01/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+’nın “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” raporuna göre araştırmaya katılan katılımcıların büyük çoğunluğu hâlihazırda kısıtlı olan sosyalleşme alanlarının salgınla birlikte erişilemez hâle gelişinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

“Etkinlikleri gerçekten özledim çünkü farkında olmadan herkes birbirine destek oluyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+) COVID-19 pandemisinin LGBTİ+’lara etkilerini görünür kılmak ve LGBTİ+’ların bu süreçte deneyimlerini gündemleştirmek amacıyla hazırladığı “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” başlıklı araştırma raporunu yayınladı.

Online olarak yapılan anket çalışmasına 2020 Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye’nin 81 ilinden 252 LGBTİ+ kişi katıldı.

Pandeminin sosyal etkileri

Rapora göre yanıt veren katılımcıların %26’sı salgın öncesi aktivitelere hiç katılmadığını belirtirken %74’ü farklı sıklıklarla katıldığını belirtti; katılım gösteren kişilerin %24’ü genellikle katıldığını, %24’ü nadiren katıldığını, %23’ü ara sıra katıldığını ve %3’ü hepsine katıldığını paylaştı.

Araştırmaya katılan kişilerin sırasıyla en çok katıldıkları etkinlikler; kültürel/sanatsal etkinlikler, partiler, kamuya açık alanda gerçekleştirilen etkinlikler, eğitim aktiviteleri, salon ve kapalı alan etkinlikleri ve destek grupları oldu. Katılımcıların sıklıkla sosyalleştiği mekanların çoğunlukla kafe ve barlar olduğu saptanırken kafe ve barları sırasıyla; parklar, sinemalar, kuaför ve salonlar, diğer mekanlar ve hamamlar takip etti.

Katılımcıların büyük bir çoğunluğu “Bu etkinliklerin gerçekleştirilemiyor olması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusuna verdiği cevaplarda etkinliklerin yapılamıyor oluşunun üzücü hissettirdiğini, sağlık tedbirleri kapsamında yapılmamasının anlaşılabilir olduğunu ancak hâlihazırda kısıtlı olan sosyalleşme alanlarının erişilemez oluşunun kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Paylaşımlardan bazıları şöyle:

“Deneyimlerimi daha fazla kişiyle paylaşıp diğer kişilerin deneyimlerini dinleyemiyor olmak kendimi eksik hissettiriyor. Başka insanların özellikle de LGBTİ+ bireylerle deneyim aktarımında bulunmayı kendi adıma çok önemli buluyorum çünkü benim yaşadığım bir şeyi yaşayıp da kendini yalnız ve kimsesiz hisseden biriyle ortak bir nokta oluşturmak, o kişiye yardım etmek veya benzer durumlarda olduğum kişilerden yardım alabilmek bana çok iyi geliyor.”

“Etkinlikleri gerçekten özledim çünkü farkında olmadan herkes birbirine destek oluyor.”

“Aile baskısı yüzünden her seferinde katılmak isteyip katılamamıştım. Artık bunu aştığımı fark ettiğim an da salgın çıktı... Çok kötü hissettiriyor.”

“Etkinliklere katılmadığım halde internetten takip ediyordum ve bu durum istediğim zaman örgütlenebileceğim izlenimini doğuruyordu. Şu an LGBTİ+ toplumuna yapılan saldırılar sebebiyle, salgın sonrası örgütlenme için endişe duyuyorum.”

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam