31/01/2023 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Derneği’nin LGBTİ+ aktivistlerin ve kurumların esenlik halini arttırmaya yönelik tasarladığı Esenlik Programı’nın 2022 final raporu yayınlandı.

Esenlik Programı 2022 Final Raporu yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ topluluklarını ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği’nin bu hedefe ulaşmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında Ağustos 2021’de kurduğu Esenlik Programı’nın 2022 yılı final raporu yayınlandı.

LGBTİ+ aktivistlerin ve kurumların esenlik halini arttırmaya yönelik tasarlanan programda, bireysel ve kurumsal destekler ile esenlik halinin arttırılması, aktivistlerin çalıştıkları kurumda esenlik konusunun öne çıkarılması, programın diğer faaliyetleri ile birlikte LGBTİ+ İnsan Hakları Savunucularının sistematik olarak maruz bırakıldığı ayrımcılığa ve şiddete karşı güçlendirilmesi hedefleniyor. Program kapsamında hem bireysel hem de örgütsel esenliğe dair çalışmalar yapılıyor.

Raporda, 2022 yılı etkinliklerinin planlanması aşamasında hem ülkenin güncel gündemi hem de 2021 yılında alınan geri bildirimler dikkate alındığı belirtiliyor:

“Ancak esenlik için çalışırken, ülke gündeminde LGBTİ+'lara yönelik nefret söyleminin artması, LGBTİ+'lara yönelik artan şiddet ve polis müdahaleleri, onur haftaları ve etkinliklerine yönelik yasaklar, aile yürüyüşleri ve meclisteki ayrımcı yasa tasarıları çalışmaları, örgütlerin ve LGBTİ+'ların esenliğini olumsuz yönde etkilenmiştir. Bu nedenle bireysel ve örgütsel desteklerle kişilerin ve örgütlerin esenliğinin artırılabileceği ancak genel ülke gündeminde artan şiddetin bunu oldukça zorlaştırdığı ortaya çıkmıştır. Tüm bu sürece rağmen 2022 yılında hem LGBTİ+ hareketinin hem de insan hakları hareketinin gündemine girmeyi başaran esenlik kavramı, sürdürülebilir aktivizme olan ihtiyacı bir kez daha teyit etmektedir.”

Rapora göre program kapsamında, 2022 yılında 60 LGBTİ+ aktivistine toplamda 710 seanslık psikoterapi desteği sağlandı. 4 LGBTİ+ örgütüne örgütsel esenlik eğitimi düzenlenmiş, 48 ruh sağlığı uzmanına 4 süpervizyon eğitimi verilmiş ve toplamda 98 ruh sağlığı uzmanına 9 adet kapasite geliştirme eğitimi düzenlendi. Bunlara ek olarak LGBTİ+ ve kesişimsel hak alanında çalışan 77 kişiye yönelik 6 adet esenlik atölyesi ve toplamda 727 LGBTİ+’nın katıldığı 20 esenlik buluşması düzenlendi.

Ayrıntılı raporu buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, sosyal hizmet
İstihdam