13/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Rusya’daki homofobik yasalar 14 Şubat Sevgililer Günü’nde İstanbul ve Ankara’da protesto edilecek.

Eylem Çağrısı: Rusya, Nerdesin Aşkım? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Kaos-GL, 14 Şubat Cuma Sevgililer Günü saat 16:00’da Ankara’da Rusya Federasyonu Büyükelçiliği’nin ve İstanbul’da Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu’nun önünde "Aşkı savunmak suç mu?" diye soracak.
 
Eylemde Rusya’da LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) hakları aktivisti olan Elena Klimova’ya yönelik suçlamaların düşürülmesi de talep edilecek. Basın açıklamasının okunmasının ardından sokakta "Sevgililer Günü" kartları dağıtılacak.
Ne olmuştu?
Kış Olimpiyat Oyunları Soçi’de devam ederken Rusya’da ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakları ciddi şekilde ihlal ediliyor.
 
2012 Londra Olimpiyatları’nın ardından Rusya hükümeti, Kış Olimpiyatları sırasında ve haricinde Olimpiyatların ilkeleri olan ayrmcılık yapmama, eşitlik, kapsayıcı olma, saygı ve karşılıklı anlayış ile insan haklarının desteklenmesi konusunda kamu önünde taahhütte bulunmuştu. Ancak Rusya’da gerçek durum taahüt edilenden çok farklı.
 

İfade özgürlüğü üzerinde bir baskı söz konusu, bağımsız sivil toplum çalışmalarına müdahale edilmesi sivil toplum kuruluşlarının kapatılmasına yol açtı ve LGBTİ topluluklara yönelik açık bir ayrımcılık uygulanıyor. LGBTİ hakları devamlı ihlal ediliyor ve aktivistleri susturuluyor. Yeni mevzuat “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandası” olarak tanımladığı LGBTİ aktivizmini yasaklıyor. 


Etiketler: yaşam
İstihdam