29/09/2023 | Yazar: Aslı Alpar

2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı davanın on üçüncü duruşmasında Savcı mütaalasında nefret suçundan bahsetmedi, sanıklara nitelikli yağmadan ceza istedi.

Eryaman-Esat Davası zamanaşımı riski sürüyor: Dava 2 Ekim’e ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı davanın on üçüncü duruşması bugün, saat 14:00’da, Ankara Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada savcı mütalaayı açıkladı. On yıldan uzun süredir Yargıtay ve mahkemeler arasında mekik dokuyan davaya ilişkin mütalaada savcı nefret suçundan ve insanlığa karşı işlenen suçtan bahsetmedi, beş ayrı mağdura karşı yağmaya teşebbüs, 3 mağdura karşı yağma suçundan ancak 2 mağdura karşı indirimli yağmadan cezalandırılmasını istedi. Sanıkların trans yaşamları yok etmek için örgüt kurmasını ise “örgütten yeteri kadar delil olmadığı için” beraatlerini istedi.

Duruşmaya sanıklardan birinin avukatı gelmezken, üç sanığın avukatı da savcının mütalaasına karşı savunma yapmak için ek süre istedi.

Trans kadınların avukatları Senem Doğanoğlu ve Evrim Demirtaş ile Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Özge Genç ile Baro’nun LGBTİ+ Hakları Merkezi’nden Kamile Kardelen Şendur duruşmada hazır bulundu. Trans kadınların avukatları davanın zamanaşımı riski olduğunu hatırlattı ve buna katkıda bulunmamak için senelerdir yazılı ve sözlü yaptıkları suçlamalardan sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.

Dava 2 Ekim Pazartesi, saat 14:00’a ertelendi.

Duruşmayı Birleşik Krallık Elçiliği, Hollanda Elçiliği ve Avrupa Birliği Delegasyonundan temsilciler ile insan hakları aktivistleri izledi. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam