07/08/2006 | Yazar: Kaos GL

Bursa'da eşcinsellere yönelik ifade özgürlüğü için yürümek isteyen eşcinseller, Bursaspor formalı kişilerce engellendi. Gökkuşağı: "Asıl ahlâksızlık eşcinselleri görmezlikten gelmek, onları ikiyüzlü yaşama itmek ve linç ortamı yaratmaktır."

Bursa'da eşcinsellere yönelik ifade özgürlüğü için yürümek isteyen eşcinseller, Bursaspor formalı kişilerce engellendi. Gökkuşağı: "Asıl ahlâksızlık eşcinselleri görmezlikten gelmek, onları ikiyüzlü yaşama itmek ve linç ortamı yaratmaktır."

KAOS GL

Gökkuşağı Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği'nce dün (6 Ağustos 2006, Pazar) son dönemde eşcinsellerin ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik Bursa'da yapmak istedikleri protesto yürüyüşü Bursaspor forması giyen saldırganlarca engellendi.

"İzinli yürüyüşümüz, izinsiz ve saldırgan bir yürüyüş gerekçe gösterilerek engellendi" diyen Gökkuşağı Derneği saldırganlara gösterilen "hoşgörü "nün eşcinselleri yok etme iradesinin bir göstergesi olduğunu söylüyor.

Dernek saldırganları yönlendiren Bursasporlu Esnaf ve Sanatkarlar Derneğinin Başkanı Fevzinur Dündar'ın hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Dündar'a eşcinsellerden suç duyurusu

Bursa Gökkuşağı Derneği ve Lambdaistanbul Lezbiyen Gey Biseksüel Transseksüel ve Travesti (LGBTT) Dayanışma Derneği'nin "ahlaka aykırı oldukları"nı gerekçe göstererek kapatılması talebiyle il valiliklerinin savcılığa başvuruda bulunmalarını ve pornografinin sorgulandığı kapak konusu nedeniyle Kaos GL dergisinin toplatılmasını protesto etmeyi amaçlayan eylem, İstanbul ve Ankara dışında gerçekleştirilen ilk eylem olacaktı.

Saldırıyla ilgili bugün açıklama yapan Gökkuşağı derneği "Meşru haklarımızı kullanabilmek için biz de şiddete mi yönelmeliyiz? Yoksa şiddet karşıtı tavrımızda ısrar edeceğimiz açıkken saldırganlara gösterilen bu "hoşgörü " bizleri yok etme iradesinin bir göstergesi midir?" diye soruyor.

"Ahlaksız olduğu gerekçesiyle kimi kurum ve kuruluşlara, kapımıza gelip bizi linç etmeye çalışanlara; asıl ahlaksızlığın eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel gerçekliğini görmemekte ısrar etmek, var olan ve her halükarda var olmaya devam edecek eşcinsel, biseksüel, travesti, transseksüelleri ikiyüzlü bir yaşama itmek ve bir linç ortamını yaratmak olduğunu belirtmek isteriz" diyen Gökkuşağı Bursasporlu Esnaf ve Sanatkarlar Derneğinin Başkanı Dündar'ın hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Eşcinsellerin dernekten sokağa çıkmaları engellendi

Eşcinseller dün yürüyüşü engellemek isteyen yaklaşık 250 kişilik bir grup tarafından taşlı saldırıya maruz kalan eylemciler birkaç saat Gökkuşağı dernek merkezinde mahsur kaldılar.

Yürüyüşe katılan Lambdaistanbul yaptığı açıklamada güvenlik görevlilerinin, güvenliği sağlayamayacağı gerekçeleriyle yürüyüşe izin vermeyeceklerini, eylemcilerin yürüme konusunda ısrarlı olmaları durumunda onları gözaltına alacaklarını açıkladıklarını ifade etti.

Polis iradesiz kaldı

Yasal olarak saat 14.00’te yapılmasına izin verilmiş olan yürüyüş için saat 15:00'e kadar vakit isteyen güvenlik güçlerinin, çoğunluğunun üzerinde Bursaspor forması olan saldırgan grubu dağıtacaklarını belirtmeleri üzerine bekleyen LGBTT dernekleri, polisin, saldırganları dağıtmak için aktif herhangi bir girişimde bulunmaması üzerine yürüyüşü iptal ederek basın mensuplarını dernek binasına aldılar ve açıklamayı içeride gerçekleştirdiler.

Saldırganlar: "Buradan çıkış yok, öleceksiniz"

Dışarıda saldırgan grupların "Bir avuç dönme dua edin polise", "Buradan çıkış yok, öleceksiniz" biçiminde slogan attıklarını açıklayan Lambdaistanbul içeride yapılan açıklamada LGBTT derneklerini temsilen Öykü, Ebru ve Buse, eşcinselleri hedef göstererek Bursaspor taraftarlarını şiddete teşvik eden Bursasporlu Esnaflar Derneği Başkanı Dündar'ı ve saldırganlara karşı aktif önlem almayan Bursa Emniyet Müdürlüğünü eleştirdiler.

Açıklamanın ardından İstanbul ve Ankara'dan gelen eylemciler polis koruması eşliğinde Bursa Terminaline giderek geldikleri şehri doğru yola çıktılar. Bursa Gökkuşağı Dernek Merkezi'nde beklemekte olan grupsa akşam saatlerinde polis eşliğinde dernek binasından çıktı.

Dündar: Linç edilmek istemiyorlarsa yürümesinler

Bursasporlu Esnaflar Derneği Başkanı Dündar, dün düzenlediği basın toplantısında yürüyüşün iptal edilmesini istemiş, 'linç etme' tehdidinde bulunmuş ve Bursa halkını olaya tepki göstermeye şöyle çağırmıştı:

"Bursa evliyalar ve padişahlar şehridir. Böyle toplum dışı insanların yürüyüşlerine sahne olacak kadar adının kirleneceği ve kirlenmeyi hak ettiği bir şehir değildir. Kesinlikle engel olacağız. Bu yürüyüş için kanuni yönden belki bir şey yapılamamıştır. Ama toplumsal açıdan bizler bunun karşısında olacağız ve gerçekleşmesini engelleyeceğiz. Bursa böyle kimliği belirsiz lanet insanların cirit atacağı bir şehir değildir.

"Emniyet yetkililerine, valiliğe ve siyasilere sesleniyorum; bu insanların linç edilmesini istemiyorlarsa tutum ve hareketlerini netleştirsinler. Her maç öncesi saat 16.00'da yaptığımız Atatürk Stadı'na yürüyüşümüzü de eşcinsellerin yürüyüşü ile aynı saate ve güzergâha aldık. Koskoca Bursa'da 300 kişiyi yürütmeyeceğiz. Biz 5 bin kişi olacağız. İstiyorlarsa gelsin, yürüsünler."

Kaynak: BİA, 7 Ağustos 2006

Etiketler: yaşam
İstihdam