17/08/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Online eşcinsel magazin ve yaşam dergisi Gaymag idari tedbirle erişime engellendi. Av. Meryem Kavak, ‘Keyfi ve ahlakçı bir sansür’ derken; Av. Hayriye Kara homofobik ayrımcılığa dikkat çekti. Kaos GL ve TOHAV homofobik sansürü yargıya taşıyacak.

Eşcinsel içerikli bir siteye daha sansür Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Online eşcinsel magazin ve yaşam dergisi Gaymag idari tedbirle erişime engellendi. Av. Meryem Kavak, “Keyfi ve ahlakçı bir sansür” derken; Av. Hayriye Kara homofobik ayrımcılığa dikkat çekti. Kaos GL ve TOHAV homofobik sansürü yargıya taşıyacak.

Eşcinsel kültür, yaşam ve magazin sitesi Gaymag, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından idari tedbir uygulaması ile erişime kapatıldı.

Sansürün ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan Gaymag, “Adresimize henüz hangi içerik olduğunu bilmediğimiz bir içerik sebebiyle TİB tarafından alınan bir idari karar ile tedbir konulmuştur” dedi.

Kararın hukuken bir geçerliliği olmadığını savunan Gaymag, engellemeyi kınadı ve “En yakın zamanda kaldığımız yerden devam edeceğiz” diye açıklama yaptı.

Kaos GL hukuki destek sağlıyor

Gaymag’e sansüre ilişkin Kaos GL Derneği ve Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) hukuki destek sağlıyor. İki kurumun birlikte yürüttüğü “Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı” projesi kapsamında site yöneticilerine danışmanlık verildi. Sansür kararına ilişkin yürütmeyi durdurma talepli iptal davası da açılacak.

Gaymag’in engellenmesine ilişkin KaosGL.org’a konuşan TOHAV Avukatı Meryem Kavak, “Tedbirin içeriği bize bildirilmedi. Hangi katalog suçtan ötürü tedbir kararı alındığını bile bilmiyoruz. Yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açacağız. TİB bütün hukuk ilkelerine aykırı davranarak fiili bir durum yaratıyor” dedi.

Ahlakçı ve keyfi bir sansür!

Websitelerinin engellenmesine yol açan katalog suçların çok geniş yorumlanmasını eleştiren Kavak sözlerine şöyle devam etti:

“Türk Mahkemeleri’nin uygulaması ifade özgürlüğünün çok gerisinde. Müstehcenlik ya da başka bir katalog suçun işlendiği kararı tamamen hakimin ya da idari uygulayıcının kendi dünya görüşüne bağlı olarak veriliyor. Tamamen keyfi ve de ahlakçı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Bu tarz geniş ve esnek suçlarda daraltıcı yorum yapılması gerekirken genişletici yorum yapılıyor ve her şey suç kategorisi içine girebilir hale geliyor. Engellemeler aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü içtihatlarına da aykırı. Ortada apaçık ahlakçı sansür var.”

Muğlaklık üzerinden homofobik ayrımcılık

Kaos GL Derneği Avukatı Hayriye Kara ise hukukta muğlaklık olamayacağını belirterek, “Gaymag’in hangi gerekçeyle kapatıldığını henüz bilmiyoruz ancak genellikle eşcinsel içerikli internet siteleri ‘müstehcenlik’ bahanesiyle kapatılıyor. Hukukta ‘müstehcenlik’ gibi muğlak bir kavram olamaz. Bu kavram üzerinden insanların haber alma ve paylaşma gibi hakları kısıtlanamaz. Bu engellemeler aynı zamanda homofobik ve transfobik ayrımcılıktır. Aynı içerikli yayın yapan ancak cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayanmayan internet siteleri kapatılıyor mu?” ifadelerini kullandı.

Websiteleri idari tedbirle nasıl engelleniyor?

5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi Hakkında Kanun” kapsamında TİB herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın websitelerine idari tedbir uygulayabiliyor. Aralarında ‘müstehcenlik’, ‘fuhuş’ ve ‘Atatürk aleyhine işlenen suçlar’ın da olduğu iddialar üzerinden websiteleri erişime engelleniyor. Engelleme kararı veren ve uygulayan TİB bu kararına ilişkin internet sitesi yöneticilerine herhangi bir bildirimde bulunmuyor.

İnternette homofobik sansürün güncel tarihi

Gaymag’in engellenmesi ilk değil. İnternette homofobik ve transfobik sansür yaygınlaşıyor.

Erkek erkeğe tanışma uygulaması Grindr da erişime engellenen siteler arasında. ‘Müstehcenlik’ gerekçesiyle sitenin engellenmesi Kaos GL tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.

Grindr’a erişimi engelleyen İstanbul Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi ise, kararında “www.grindr.com eşcinsel üyelerin bulunduğu arkadaşlık sitesinin kurulduğu anlaşıldığından, 5651 Sayılı Kanunun 8/5-6 maddesinde öngörülen fuhuş ve müstehcenlik içerdiğinden ilgili site hakkında erişimin engellenmesine” ifadelerini kullanmıştı. Ancak sitedeki hangi içeriğin müstehcenlik veya fuhuş niteliği taşıdığı kararda belirtilmediğinden salt eşcinsel üyelerin varlığı fuhuş ve müstehcenlikle ilişkilendirilmişti.

Mayıs ayında da beş farklı LGBTİ içerikli internet sitesi erişime engellenmişti. Eşcinsel ve trans mekan tanıtımlarının yer aldığı, çeşitli haber paylaşımlarının yapıldığı www.gaylez.com 9 Nisan’da,www.travestice.com 7 Mayıs’ta, www.travestisitesi.com ve www.turkgaybar.com siteleri 26 Mayıs’ta ve son olarakwww.istanbulgay.com sitesi ise 27 Mayıs’ta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kapatılmıştı.

Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı nedir?

Kaos GL ve TOHAV'ın Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı, sivil toplum örgütlerini ve sivil toplum aktivistlerini ayrımcılık karşıtlığı için işbirliği ve beraberlik halinde yürütülecek bir ortak eylemle birleştirmenin yollarını keşfetmeyi hedefliyor.

Proje çerçevesinde hukuki yardım, stratejik davalama ve hakların takibi gibi insan hakları koruma mekanizmaları konusunda beceri ve deneyimler paylaşılıyor. Buna paralel olarak proje süresince sivil toplum örgütlerinin ulaşılması güç kurbanlara ve mağdurlara ulaşma becerisi artırılacak, yargı ve diğer savunuculuk mekanizmalarına erişim konusunda kapasiteleri güçlendirilecek, çoklu ayrımcılık temelinde hakları ihlal edilen, aşırı marjinalleştirilmiş, sorunları geleneksel insan hakları gündeminde yeterince ele alınmayan kişilerin vakaları görünür kılınıyor.

Ayrımcılığa Uğradım websitesi nedir?

Kaos GL Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV) birlikte yürüttüğü “Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı” projesi kapsamında “Ayrımcılığa Uğradım” websitesi Ocak ayında açıldı.

Yasal mevzuat, ayrımcılık konusunda düzenlemeler ve yurttaşlık haklarına ilişkin bilgilerin de yer aldığı websitesi üzerinden, ayrımcılığa uğrayan kişiler Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak başvuruda bulunabiliyor.

*“Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı” projesi AB Delegasyonu Sivil Düşün Programının desteği ile yapılmaktadır.

**Bu haber Kaos GL Derneği’nin de partneri olduğu İsveç Kalkınma Ofisi SİDA tarafından desteklenen APC’nin “İnternet ve Cinsel Haklar” projesi kapsamında yapılmıştır.


Etiketler: medya
nefret