24/06/2022 | Yazar: Kaos GL
Feminist Bellek’te yeni yazı: Onur Yürüyüşü
Müşterek feminist belleği görünür kılmayı, yeni başlıklarla tazelemeyi, feminizmin akıştaki tarihinin nabzını tutmayı hedefleyen Feminist Bellek internet sitesinde Onur Yürüyüşü yazısı yayında.
Sitenin bellek yazıları arasında Onur Yürüyüşü’nün tarihini Yeşim Başaran anlatıyor:
“Onur Yürüyüşü, LGBTİ+’ların varoluşlarını reddeden, hakir gören, baskılayan, şiddet uygulayan ve nefretle karşı çıkan topluma rağmen kendilerine ve birbirlerine sahip çıkmalarını kutladıkları bir dayanışma ve politik ifade alanıdır. Dünyada çeşitli şehirlerde yapılan bu yürüyüş, her yıl çoğunlukla Haziran ayının son haftasında gerçekleştirilir. Onur Haftası olarak adlandırılan bu haftada, yürüyüşün yanı sıra sosyal ve politik içerikli etkinlikler de düzenlenir.
28 Haziran 1969’da sabaha karşı, New York’un Greenwhich Village mahallesinde polis tarafından Stonewall Inn barına düzenlenen baskın sonrası çıkan isyanlar, LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ nün dünyanın birçok yerinde her yıl gerçekleşen bir gelenek haline gelmesine neden olan olayların başlangıç noktası olarak anılır. Polislerin bara baskın düzenleme nedeni alkol ruhsatı olmadan hizmet vermesi olsa da, bu tür baskınlarda LGBT’lere yönelik şiddet, taciz ve gözaltılar yaygın uygulamalar arasındadır (Poehlmann, 2016). Her ne kadar Stonewall Inn baskını ve isyanı o yıllarda ABD’de yaşanan ilk ve son baskın ya da isyan olmasa da, LGBTİ+ hareketinin kolektif hafızasında “bardağı taşıran son damla” olarak yer etmiştir. Ertesi sene, 1970’de, LGBT aktivistler tarafından Stonewall isyanlarını anmak için Los Angeles, New York ve Chicago’da düzenlenen yürüyüşler zaman içinde başka şehir ve ülkelere yayılmış ve Onur Yürüyüşü bir gelenek haline gelmiştir (Mattson, 2019).
“Pride” (onur) kelimesi eski İngilizce’de kibir anlamında iken, zaman içerisinde “makul seviyede haklı bir özsaygı” manasına da gelmeye başladı. Utanç kelimesinin karşıtı olarak kolektif değer duygusunu ifade etmek için, önceleri siyahların Sivil Hakları Hareketi, daha sonra ise LGBTİ+ hareketi tarafından sahiplenildi (“Merriam-Webster”, t.y.).”
Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: yaşam