25/07/2015 | Yazar: Hakan Özkan

15 Temmuz tarihinde, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından oluşturulan komisyon Ermenistan’ın dönüşümünü öngören taslak Anayasa değişikliklerini kamuya açıkladı. Taslak kabul edilirse, eşcinsel evliliklerin önü Anayasal olarak kapatılacak.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından oluşturulan komisyon Ermenistan'ın dönüşümünü öngören taslak Anayasa değişikliklerini kamuya açıkladı. Taslak kabul edilirse, eşcinsel evliliklerin önü Anayasal olarak kapatılacak.

2005 yılında eşcinsel evliliklerin yasaklanması konusunda isteklerini dile getiren milletvekilleri eşcinsel evlilikler konusunda yapılacak madde düzenlemesini de destekliyor. Buna göre Ermenistan Cumhuriyeti Güncel Anayasanın 35. Maddesi’nde geçen “Evlenme çağına gelen erkek ve kadınlar evlenme hakkına sahiptir ve kendi özgür iradesine göre bir aile kurabilirler” maddesi “Evlenme çağına gelen erkek ve kadınlar birbirleriyle evlenme hakkına sahiptir ve kendi özgür iradesine göre bir aile kurabilirler” maddesi ile değiştirilecek. Böylelikle eşcinsel evlilikleri önü anayasal olarak kapatılmış olacak.

Çeşitli belediyelerde ayrımcılık ve ırkçılık karşıtı projelerde çalışan Nikolay Hethu, Anayasadaki değişikleri Kaosgl.org’a şöyle değerlendirdi:

“Yeni Anayasa değişiklikleri doğrudan eşcinsel evlilikleri yasaklayan bir madde içermemesine rağmen, yapılan küçük değişiklikle eşcinsel evlilikleri yasaklamış olacak. Maddeye eklenen “birbirleriyle” sözcüğü, politik istekleri ve eşcinsel evlilikler için duyulan kaygıları taşıyor. Sadece karşı cinsler arasındaki evlilik kabul ediliyor.

“Daha önceki değişikler 2005 yılında gerçekleştirilmek istenmiş, 1995 yılından beri bu yasal ‘arka kapı’ kapatılmak istenmişti. Şimdi değişiyor mu? Eğer bu değişiklikler onaylanır, bu Aile Kanunu’na girerse gelecekte eşcinsel evlilik hemen anti-anayasal olarak görülecek. Değişikliğin gerçekleşebilmesi için Ermenistan vatandaşlarının ‘Evet’ oyu gerekiyor. Ermenistan’daki homofobi dikkate alındığında, ‘Ermenistan'da eşcinsellik ‘yayılıyor’  ve Batı yanlısı eğilimler var’ düşünceleri yaygın. Yani desteklenen bir değişiklik olabilir.

“Anayasa'daki negatif değişiklikler insanların dikkatini dağıtmak için egemen güç tarafından kullanılan bir manipülasyon aracı. Ermenistan'daki yaygın homofobiyi göz önüne alındığında, bu sivil muhalefeti aşmak için en yüksek hukuki belgeye yani Anayasa'ya önemli negatif ve etkili değişiklikler yapmak bir yöntem olarak izleniyor.”

Yeni Anayasal değişikliğe göre, Cumhurbaşkanı, Millet Meclisi ve Yerel Yönetim Organları’nın temsilcilerinden oluşan bir seçici kurul tarafından seçilecek. Bu kararla beraber Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın, 2018 yılında yaptığı ikinci ve son başkanlık döneminden sonra Cumhurbaşkanlığı’na devam edebileceği reformları uygulama koymuş olduğu söyleniyor.

Anayasa Taslağı'nın en erken Ağustos’ta tamamlanması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı’na sunulacak taslak, onaylanırsa Millet Meclisi’ne sunulacak ve daha sonra referandumda oylanacak.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam