04/03/2012 | Yazar: Umut Güner

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Seks İşçileri ve İnsan Hakları Konferansı’nda sadece Türkiye’den seks işçileri değil farklı ülkelerden seks işçileri de bir araya geldi.

Farklı Ülkeler Benzer Deneyimler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Seks İşçileri ve İnsan Hakları Konferansı'nda sadece Türkiye’den seks işçileri değil farklı ülkelerden seks işçileri de bir araya geldi.
 
Konferansın birinci günündeki panellerde Türkiye'nin yanısıra Makedonya ve İtalya deneyimleri paylaşıldı. Konferansın ikinci gününde ise "Dünyanın seks işçileri birleşin" oturumunda farklı ülke deneyimleri tartışmaya açılacak.
 
Makedonya: “Polis hukuksuzluk üretiyor”
Makedonya Marjinalize Edilmiş Seks İşçilerine Destek Derneği Borche Bozinhov: “Makedonya polisi de sürekli şiddet ve hukuksuzluk üretiyor .  Toplum hem seks işçiliğini talep ediyor, hem de dışlıyor. Star adlı organizasyon. 2 milyon nüfuslu Makedonya’da 2000-3000 kişi var seks işçiliği ile ilişkili. Az bilgi istatistik var. Genelde kayıt dışı. Makedonya’da suç. Diğer ilişkili pezevenklik vb. sağlama da suç. Hapis. Tecavüzden korkuyorlar, polisin, salıverilmeleri koşulu ile kendileriyle seks yapmak istediğini. Stigma ve ayrımcılık. Baskı yüzünden gizleniyoruz, ikili yaşam sürdürüyoruz.”
 
“İtalya: Devlet ayrımcılık yaptıkça, müşteriler de kötü muamele ve şiddet konusunda cesaretleniyor!”

İtalyalı Fahişeler İçin Medeni Haklar Derneği’nden Pia Covre ise “1985-90 yıllarında İtalya’da mücadele verdik. Benzer sorunlarımız hala var.  Devletin seks işçileri ile ilgili politikalarında değişiklik talep ediyoruz. Haklarımız için her gün mücadele ediyoruz; her gün yeniden onları elde ediyoruz. Sağlık hakkı, adalete erişim ve savunuculuk üzerine yoğunlaşıyoruz.  Seks işçilerinin yaşam kalitelerini arttırmalıyız. Şiddete karşı mücadele etmeliyiz. Devlet ayrımcılık yaptıkça, müşteriler de  kötü muamele ve şiddet konusunda cesaretleniyorlar.” dedi. 

Fotoğraflar: Barış Sulu


Etiketler: yaşam
nefret