22/06/2009 | Yazar: Anıl Üver

Litvanya Parlamentosundan çıkan bir kararla ülkedeki tüm okullarda eşcinsellikle ilgili bilgiler verilmesi yasaklanıyor.

Litvanya Parlamentosundan çıkan bir kararla ülkedeki tüm okullarda eşcinsellikle ilgili bilgiler verilmesi yasaklanıyor. 19 Haziran 2009 tarihinden itibaren geçerli olacak olan yasama 67 kabul, 3 red ve 4 çekimser oy ile onaylandı. 

Bu yasama sadece okullarda değil, aynı zamanda çocukların ve gençlerin uğrak yerleri olan merkezlerde de geçerli olacak.
 
İnsan hakları organizasyonu Amnesty International parlamentonun bu kararını ‘eşcinsellere karşı önyargıların yasaca onaylanması’ ve ‘cinsel kimliklerinden dolayı insanlara ağır ayrımcılık uygulanması’ olarak nitelendirdi.
 
Aşağı yukarı 4 milyon nüfuslu bir Baltık ülkesi olan Litvanya’da halkın yaklaşık % 80’i Katolik ve kilisenin halk üzerindeki etkisi 1991’deki bağımsızlık ilanından beri giderek artmakta.
 
Bu arada insan hakları organizasyonları ve eşcinsel dernekler boş durmadılar ve Litvanya hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açtılar.
 
Geçen haftalarda ise parlamentoda yapılan oylamada, ‘eşcinselliğin propagandasını yapmak suçu’ için 3 yıla kadar hapis cezası uygulaması az bir farkla reddedilmişti.
 
Dalia Grybauskaite bu yazdan itibaren Litvanya devlet başkanı olacak. Seçim kampanyaları sırasında kendisine birçok kez lezbiyen olup olmadığı sorusu yöneltilmişti. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam