29/12/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ Türkiye Futbol Federasyonu’na açtığı tazminat davasını kazandı.

Eşcinsel hakem davayı kazandı, mahkeme ayrımcılığı cezalandırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ Türkiye Futbol Federasyonu’na açtığı tazminat davasını kazandı.

Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın hakemlik görevine son verilmesinin ardından açtığı davanın 19. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Halil İbrahim Dinçdağ, Türkiye Futbol Federasyonu’na açtığı maddi ve manevi tazminat davasını kazandı.

Mahkeme Dinçdağ’a 23 bin lira ödemesine karar verdi. Dinçdağ’ın mahkemeden talep ettiği tazminat miktarı 110 bin liraydı. Avukat Fırat Söyle, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Kararı KaosGL.org’a değerlendiren Av. Fırat Söyle, “Manevi tazminat konusunda takdir mahkemenindir. Kendileri bir hesap yaparak, Halil İbrahim Dinçdağ’ın sıkıntılarını telafi etmek için 23 bin lira ödenmesine karar verdiler. Bu rakam yıllardır yaşanan sıkıntıları telafi edemez. Yargıtay’a başvuracağız. Rakam yeterli olmasa da, mahkeme bu kararıyla homofobik ayrımcılığı ve taleplerimizi kabul etti. Bu kararla birlikte ayrımcılık cezalandırıldı” dedi.

Ne olmuştu?

Halil İbrahim Dinçdağ, 2007’de eşcinsel olduğu için askerlik yapmaya elverişli olmadığı yönünde bir rapor aldı. 2009’da askerlikle ilişkisi olmadığına dair belgeyi Trabzon İl Hakem Kurulu’na verdi. Kurul, Dinçdağ’ın iki aya yakın hakemlik yapmasına izin verdiği sırada raporu Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) iletti.

Bunun üzerine, o tarihteki merkez hakem kurulu raportörü Osman Avcı, kurulun TFF iç talimatnamesinin 25. maddesine göre işlem yapmasını istedi. Maddeye göre sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamıyor. Bu sebeple, Trabzon İl Hakem Kurulu Dinçdağ’ı hakemlik sınavlarına sokmadı ve profesyonel hakem olma ihtimalini baştan yok etti. 

Her ne kadar TFF 25. maddeyle ilgili yorumu değiştirerek “sağlık sorunu dışında askerlikten muaf olanlar hakemlik yapabilir” başlıklı bir bildiriyle sınava giremeyenlere bir defaya mahsus bir sınav hakkı daha verse de Dinçdağ 33 yaşını doldurduğundan bu haktan yararlanamadı.  


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret