09/08/2018 | Yazar: Kaos GL

12 binden fazla LGBTİ sporcu Paris’te Eşcinsel Oyunları için bir araya geldi.

Eşcinsel Oyunları Paris’te Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

12 binden fazla LGBTİ sporcu Paris’te Eşcinsel Oyunları için bir araya geldi.

Paris’teki 10. Eşcinsel Oyunları’na 91 ülkeden 12 bin 700'den fazla sporcu katılıyor.

4 Ağustos’ta başlayan ve 12 Ağustos’a kadar devam edecek 10. Eşcinsel Oyunları (Gay Games) açılış seremonisi için binlerce kişi bir araya geldi. Cumartesi geceki açılış seremonisi Batı Paris'teki Jean Bouin stadyumunda gerçekleşti.

Sirk ve dans şovlarının yanında, ABD'deki "American Idol" şarkı yarışmasının ilk drag queen finalisti Ada Vox da açılış seremonisinde yer aldı.

Fransa’da homofobi artıyor

Öte yandan, Fransız LGBTİ kurumu SOS Homophobie'ye göre homofobiden kaynaklı fiziksel saldırılar ülkede 2016'dan 2017'ye %15 arttı.

Ülke evlilik eşitliğini ihtilafa yol açan tartışmalardan sonra 2013'te yasallaştırdı. Şu an Macron'un hükümetinde yer alan eski bazı muhafazakar milletvekilleri yasaya karşıydılar.

Oyunların ekonomiye katkısı

Eşcinsel Oyunları organizatörleri, yerel ekonomiye 58 milyon Euro'luk bir kazanç beklediklerini söylüyorlar.

Etkinlik; Fransız hükümeti ve Paris valisi Anne Hidalgo'dan büyük destek alıyor. Renault, General Electric ve ülkenin en büyün bankası BNP Paribas gibi farklı büyük şirketler etkinliğe sponsor.

Oyunlara ev sahipliği yapmak üzere Paris; Amsterdam, Londra ve Rio de Janeiro gibi şehirlerin arasından 2012 yılında seçilmişti.

Oyunlar 1982'de San Francisco'da başladı ve dört yılda bir tekrarlanıyor.

Rusya, Arabistan ve Mısır’dan katılımcılar

Oyunlara; 2013'te "geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandasını" yasaklayan bir yasanın geçtiği Rusya'dan 56 sporcu, eşcinselliğin ölümle cezalandırıldığı Suudi Arabistan pasaportu taşıyan bir sporcu da katılıyor.

Eşcinsellerin tutuklanıp hapishaneye gönderildiği Mısır ve diğer ülkelerden LGBTİ’ler de futboldan yüzmeye, voleyboldan yelkene kadar değişen 36 spor disiplininden birinde temsil ediliyor.

Reuters’tan derleyen: Mehmet Demiryay


Etiketler: yaşam, spor
nefret