Almanya Yeşiller Partisi’nden non-binary ve trans aktivistlerin deneyimleri dinlendi.
Üsküp Onur Yürüyüşü referandum nedeniyle iptal
Etkinliğin devamında geçtiğimiz sene ilk kez uygulanıp katılımcılar tarafından büyük ilgi gören Open Space Technology (OST) metodu ile atölyeler gerçekleştirildi. Toplantıya katılanların hem katılımcı hem dinleyici olabilmelerine imkân veren interaktif yöntemde bu senenin konuları politik katılımda LGBTİ+ler, LGBTİ+ kapsayıcı okul ve eğitim sistemi, LGBTİ+ aile grupları, bölgedeki onur yürüyüşü etkinlikleri, yerel yönetimler gibi geniş bir çerçevede gerçekleşti.
7 Ekim Pazar günü yapılması planlanan Üsküp Onur Yürüyüşü bölgedeki referandum süreci dolayısıyla iptal edildiği için etkinlik 6 Ekim’deki kapanış oturumu ve katılımcılar tarafından etkinliğin değerlendirilmesiyle sona erdi.
Etiketler: yaşam, dünyadan