07/09/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Umut Derin Eroğlan’ın ilk belgesel filmi Kekre, erkekliğin ağızda bıraktığı acımtırak, kekremsi tada tersinden yaklaşıyor: Hangi erkeklik?

“Erkek”e tersten yaklaşan belgesel: Kekre Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yönetmenliğini Umut Derin Eroğlan’ın yaptığı kısa belgesel film Kekre, 10. Pembe Hayat Kuirfest’te seyirciyle buluşacak.

“Hangi erkeklik” sorusunu sordurtmaya aday film, erkekliğin ağızlarda bıraktığı kekremsi tattan ilhamla Kekre adını taşıyor. Bir yandan da “Erkek”e tersten yaklaşıyor, tersten okuyarak “Kekre” oluyor.

Galasına sayılı gün kalan belgeselin sosyal medya hesaplarında kısa kısa filmden görseller paylaşılmaya başladı. Matruşkalı afişi ve merak uyandıran alıntılarıyla heyecanlandığımız filmin gösterimini beklemeden Umut Derin’i aradık ve belgeselin hikayesini dinledik.

Hangi erkeklik?

Uzun yıllardır Mersin’de LGBTİ+ aktivizmini sürdüren Derin, bir yandan da yüksek lisansında “trans erkeklerin erkeklik inşası” üzerine tez yazdı. “Aktivizm ve akademinin ardından şimdi de belgesel sinema yoluyla sözümü söylemek istedim” diyen Derin, Kekre’yi şöyle anlatıyor:

“Filmi izleyenlerin kafasında açılmasını istediğimiz soru, “hangi erkeklik” sorusu. Eleştirel erkeklik kapsamında bir belgesel Kekre. Erkek dediğimiz şeyin tek bir inşadan olmadığı, kendi içinde farklı temsillerin, hiyerarşik konumlamaların, avantajlı ve dezavantajlı konumların olduğunu göstermek istedim bu filmle.”

Belgeselin kitabı da yolda

Belgeselde yedi karakter üzerinden erkeklik inşası anlatılıyor. Konuşanlar arasında trans erkekler, eşcinsel erkekler, eşcinsel trans erkekler, göçmen erkekler, engelli erkekler var. Zorunlu erkekliğe maruz bırakılan non-binary kişinin de olduğu belgesel, eleştirel bir perspektiften erkekliğin erkekleri ve genel olarak herkesi nasıl yaraladığını inceliyor.

Derin, belgesel için yedi kişiyle derinlemesine görüştü. Montajın ardından ortaya 23 dakikalık bir kısa belgesel çıktı. Ancak belgeselde yer almayan kısımların yok olmasına gönlünün el vermediğini söyleyen Derin, gösterimle birlikte bütün görüşmelerin yazılı olarak yer aldığı bir belgesel kitabını da dağıtacaklarını müjdeliyor.

Pandemi işi bir belgesel

“Tamamen pandemi işi bir belgesel oldu” diyen Derin, sokağa çıkma yasakları döneminde güçlükle görüşmeleri tamamladıklarını söylüyor. Ancak sadece zorluklarla hatırlamıyor çekim sürecini:

“Motivasyonu da pandemiye denk geliyor. Üretememe, söz söyleyememe hali farklı biçimlerde derdimize çare aramaya itti. Belgesel çekerek derdimi anlatabilmek benim için yeni bir yöntem. Pandemideki sıkışmış hallerle birlikte mücadele biçimlerimizi, derdimizi anlatma biçimlerimizi değiştirme meyvelerinden bir tanesi.”


Etiketler: kültür sanat
2024