16/09/2013 | Yazar: Berna Köse

Lucy Vallender, İngiltere’nin ilk açık Müslüman trans kadını ve eleştiri oklarının ucundaki isim.

Eski Asker, Trans ve Müslüman: Lucy Vallender ve İslam-LGBT İlişkisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
28 yaşında, madalyalı British Territorial Army (TA, İngiltere Gönüllüler Ordusu) askeri, 2010 yılında geçirdiği beden geçişi ameliyatı sonrasında Lucy Vallender ismini aldı. 2012 yılında İslam’ı seçerek din değiştirdi; kapandı, alkolü bıraktı. Bu yılın Nisan ayında da Müslüman bir erkek olan Murad ile evlendi.
 
Lucy Vallender, İngiltere’nin ilk açık Müslüman trans kadını ve eleştiri oklarının ucundaki isim.
 
Çocukluğundan itibaren kendini bir kadın olarak hissettiğini söyleyen Vallender, İngiltere Gönüllüler Ordusu’na yazıldığında ise maço şeyler yapmaya çalıştığını; ama aslında kendisi olmayan biri olmaya çalıştığını ekliyor. Trans kimliğiyle yaşamayı, hafifleme ve kendisine yaptığı bir dürüstlük olarak tarif ediyor.
 
Hayatında yaşadığı ikinci hafiflemeyi ise İslam’a geçtiğinde hissettiğini belirtiyor. Fakat Swindon, Wiltshire’da bulunan yerel camide kadınlarla birlikte ibadet etmek istediğini söylediğinde ise camiye girmesi yasaklanıyor ve o da evde kendi başına ibadetlerini sürdürmeye devam ediyor. O günlerini ve deneyimlediği transfobiyi şu şekilde anlatıyor: “Bana davranış biçimleri tam anlamıyla iğrençti. Sütyen bedenim, adem elmam, adet dönemlerim hakkında sorular sordular ve nüfus cüzdanımı görmek istediler. Cinsiyet değiştiren ilk Müslüman olduğumu söylediler; ama ben dışarıda başkalarının da olduğundan eminim, sadece görünür olmaktan korkuyorlar.”
 
Transfobik Olmayan Bir İslam’a Doğru
UK Black Pride (Birleşik Krallık Kara Onur) hareketinin LGBT kolundan bir Müslüman olan Pav Akhtar ise “Pek çok LGBT, varoluşlarından ötürü toplumdan ve İslam’dan dışlanıyor. Bu kabul edilemez,” diyerek Lucy Vallender’a yönelen aşırı İslamcı ve transfobik tepkileri kınıyor. “Benim şahsi fikrim üçüncü bir cinsiyetin kabul edilmesi gerektiği yönünde. İslamî bakış açısında ise insan ruhu genellikle aseksüel veya biseksüel olarak tarif edilir.”
 
1988 yılında, Mısır’da bulunan dünyanın en eski İslamî Üniversitesi olan Al-Azhar bilginlerince beden geçişi ameliyatı, yalnız bir koşul ile İslamî kanunlara göre kabul edilebilir olarak görülmüştür: hermafrodit (hem dişil, hem eril özellikler barındıran kişi) olmak.
 
25 yıldan daha uzun bir zamandır beden geçişi ameliyatları İran’da da yasal; çünkü Ayeullah Hümeyni, verdiği bir fetva ile translara “transseksüel teşhisi” koymuştur.
 
İslam’ın LGBT’lere yaklaşımı tartışıladursun, Fransa’nın Eşcinsel Müslümanları (HM2F) hareketi ve onun öncüsü Ludovic Muhammed Zahed bu konuda çığır açalı üç yıl oldu. 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam