23/06/2010 | Yazar: Semih Varol

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden Navi Pillay, eşcinsel evlilikleri yasallaştırdığı i&cce

Eşcinsel Evlilikleri Yasallaştıran İzlanda’ya BM’den Övgü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden Navi Pillay, eşcinsel evlilikleri yasallaştırdığı için İzlanda’yı övdü.  

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları başkanı, bu hafta sonu yasal hale gelecek olan eşcinsel evliliklerin yasallaşması önündeki engelleri kaldıran İzlanda’nın övgüyü hak ettiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden Navi Pillay, İzlanda’ya yaptığı resmi ziyaretini, Cuma günü yaptığı “bu önemli ilerleme eşcinsel evliliklerin önündeki yasal engellerin kaldırılmasını amaçlayan son mevzuat ile sağlanmıştır” açıklaması ile tamamladı.
Bu ay başında onaylanan, ülkenin parlamentosundan geçen mevzuat ile, İzlanda, eşcinsel evlilikleri yasal hale getiren dokuzuncu ülke olacak. Eşcinsel evliliklerin yasal olduğu ülkeler; Belçika, Kanada, Hollanda, Norveç, Portekiz, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’nın bazı eyaletleri.
 
Pillay, açıklamasında ayrıca, yargı ve ifade özgürlüğü bağımsızlığını güçlendirdiğini için İzlanda’yı övdü ve bağımsız bir insan hakları kurumunu kurma çabalarını memnuniyetle karşıladı.
Pillay, ziyareti sırasında -BM İnsan Hakları’ndan bir sorumlunun ilk kez İzlanda’yı ziyareti- Dışişleri Bakanı Össur Skarphédinsson, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Ragna Árnadóttir ve diğer üst düzey hükümet yetkilileri, sivil toplum ve akademi temsilcileri ile bir araya geldi. Aynı zamanda başkent Reykjavik’teki İzlanda Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam