09/11/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Duruşmada dinlenen tanık mobbingi doğruladı.

Eşcinsel çalışana mobbing davası ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çalışanına eşcinsel olduğu için mobbing uygulayan uluslararası bir şirkete açılan dava 28 Şubat’a ertelendi. Duruşmada dinlenen tanık mobbingi doğruladı.

Uluslararası Çeşitlilik Politikaları’nda cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini duyuran GAP’ın Türkiye şubesinin eşcinsel çalışanını istifaya zorlamakla suçlandığı davanın beşinci duruşması bugün (9 Kasım) 9. İş Mahkemesi’nde görüldü.

Tanık mobbingi doğruladı

Dava her iki tarafın da tanıklarının dinlenmesi için 28 Şubat 2018’e ertelendi. Duruşmada istifaya zorlanan eşcinsel çalışan M.G. ile istifasından önce beraber çalışan tanık şöyle dedi:

“Rahatsızlığım nedeniyle hastaneye yattığım bir dönemin ardından işe döndüğümde davacı M. beyin eşcinsel olduğuna ilişkin dedikodular yapıldığına şahit oldum. Toplantı odasında davacıya ‘Delikanlı mısın’ denildiğini arkadaşlarımdan duydum. Davacıya mobbing uygulanıyordu.”

Şirket’ten adli tıp raporu yorumu: “Bilimsel değil”

Şirketin avukatı M.G.’ye mobbing uygulandığına dair adli tıp raporuna ilişkin, “bilimsel verilerden uzak” derken; “Uluslararası şirket olduğumuz için LGBT derneğinin isminin ve faaliyetlerinin kamuoyunda duyurulması için kullanılmak adına adımızın geçtiğini düşünüyoruz” dedi.

Öte yandan 19 Ocak tarihinde çıkan adli tıp raporu, M.G.’nin yaşadığı ruhsal zorlukların, iş yerinde yaşadığı olay ve sonuçlarla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

İstanbul LGBTİ: Daha iyi bir savunma beklerdik

Duruşmanın ardından davayı takip eden İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı:

“#HomofobikGapTurkey gibi uluslararası bir firmanın avukatından daha iyi bir savunma beklerdik. Dernek adını duyurmak için GAP’e dava açtığımızı iddia eden avukat, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin adını 5 kez tekrarlamaya çalışmasına rağmen söyleyemedi. Geçtiğimiz ay ise devletin bekası için Trans Onur Yürüyüşüne izin vermek istemediğini beyan eden Alperen Ocakları Başkanı Kürşat Mican, hakimin ‘Devlet nedir?’ sorusunu cevaplayamamıştı Kişiler farklı zihniyet aynı. Tek kişi kalsak bile homofobi ve transfobi karşıtı mücadelemiz devam edecek!”


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam