16/08/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Heartstopper yıldızı Joe Locke, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışına yönelik ayrımcı yasağın kaldırılması için çağrıda bulundu.

“Eşcinsel erkeklerin kan bağışlamasını yasaklayan yasanın değiştirilmesi için çağrıda bulunuyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde, AIDS pandemisi sırasında gey ve biseksüel erkeklerin kan bağışlamasına yönelik genel yasaklar getirildi. Onlarca yıllık bilimsel gelişmelerle birlikte artık gerekli olmamasına rağmen ülkeler yasakları koruyor.

Birleşik Krallık’ta, queer erkeklerin kan bağışlamasına ilişkin genel yasak 2017’de kaldırıldı ve bunun yerine, üç ay boyunca “oral ve anal seksten kaçınmaya istekli olmaları durumunda” kan bağışlamasına izin veren bir politika getirildi.

2021 yılında yasak tamamen kaldırıldı ve erkeklerle seks yapan ve tek eşli uzun süreli ilişkiler içinde olan veya cinsel partneriyle üç aydan uzun süredir birlikte olan tüm erkeklerin kan bağışlamasına izin verildi.

Ancak Birleşik Krallık’a bağlı Man Adası, ayrımcı yasak 2014’ten beri gözden geçirilmesine rağmen, 1980’lerde getirilen genel yasağı koruyor.

Man Adası’nda büyüyen Heartstopper oyuncusu Joe Locke, Isle of Pride’a bir video mesajla katıldı ve yasağın kaldırılmasını talep etti:

“Man Adası, AIDS pandemisinin zirvesinde yürürlüğe konan arkaik bir kural ile eşcinsel erkeklerin kan bağışlamasına izin vermiyor. 2014 yılında, kuralların değiştirilmesine yönelik bir istişare başlatıldı ve sonuç olarak politika gözden geçirildi. Bu altı yılda hiçbir şey değişmedi. Politikacılarımıza bu eski yasayı değiştirmeleri için çağrıda bulunuyorum.”


Etiketler: dünyadan, sağlık hakkı
İstihdam