28/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın cinsel yöneliminden ötürü meslekten men edilmesine ilişkin tazminat davası 10 Mart 2015’e ertelendi. Konuya ilişkin bilirkişi raporu bekleniyor.

Eşcinsel hakem davası 14. kez ertelendi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın cinsel yöneliminden ötürü meslekten men edilmesine ilişkin tazminat davası 10 Mart 2015’e ertelendi. Konuya ilişkin bilirkişi raporu bekleniyor.
 
Eşcinsel olduğu gerekçesiyle hakemlikten men edilen Halil İbrahim Dinçdağ’ın, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) açtığı maddi ve manevi tazminat davasının 14. duruşması dün (27 Kasım) görüldü.
 
Raporunu bu duruşmada Mahkeme’ye sunması beklenen bilirkişinin ek süre istediğinin anlaşıldığı duruşmada yine karar çıkmadı. Duruşma 10 Mart 2015’e ertelendi.
 
Bilirkişi raporu tazminatı belirleyecek
 
Dinçdağ’ın avukatı Fırat Söyle, bilirkişinin raporunun ibrazının sağlanmasını talep etti. Söyle ayrıca Dinçdağ ile aynı statüdeki bir hakemin bir yıl içinde alacağı ücretin ve bir yıl içinde yöneteceği maç sayısının da sorulmasını talep etti.
 
Halil İbrahim Dinçdağ’ın alacağı tazminatın miktarı, yönettiği maç sayısına göre belirlenecek. Bilirkişiden Dinçdağ’ın yönettiği maçlara ilişkin bir belge gelmesi bekleniyor.
 
Dinçdağ’a Berlin’de ödül verilmişti
 
Henüz bir karar çıkmayan dava sürerken geçtiğimiz günlerde Halil İbrahim Dinçdağ’a Berlin’de “Saygı Ödülü” verildi.
 
Berlin merkezli LGBT oluşumu “Homofobiye Karşı Birlik” tarafından ödüllendirilen Dinçdağ ödülünü, 2002’de Berlin’in eyalet başbakanı seçildiğinde eşcinsel olduğunu açıklayan Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’in elinden aldı.
 
Ne olmuştu?
 
Halil İbrahim Dinçdağ, 2007’de eşcinsel olduğu için askerlik yapmaya elverişli olmadığı yönünde bir rapor aldı. 2009’da askerlikle ilişkisi olmadığına dair belgeyi Trabzon İl Hakem Kurulu’na verdi. Kurul, Dinçdağ’ın iki aya yakın hakemlik yapmasına izin verdiği sırada raporu Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) iletti.
 
Bunun üzerine, o tarihteki merkez hakem kurulu raportörü Osman Avcı, kurulun TFF iç talimatnamesinin 25. maddesine göre işlem yapmasını istedi. Maddeye göre sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamıyor. Bu sebeple, Trabzon İl Hakem Kurulu Dinçdağ’ı hakemlik sınavlarına sokmadı ve profesyonel hakem olma ihtimalini baştan yok etti. 
 
Her ne kadar TFF 25. maddeyle ilgili yorumu değiştirerek “sağlık sorunu dışında askerlikten muaf olanlar hakemlik yapabilir” başlıklı bir bildiriyle sınava giremeyenlere bir defaya mahsus bir sınav hakkı daha verse de Dinçdağ 33 yaşını doldurduğundan bu haktan yararlanamadı.  

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam