24/11/2021 | Yazar: Yıldız Tar

20 Kasım’dan 25 Kasım’a ortak mücadele diyerek yola çıkan Feminist Özne Tartışmaları Konferansı üç yaşında. 27-28 Kasım’da yapılacak konferans öncesi Genç LGBTİ+’dan Ecem Payçu ile konuştuk: Feminizmini alan gelsin, konferansta buluşalım!

Feminizmini al da gel: 3. Feminist Özne Tartışmaları Konferansı 27-28 Kasım’da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Feminizmin öznesi kimdir?”

Senelerdir tartışılan bu soruya yanıt vermek yerine sohbet etmeyi, deneyimleri paylaşmayı, feminist öznelerin bir araya gelerek dayanışmasını önceleyen Feminist Özne Tartışmaları Konferansı üç yaşında.

2019’da yılında Genç LGBTİ+ Derneği’nin ilkini düzenlediği konferans, feminizmlerin bir araya geldiği, çarpıştığı, birbirinden öğrendiği bir alan yarattı. Konferansa ilgi o kadar yoğundu ki artık gelenekselleşti ve bu yıl üçüncüsü düzenleniyor.

Bu yıl 27-28 Kasım’da çevrimiçi olarak yapılacak konferansın teması: Beden. Özbelirlenim, self-ID, özcülük, biyolojik determinizm alt başlıklarıyla birlikte feminist özneleri, ‘özne’liği tartışacak konferansa sayılı gün kala Genç LGBTİ+ Derneği’nden Ecem Payçu ile konferansı konuştuk.

feminizmini-al-da-gel-3-feminist-ozne-tartismalari-konferansi-27-28-kasim-da-1

20 Kasım’dan 25 Kasım’a ortak mücadele

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün ortak mücadelesi ve ilişkisini tartışmak için yola koyulduklarını hatırlatan Payçu, konferansın hikayesini KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“2019’da ilk konferansı yaptığımızda üçüncü yaşına gireceğini düşünmemiştik açıkçası. Araya pandemi girdi ama 2020’de online olarak ikincisini yaptık. Muazzam bir ilgi vardı. Biz de şaşırdık. Bu ilgi bize konuşmaya ihtiyacımız olduğunu gösterdi.

“İlk yılından beri çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. İlk konferanstan beri teorik anlatımların yanı sıra deneyimlere de yer verdiğimiz, ikisi arasında bir hiyerarşi kurmadığımız için konferans ders havasından da çıkıyor.

“Bu sene beden başlığı altında özbelirlenim ve biyolojik determinizm gibi konuları tartışacağız. Bedene dair feminist öznelerin deneyimlerini duyacağımız için çok heyecanlıyız. Gelenekselleşmesiyle birlikte artık feminist öznelerin tartışmalarının seyrini ve kaydını da tutabiliyoruz.”

‘Her’ ile başlayan her cümle kapsayıcı değil

Payçu, “Feminizmin öznesi kimdir” sorumuza ise, “Biz feminizmini alan gelsin diyoruz” diyerek yanıt verdi ve ekledi:

“Bizim için aslolan beyan ve öznelik. Öznenin kendi sözünü üreteceği, birbirimizin feminizmlerinin üstüne basmadan konuşma ve tartışma olanağı bulacağımız bir zemin yaratmak istiyoruz. Çünkü ‘her’ ile başlayan her cümle kapsayıcı değil. Hepimizin ‘her’leri biricik ve o biriciklikleri dinlemeye ihtiyacımız var. Belli noktalarda çok sıkıştık. 280 karakter bazen bizi ifade edemiyor. Belli mecralarda bir araya geliyoruz ama yeterince kapsayıcı değil. Feminizmimiz bazen hakir görülüyor. Feminizmini alan gelsin dediğimiz bir noktadayız. Yılda bir kere hem hasret giderdiğimiz hem de günceli konuşabildiğimiz bir alan için tüm feminist özneleri 3. Feminist Özne Tartışmaları Konferansı’na davet ediyoruz.”

Konferansa katılmak için şu linkten kayıt olabilirsiniz.

feminizmini-al-da-gel-3-feminist-ozne-tartismalari-konferansi-27-28-kasim-da-2

Konferans tam programı

27 Kasım Cumartesi

12.30 – 13.00 Açılış Konuşması

13.00 – 14.30 I. Oturum

Kavram Kargaşası/ Arya Zencefil

Diller Arası Raks: LGBTİ+’ların Garip Kuş Dili/ Deniz Gedizlioğlu & Yıldız Tar


14.45 – 16.45 II. Oturum

Özcülük ve Biyolojik Determinizmin Politika Felsefesindeki Karşılığı/ Nilgün Toker

Öz-belirlenim Temelinde Cinsiyet Kimliği Hakkı/ Reyda Ergün

Bedenin Devinen Seyri/ Duygu Yayla


28 Kasım Pazar

13.00 – 15.00 I. Oturum

Sakatlık Çalışmalarında Queer Ufku/ Sibel Yardımcı

Toplumsal Cinsiyet Krizi ve Cinsiyet Kimliği Mücadelesi/ Sema Semih

Soyut Aynalarda Beden/ Ecem Payçu


15.15 – 16.45 II. Oturum

Feminizm, Cinsiyet ve Bizim Enby’ler/ Denis E. Boyacı

Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Bağlamında “Lezbiyen” Açılımı/ Büşra İşguzar



Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları
nefret