29/07/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Alman yetkililer, ‘Facebook bizim sahamızda oynayacaksa özel hayatın gizliliği ile ilgili kurallarımıza uymak zorunda’ dedi.

Facebook’un ‘gerçek isim’ dayatması Almanya’da yasaklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Facebook’un özel hayatın gizliliğini ihlal eden ve LGBT’leri açılmaya zorlayan “gerçek isim” dayatması Almanya’da yasaklandı. Alman yetkililer, “Facebook bizim sahamızda oynayacaksa özel hayatın gizliliği ile ilgili kurallarımıza uymak zorunda” dedi.

Hamburg Veri Güvenliği Kurumu Facebook’un kimlikteki ismi kullanma dayatmasının özel hayatın gizliliği ve mahremiyeti ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmasına karar verdi.

PinkNews’ün haberine göre, Almanya’daki yetkililer, “Facebook kişilerin seçtikleri isimlerini kimlikteki isimleri ile değiştiremez. Facebook kullanıcılarından resmî nüfus cüzdanlarını göstermelerini isteyemez” dedi.

“Gerçek isim” dayatması özel hayatı koruyormuş!

Facebook yetkilileri ise Almanya’nın bu kararından ötürü “hayal kırıklığına” uğradıklarını söyledi:

“Gerçek isim kullanılması kişilerin kimlerle konuştuğunu bilmesini sağlayarak özel hayat ve kişisel güvenliğin korunmasına katkı sunuyor.”

Şirket, Avrupa’daki merkezleri İrlanda’da olduğu için sadece İrlanda yasalarına uymak zorunda olduklarını da iddia etti.

Almanya’dan Facebook’a sert yanıt

Facebook’un bu iddialarına cevap ise Hamburg Veri Gizliliği Kurumu yetkilisi Johannes Caspar’dan geldi. Caspar, şirketin iddialarının tamamını reddetti:

“Facebook Avrupa Merkezi İrlanda’da olduğu için sadece İrlanda yasalarına uymak zorunda olduğunu iddia edemez. Bizim sahamızda olan herkes oyunu bizim kurallarımızla oynamak zorundadır.”

Facebook’un politikası nelere yol açıyor?

Facebook’un “gerçek kimlik” dayatması sonucu çok sayıda kişinin hesapları bir bir kapatılıyor. “Kişilerin gerçek hayatta kullandığı isimleri” ile hesap açmalarını zorunlu kılan sosyal medya sitesi, kanıt olarak ise nüfus cüzdanı gibi belgeleri istiyor.

Nüfus cüzdanı ve kimlik bilgilerini Facebook’a ibraz etme zorunluluğu mahremiyet, özel hayatın gizliliği, fişleme gibi tartışmaları beraberinde getiriyor. Söz konusu LGBTİ’ler olduğunda ise bu uygulama çok sayıda tehlikeye ve ayrımcılığa yol açıyor.

Çevresine ya da ailesine açık olmayan eşcinsel ve translar açılmaya zorlanıyor. Facebook hesabını korumak isteyen LGBTİ’ler kimlik isimlerini bildirmek zorunda kalıyor. Bu durum ise olası bir şiddet, mobbing ve ayrımcılığa kapı aralıyor. Translar için ise bu uygulama ekstra bir ayrımcılığa yol açıyor. Translara kendi seçtikleri gerçek isimleri yerine ailelerinin verdiği kimlik ismi dayatılarak ayrımcılık yapılıyor.

Sosyal paylaşım ağının yarattığı sorunlara ilişkin Kaos GL’nin özel haberini okumak için tıklayınız.


Etiketler: medya
İstihdam