16/04/2022 | Yazar: Yıldız Tar

10. Uluslararası Feminist Forum, Aylime Aslı Demir ve Mühdan Sağlam’ın açılış konuşmasıyla başladı. Demir, “Yıldızsız bir gecede, karanlık bir ormanın ortasında gibiyiz” derken; Sağlam, savaşın erkekliğin inşa edildiği en büyük sahnelerden biri olduğunu hatırlattı.

Feminist Forum başladı: Yıldızsız bir gecede, karanlık bir ormanda yönümüzü bulabilmek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin her sene düzenlediği Uluslararası Feminist Forum’un onuncusu bugün (16 Nisan) başladı. Derneğin bu sene sanat kolektifi Slavlar ve Tatarlar ile ortak düzenlediği etkinliğin teması: Bildiğimiz Dünyanın Sonu - Yeni İttifaklar.

Çevrimiçi ortamda yapılan etkinlik etkinlik Berlin'de bulunan uluslararası sanat inisiyatifi Slavs and Tatars'ın performans mekanı Pickle Bar'da da canlı yayınlandı. Konferansı Zoom üzerinden yaklaşık yüz kişi takip etti.

Forumun açılışını Kaos GL’den Aylime Aslı Demir yaptı. Demir, 2012 yılında Feminist Forum’un nasıl yola çıktığını hatırlatarak, “Ama maalesef Türkiye politik atmosferinin 2015 yılıyla beraber almış olduğu hal; bizim bu forumu örgütlerken karşı karşıya kaldığımız şiddeti de değiştirdi. Ankara adeta bir mayın tarlasına dönüştü. Uluslararası konuklar, Türkiye güvenli olmadığı için davetlerimize icabet edemez hale geldi. Üniversitelerinden izin alamadılar. 2017’de bu izin alamama hali etkinlik yasaklarıyla devam etti. Feminist örgütlerin dayanışmasıyla yapabildik. Ardından pandemi ile birlikte online yapmak zorunda kaldık” dedi.

“Bir tarihsel sistemden bir başkasına geçiş anındayız”

Demir bu seneki forumun teması olan “Bildiğimiz Dünyanın Sonu - Yeni İttifaklar”ı aktardı:

“Her gün sokağa çıktığımızda pek çok şeyin büyük bir hızla değiştiğini görüyoruz. Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi, savaş… Yıldızsız bir gecede, karanlık bir ormanın ortasında gibiyiz. Ne yöne gideceğimizi bilemiyoruz. Acilen yer ve yönümüzü bulabilmek için birlikte tartışmamız lazım. Bir tarihsel sistemden bir başkasına geçiş anındayız. Geçiş dönemi sancılarının neye dönüşeceğini bilmiyoruz ama ölçütlerinin eşitlik ve demokrasi olduğunu biliyoruz. Belirsizliğin zorlayıcılığının yanı sıra harika bir yanı da var. Eğer her şey belirsizse; sadece insan değil doğa da aynı şekilde bütün yaratıcılığıyla bütün olasılıklara açık. Bu konferansta da neyin dönüştüğünü iki ana başlık altında tartışacağız. Bunlardan ilki savaş. İkinci gün ise toplumsal cinsiyet konusundaki değişen tartışmalara odaklanacağız.”

“Erkeklik inşasının en büyük sahnelerinden biri savaş”

feminist-forum-basladi-yildizsiz-bir-gecede-karanlik-bir-ormanda-yonumuzu-bulabilmek-1

Demir sözü Mühdan Sağlam’a bıraktı. Sağlam, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşın bizleri pek çok konuda yeniden düşünmeye davet ettiğini söyledi. Sağlam, Rusya’nın Ukrayna işgali öncesi yaşananları özetledi, “Putin’in zihniyetine göre Ukrayna bir devlet değil, ülke ve kendi bağımsız iradesi yok. 2004’te halk, Rusya’nın desteklediği lideri seçmeyince Rusya’nın gözü Ukrayna’ya döndü. Ardından Rusya yanlısı Yanukoviç başa geçince Rusya rahatladı. 2013’te ise halk Avrupa Birliği’nden yana olunca bu sefer Rusya Kırım’ı işgal etti” dedi.

Sağlam; IŞİD’in yaptıkları, köle pazarları ve Suriye’de yaşananlar üzerinden Ukrayna’daki gönüllü birliklere geçti:

“Gönüllü birlikler denilen birliklerin kimlerden oluştuğunu bilmiyoruz. LGBTİ+’ları kendi zihniyetleriyle avlayan IŞİD gibi yapıların olup olmadığını bilemiyoruz. Rusya ordusunun pratikleri de Ukrayna ordusu ve gönüllü birlikler içerisinde de savaş suçuna karşılık gelebilecek uygulamaları görüyoruz. O çok övdüğümüz teknoloji de tam burada soru işaretleri yaratıyor? Peki bu savaş suçlarını kim, ne zaman yargılayacak?”

Erkeklik inşasının en büyük sahnelerinden birinin savaş olduğunu vurgulayan Sağlam, “Savaş, bir yandan da korkma hakkımızın elimizden alınmasıdır” dedi.

Sağlam’ın konuşmasının ardından ilk oturum başladı.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam
İstihdam