06/04/2010 | Yazar: Gökçe Katkıcı

Ermenistan’ın başkentini eşcinsellerden temizlemek iç

Ermeni Eşcinsellerin Çıkmazı: Eşcinsel Olmanın Utancı, Eşcinsel Dövmenin Onuru! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ermenistan’ın başkentini eşcinsellerden temizlemek için Erivan Belediye Başkanının tutumundan vazife çıkaran sağ gruplar eşcinsellere yönelik şiddete çağrı yapıyorlar. Siyasi partiler eşcinsel haklarını ve eşcinsellere yönelik şiddeti tartışmaya yanaşmıyorlar.
 
Erivan’da yaşayan bağımsız bir gazeteci olan Marianna Grigoryan’ın bu makalesini,  Gökçe Katkıcı, kaosgl.org için çevirdi.
 
Erivan’ın eşcinsellerin medeni haklarını temin etmek üzere uluslararası bir anlaşma imzalamasından iki yıl sonra bile, Ermenistan’daki eşcinseller cinsel yönelimlerinden dolayı hala fiziksel taciz ve sosyal dışlanma tehditleriyle karşı karşıya kalıyor.
 
Öğretmenlik yapan 22 yaşındaki Erivan sakini Armen, EurasiaNet.org’a yaptığı açıklamada “Ailem eşcinsel olduğumu öğrendiğinde, önce beni dövdüler ve ardından evden attılar,” diyor. “Yıllar geçmesine rağmen, annem şimdi bile beni eve almıyor ve bazı arkadaşlarım gerçekten ‘onlardan’ olup olmadığımı sorup duruyor.” Armen (gerçek adı değildir) eşcinsel olduğunu sınıf arkadaşına âşık olduğu 13 yaşında fark ettiğini söylüyor. İlk erkek arkadaşıyla 20 yaşındayken bir çevrimiçi sohbet odasında tanışmış. “Onu arkadaşlarımdan biri olarak ailemle tanıştırdım. Ama bir gün, annem bizi öpüşürken gördü ve her şey o anda başladı,” diyor Armen. “Annem bağırarak ölseydim daha iyi olacağını söyledi. Kardeşimse eve gelip beni dövmek için ordudan ayrıldı. Bu yüzden, sokaklarda yaşamaya başladım.” Armen şimdi büyükannesiyle birlikte yaşıyor.
 
Eşcinsellik Suç Değil Ama Ayrımcılık Serbest!
 
Eşcinsellik, Ermenistan’da 2003’ten bu yana suç sayılmıyor; Ermenistan, cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğine bakılmaksızın eşit muamele hakkını ortaya koyan Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Hakkında Birleşmiş Milletler Deklarasyonu’nu iki yıl önce imzaladı. Ülke, aynı zamanda Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Hakkında Sözleşme’nin her türlü ayrımcılığı yasaklayan bir protokolünü de kabul etti. Buna karşın, eşcinsel Ermeniler hala ayrımcılığa hedef oluyorlar. İşlerini kaybetme riskinin yanında, eşcinseller Ermenistan’ın komünal, aile temelli kültüründe çok ağır bir yük getiren sosyal alandan aforoz edilme tehlikesiyle de burun buruna yaşıyorlar. Bazı ailelerin, bir üyelerinin eşcinsel olmasının getirdiği damgalanmadan kaçmak için ülkeden göç ettiği biliniyor. Komşu ülkeler Gürcistan ve Azerbaycan’da da benzer sosyal önyargılar görülüyor. Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 İnsan Hakları Raporu’nda Ermenistan halkının eşcinsellere olan bakışı “çok olumsuz” olarak betimlenirken, raporda eşcinselliğin “toplum genelinde” bir “hastalık” olarak değerlendirildiği tespitine yer veriliyor.
 
İnsan haklarına yönelik bir sivil toplum kuruluşu olan Ermenistan Helsinki Derneği’nin başkanı Mikael Danielian “Ermenistan eşcinsellere karşı her zaman hoşgörüsüz olmuştur” yorumunda bulunuyor. Danielian kuruluşunun eşcinsel olduğundan şüphe edilen kişilere yönelik saldırılar konusunda endişe uyandırıcı telefonlar aldığını belirtiyor. Ancak, saldırılar için genellikle ceza davası açılmıyor, çünkü mağdurlar davanın getireceği aleniyetten ve kamudan gelecek aşağılamalardan korkuyor, diyor Danielian ve ekliyor “Açıkça konuşmak gerekirse, bu tür durumlarda elimizden hiçbir şey gelmiyor”. Ayrımcılık mağduru olan eşcinsellerin, bazen yalnızca bu saldırıların kuruluşun raporlarında geçmesini istediğini belirtiyor. 
 
“Gerçek Ermeni Erkekleri” Eşcinsel Ermenilere Karşı!
 
