15/11/2008 | Yazar: Barış Sulu

Eurovision, Rus eşcinsellerin yürüyüşünün güvenliğini de sağlayacak mı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rus yetkililer Mayıs ayında gerçekleştirilecek Eurovision’da gey bireylerin güvende olacağını söylüyor! Moskova Pride organizatörleri 4. Gey Onur Yürüyüşü’nün Eurovision’un final günü yapılmasına onay alsalar da yetkililerin ikiyüzlü olduğunu düşünüyorlar. Moskova’da eşcinsellerin yürüyüşü her yıl polis ve sivil fasiştler tarafından saldırıya uğruyor..

KAOS GL – 15/11/2008

Heiko Pääbo & Reşat Şaban – Tartu

Londra’daki Dünya Seyahat Marketi 2008 açılışında konuşan Rus yetkili, Gey ve Lezbiyenlerin gelecek yıl Moskova’da yapılacak Eurovision Şarkı Yarışmasında güvende olacaklarını kaydetti.

Moskova’dan bir aktivist ise Londra’da yapılan açıklamayı ‘tamamen ikiyüzlülük’ olarak nitelendirdi.

Moskova Turizm Komitesi Başkan vekili Sergei Ananov basın brifinginde güvenlik konusunda garanti verdi ve ‘Moskova’nın farklı dinsel inanıştan insanlara ve olduğu gibi olan doğasını yansıtan insanlara karşı duyduğu saygı ile bilindiğini’ ekledi. ‘Bireylerin toplum kurallarına uymaları ve etrafındaki kişilere ‘eşcinsel’ görüşleri empoze etmedikçe; kimsenin bireylerin sahip oldukları görüşlerinden dolayı onları yargılayacağını düşünmüyorum’.



Rusya, Mayıs ayında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapılan Eurovision şarkı yarışmasında Dima Bilan’ın performansı ile birinciliği elde etmişti.

54. Eurovision Şarkı Yarışması, 12-14 Mayıs 2009 tarihlerinde yarı final ve 16 Mayıs 2009 tarihinde de final olmak üzere Moskova’da gerçekleştirilecek.

LGBT aktivistler 4. Gey Pride’ın Rusya’nın başkenti Moskova’da Eurovision finali ile aynı gün yapılacağını duyurdular. Son üç yıldır Moskova’daki yetkililer LGBT Onur Yürüyüşlerini engelliyorlardı. İzinsiz gerçekleştirilen yürüyüşler sonrasında LGBT bireyler milliyetçi çevreler ve aşırı dinci fanatikler tarafından şiddete maruz kaldıkları gibi polis tarafından da göz altına alınıyorlardı.

Moskova Onur Yürüyüşü Organizatörü Nikolai Alekseev,devlet yetkilisinin yaptığı açıklamayı ‘saf ikiyüzlülük’ olarak nitelendirdi. Nikolai Alekseev ‘Moskova’daki yetkililerin son üç yıldır görüşlerini ifade etmek isteyen gey ve lezbiyenlerin güvenliğini sağlayamayacaklarını’ ifade ettiğini belirtti. ‘Fakat bu kez, eşcinsel bireyler arasında popüler olan uluslararası şarkı yarışmasının güvenliğini sağlamaktan başka çareleri yok’. Nikolai Alekseev 4. Gey Pride yürüyüşünün Moskova’da ve özellikle Eurovision finali ile aynı gün olacağını belirtti. Alekseev ‘Planımızı değiştirecek değiliz’ diye ekledi. ‘Zaten, inanıyoruz ki Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen gey ve lezbiyenler Moskova sokaklarındaki yürüyüşümüze katılacaklardır’. ‘Hükümet yetkilisi Ananov’un eşcinsel görüşleri yasalarla çelişecek biçimde başkalarına empoze etmemeleri yönünde ne söylemeye çalıştığını bilmiyorum.’ ‘Yaptığımız tüm toplumsal faaliyetlerimizde hedefimiz insan hakları faaliyetleri ile toplum tarafından cinsel azınlıklara uygulanan şiddete ve bu yönde yasal çözüm bulunması gerekliliğini Rus yetkililerin dikkatine sunmaktır’.

Kaynak: http://www.gayrussia.ru/en/news/detail.php?ID=12424


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam