01/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Akademi Ve Kültürel Çalışmalar Koordinatörü Aylime Aslı Demir, Kadınların Sözü’nde Kardelen Taş’ın konuğu oldu. İkili beden ve iktidar ilişkisini masaya yatırdı.

“Ezilme pratiklerini geliştiren tektipçi cinsiyet fikrinden uzaklaşmak bizim için bir potansiyel” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Akademi Ve Kültürel Çalışmalar Koordinatörü Aylime Aslı Demir, Halkların Demokratik Kongresi’nin YouTube kanalında yayınlanan Kadınların Sözü’nde bu hafta ile “Beden ve İktidar” başlığı ile Kardelen Taş’ın konuğu oldu.

Yayın “Bedenin tarihsel süreç içerisindeki konumu ve iktidarla olan ilişkisini nasıl değerlendirmek gerekiyor?” sorusu ile başladı. Demir, beden kavrayışlarının bir kısmının bedeni tarih dışı bir varoluş olarak algıladığını ancak iktidarla olan ilişki konuşulurken başvurulması gereken ilk kaynaklardan birinin “biyoiktidar” kavramı olduğunu belirtti. 17. yüzyılda anatomik olarak ele alınan bedenin 18. yüzyılda iktidarın odağı hâline gelişini paylaşan Demir, anatomipolitik disiplinden biyopolitik tekniklere geçişi anlamak için Michel Foucault’un “Ölüm Üzerinde Hak ve Yaşam Üzerinde İktidar” makalesini incelemenin önemli olduğunun altını çizdi.

İktidarın beden politikalarının ırksal, cinsel ve sınıfsal bağı, bir savaş taktiği olarak kadın bedeniyle özdeşleşmiş olan toprağın istilasıyla erkek cinselliğinin silaha dönüşümü, militarizmle birlikte kışkırtılan erkeklik ve değişen cinsiyet kavrayışları programın ana gündemlerinden oldu.

İkilinin beden ve iktidarı masaya yatırdığı yayın için iyi seyirler! 


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kadın
İstihdam