Şubat ortasında, yerel basında yer alan Erivan Belediye Başkanı Gagik Beglarian’ın belediye başkanının ofisinin yakınındaki bir parkta düzenli olarak toplanan eşcinsellere ve travestilere karşı güç kullanılmasını emrettiği iddiasının ardından, bir saldırı gerçekleştiği bildirildi. Erivan Belediye Başkanı’nın sözcüsü Anzhela Martirosian olayın “belediye başkanının görevleriyle bağlantılı olmadığını” belirterek, raporlar hakkında yorum yapmayı reddetti. Yeni bir siyasi grup, belediye başkanının Ermenistan’ın başkentini eşcinsellerden temizlemeye yönelik bir karar olarak gördükleri bu tutuma destek verdi. Geçtiğimiz yıl kurulan küçük bir sağ partisi olan Milli Muhafazakâr Hareket Belediye Başkanı Beglarian’ı “gerçek bir Ermeni erkeği” olarak överken, destekçileri eşcinsellere saldırmaya devam etmeleri yönünde teşvik etti. Eşcinsel hakları ve eşcinsellere yönelik şiddet, - Ermenistan iktidar koalisyonunda veya muhalefette olmasına bakılmaksızın – diğer siyasi partiler tarafından da açıkça tartışılmıyor. Ermeni Apostol Kilisesi de aynı ketum tavrı sergiliyor. Ermeni Apostol Kilisesi kürsüsü, Mother See of Holy Etchmiadzin’in sözcüsü Peder Vahram Melikian eşcinselliği “bir günah” ve “olumsuz bir olgu” olarak değerlendirdi.
 
Ermeni Ordusu da Eşcinselliği Hastalık Olarak Kabul Ediyor
 
“Ama bu insanlar da günahlarından arınabilir ve doğru yola yönelebilir,” diyor Peder Melikian. Eşcinsel karşıtı tutumlar, özellikle orduda oldukça güçlü. 2004 yılından bu yana, eşcinseller akıl hastası oldukları düşüncesiyle askerlik hizmetinden muaf tutuluyorlar. İsmini Narek olarak belirten bir kişi, EurasiaNet.org’a yaptığı açıklamada, askerlik hizmetine yönelik bir psikiyatri muayenesi sırasında, eşcinselliğini açıkladığında bir ordu mensubunun kendisini dövdüğünü söylüyor. Narek, bir akıl hastanesinde üç gün yattığını ve askeri hizmetten “kişilik bozukluğu” tanısıyla muaf tutulduğunu iddia ediyor. 
 
Şiddet ve Taciz Tehdidinin Kuşattığı Hayatlar
 
Ermenistan’da, 2007 yılında Public Information and Need for Knowledge Armenia (Kamusal Bilgi ve Bilgi İhtiyacı Ermenistan – PINK) adıyla bir sivil toplum kuruluşu kuruldu. Bu kuruluş, azınlık haklarına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlıyor ve geleneksel önyargıların kırılması gerektiğini savunuyor. PINK Ermenistan’ın proje koordinatörü, Marina Margarian “İnsanların eşcinsellere karşı nefret dolu sözler söyledikleri bir ortamda yaşıyoruz ve bu, insanları nefret suçu işlemeye itiyor,” diyor ve ekliyor, “Eşcinsel olmanın büyük bir utanç olarak görüldüğü ve bir eşcinseli dövmenin onurlu bir eylem olarak kabul edildiği bir ortam var”. Misilleme korkusundan dolayı, birçok Ermeni eşcinsel diğer eşcinsellerle olan temaslarını mümkün olduğunca gizli tutmaya çalışıyor. Yalnızca üyelerine hizmet veren, Ermeni eşcinsel sosyal ağı www.GayArmenia.com üye alımından önce üye adaylarının kişisel verilerini ayrıntılı bir şekilde inceliyor. Bu Web sitesinin, yarısı Ermenistan’da yaşayan yaklaşık 1.000 üyesi var.

GayArmenia.com sitesinin kurucusu Micha Meroujean, “Güvenlik nedenlerinden dolayı, Web sitesine erişim kısıtlı tutmak zorundaydık, çünkü birçok kişi fotoğraflarını siteye koymaktan korkuyordu. Eşcinsel erkeklerin güvenli bir şekilde buluşabileceği bir yer yaratmamız gerekiyordu,” diyor. Bir eşcinsel genç, bir çevrimiçi arkadaşlık hizmeti aracılığıyla bir eşcinsel erkek ile temas kurmaya çalıştıktan sonra, bazı arkadaşlarının kimliği belirsiz bazı saldırganlar tarafından şiddetli darba maruz bırakıldığını iddia ediyor ve bu ihtiyatın geçerli sebepleri bulunduğunu belirtiyor.
 
Değişim şansı oldukça az. Kötü muameleden kaçmak için Ermenistan’dan Avrupa’ya göç eden Said Meroujean’a göre “Toplumun bu kötü tutumu, Ermenistan’ın eşcinsellerini tekrar ve tekrar kendi kabuklarına itiyor”.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret