19/03/2020 | Yazar: Gözde Demirbilek

#EvdeKaLubunya’nın ilk listesi evden çalışma imkânı olanlar için önerilerden oluşuyor. Bilgisayar başında evden çalışmaya alışkın olmayan bir lubunyaysanız listemize göz atabilirsiniz.

#EvdeKaLubunya: Evden çalışırken Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle, evde kalma dönemi başladı. Evlere kapandığımız bugünlerde biz de kaosGL.org olarak #EvdeKaLubunya serisiyle karşınızdayız.

#EvdeKaLubunya’nın ilk listesi evden çalışma imkânı olanlar için önerilerden oluşuyor. Bilgisayar başında evden çalışmaya alışkın olmayan bir lubunyaysanız listemize göz atabilirsiniz.

1 – Başlarken

Günaydın lubunya. Evden çalışma dönemiyle birlikte uyanıp hazırlanma ve ofise giden yol süresini uyumaya ayırdığını biliyoruz. Mesela 10:00 mesaisi için 9:57’ye alarm kurmuş olabilirsin, uykuna sağlık ama hareket önemli. Yol için bazı rutinlerin olabilir; evden çıkmadan mesajları kontrol etmek, yolda biraz Twitter ve Instagram kaydırmak, takip ettiğin haber kanallarına ufak bir göz atmak gibi… Uyanma ve çalışmaya başlama saatin arasına rutinlerini gerçekleştirebileceğin bir zaman dilimi koyabilirsen çabuk adapte olabilirsin.

2 – Nerede çalışacaklar?

*Tebdili mekân ihtiyacı henüz hasıl olmadıysa bu maddeyi es geçebilirsin.

Ev seni basmaya başladıysa hafiften ve eğer imkânın varsa; evin, uyuduğun odanın dışında bir alanında (salon, mutfak gibi) çalışmayı düşünebilirsin. Eğer odan dışında bir alan yoksa çalışabileceğin, masanı varsa pencere önüne yoksa duvara dayayarak belki duvara bazı notlar, fotoğraflar asarak “odan değilmiş gibi” bir atmosfer yaratmayı deneyebilirsin.

3 – Nasıl oturduğun önemli aşkım!

İster masada ister koltukta çalış, oturmak bedenini yoracak. Sabah işe giderken ve eve dönerken harcadığın enerjiyi de içinde tutacaksın. Hareket alanın ev ile sınırlı olduğu için kendine uyandığında ya da gün içinde yapacağın küçük egzersizler bulabilirsin çünkü uzun süre oturarak çalışmak bel ve sırt ağrılarına sebep olabilir. Büyük düşünmene gerek yok, Mezdeke açıp oynamak da harekete dahil.

4 – Küçük molalar

Ofiste olan öğle yemeği araları, mutfak sohbetleri, iş arkadaşlarıyla karşılaşıp ayaküstü güllümler evdeyken olmayacak. Kendine küçük molalar verebilirsin; YouTube’dan 10-15 dakikalık bir video, öğle yemeği arana göre bi’ ufak dizi bölümü izlemek; birkaç sayfa kitap okumak, vücudunu dinlendirebileceğin molalar yaratmak iyi hissettirebilir.

 Su içmeyi unutma

İster masada ister koltukta çalış, elinin erişebileceği bir yere su koymayı unutma lubunya. Su içmezsen başın ağrır (hem gerçek hem mecaz anlamda).

Liste yetmez

Salgın etkisiyle işine son verilen ya da evden çalışma imkânı olmayan ve danışmanlık almak isteyen okuyucularımız, danisma@kaosgl.org adresinden sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımızla iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, sağlık
İstihdam