10/03/2012 | Yazar: Kaos GL

‘Trans-Feminist’, ‘Lezbiyen’ ve ‘Erkeklik’, hafta sonu (10-11 Mart) Ankara’da, Cebeci Kampüsünde başlayacak Uluslararası Feminist Forum ‘atölye’lerinin başlıkları.

Feminist Forum’dan Üç Atölye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Trans-Feminist”, “Lezbiyen” ve “Erkeklik”, hafta sonu (10-11 Mart) Ankara’da, Cebeci Kampüsünde başlayacak Uluslararası Feminist Forum “atölye”lerinin başlıkları.
 
Kaos GL’nin koordine ettiği Uluslararası Feminist Forum’da gerçekleşecek üç atölye, diğer tüm etkinlikler gibi herkesin katılımına açık olacak.
 
Pembe Hayat Derneği’nden Buse Kılıçkaya’nın modere edeceği “Trans-Feminist Atölye”, Forum’un ilk günün son etkinliği olarak 17:00-18:30 saatleri arasında gerçekleşecek.
 
Feminist Forum’un ikinci günü, 14:00-15:30 saatlerinde yapılacak “Lezbiyen Atölye”yi ise Kaos GL Derneği’nden Zehra Tosun modere edecek.
 
Uluslararası Feminist Forum’un ikinci günü son etkinliği “Erkeklik Atölyesi” 16:00-17:30 saatleri arasında gerçekleşecek. Atölyeyi Kaos GL Derneği’nden Remzi Altunpolat modere edecek.
 
Uluslararası Feminist Forum’un tüm etkinlikleri, 10-11 MART 2012, CUMARTESİ-PAZAR Tarihlerinde, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi’nde gerçekleşecek. Ücretsiz ve herkesin katılımına açık olacak etkinliklerin ilk gününde simültane çeviri yapılacak.
 
10 MART 2012, CUMARTESİ
 
TRANS-FEMİNİST ATÖLYE - Saat: 17:00-18:30
Moderatör: Buse Kılıçkaya, Pembe Hayat Derneği
 
Feminizmler trans varoluşa nasıl bakıyor? Trans feminizm mümkün mü? Feminizm mi queer yoldaşlığı mı? Biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet tartışmalarında sıra trans bireylere gelince toplumsal cinsiyetin kurgusal olduğunu unutabiliyor muyuz? Kadın dayanışması, heteroseksüel, orta sınıf, üniversiteli, beyaz, türk, biyolojik kız kardeşlik mi? Yoldaşlıkla hayatlarımızı nasıl çoğaltabiliriz?
 
11 MART 2012, PAZAR
 
LEZBİYEN ATÖLYE - Saat: 14:00-15:30
Moderatör: Zehra Tosun, Kaos GL Derneği
 
Toplumsal cinsiyet meselesini sadece kadın-erkek ilişkisi üzerinden değil, aynı zamanda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerinden de değerlendirmemiz nasıl mümkün? Eşcinsel ve biseksüel kadın deneyimleri hangi patikaları aşıyor? Çıkmaz sokaklarımız nerde nasıl karşımıza çıkıyor? LGBT hareketin gündeminde eşcinsel ve biseksüel kadınların sorunları neden görünmezliğe mahkûm ediliyor? Feminist hareketin gündeminin neresinde eşcinsel ve biseksüel kadınlar? Eşcinsel ve biseksüel kadın olma hali bilinir ama adı mı konulamaz? Adı konulduğunda ne olur? Yoksa biz miyiz “kadın kadına aşk”ı değersizleştiren? Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının ötesinde, bir sistem sorunu olarak sorunlarımızı nasıl tarifliyoruz? Her daim “olmadığın bir şey” sayılmak ne anlama geliyor? Toplum ne diyor, ben ne hissediyorum? Bu kurgunun içinde olmak istemiyorum dediğimde ise nelerle karşılaşıyorum? Cinsel yönelimleri ve cinsiyeti birbirinden ayrıştırmak mümkün mü? Bireysel görünürlük, bireysel görünmezlik, toplumsal görünürlük ve toplumsal görünmezlik bize ne hissettiriyor? “Görünür olunca ne oluyor ki?” Evet, biz tartışmak istiyoruz. Nerede, ne yaşıyoruz ya da yaşayamıyoruz üzerine…
 
ERKEKLİK ATÖLYESİ - Saat: 16:00-17:30
Moderatör: Remzi Altunpolat, Kaos GL Derneği
 
Türkiye’de toplumsal cinsiyet tartışmaları genelde kadınlar ve kadınlık halleri üzerinde yoğunlaşmakla birlikte söz konusu tartışmaların bütünlüklü bir çerçeveye ulaşabilmesi toplumsal cinsiyet matrisi içerisinde hâkim konumda bulunan erkekliğin ve erkeklik hallerinin de masaya yatırılmasını zorunlu kılar. Feminist araştırmaların Türkiye’deki seyrine bakıldığında bugüne kadar ihmal edilmiş bir alan olan erkeklik, özellikle LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) Hareketinin heteropatriarkayı sorgulayan ve farklı erkekliklerin mevcudiyeti üzerine düşünmeye çağıran hamleleri neticesinde giderek daha fazla konuşulan bir mesele haline gelmiştir.
 
Kaos GL, politik bir özne olarak zuhur ettiği günden bu yana eril sistemin dışladığı, talileştirdiği ve tabî kıldığı kategoriler olan kadınlar ve LGBT’ler arasındaki kesişimlere ve ortak mücadele pratiklerine odaklanan bir hattı inşa etmek konusunda kararlı olmuştur.
 
Bu doğrultuda bu yıl Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 10-11 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Feminist Forum’un temalarından birini de Erkeklik olarak belirlemiş ve bir oturumu buna ayırmıştır. Bizi kuşatan eril yapıda çatlaklar yaratmak için erkeklikle derdim var diyen herkesi bu oturuma katkı vermeye çağırıyoruz.
 
İlgili bağlantılar:
 
Uluslararası Feminist Forum’un Programı Açıklandı
 
Kaos GL’den Feminist Harekete Çağrı

Etiketler: yaşam
İstihdam