02/06/2020 | Yazar: Kaos GL

“LGBTİ+ Mülteci Özbakım Rehberi” pandemi sürecinde LGBTİ+ mülteciler için bir destek hizmeti olarak uzman olan psikiyatristler ve klinik psikologlar tarafından paylaşılan güvenilir aktarıyor.

“Fiziksel ve ruhsal olarak hayatta kalma mücadelesi her koşulda çok değerlidir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği Mülteci Hakları Programı’nın yayımladığı “LGBTİ+ Mülteci Özbakım Rehberi” pandemi sürecinde LGBTİ+ mültecilerin yaşayabileceği zorluklara dikkat çekiyor ve bir destek hizmeti olarak uzman olan psikiyatristler ve klinik psikologlar tarafından paylaşılmış, güvenilir bilgileri paylaşıyor.

 TürkçeİngilizceFarsça ve Arapça dillerinde yayımlanan “LGBTİ+ Mülteci Özbakım Rehberi”nin giriş yazısı şöyle:

“Bu süreçte yaşadıklarınızı anlamlandırmayı kolaylaştırması için sizin için bir kit hazırlamak istedik”

“Gökkuşağının altındaki dostlarımız,

“LGBTİ+ ve mülteci olmak başlı başına çeşitli yaşam zorlukları deneyimlemeye neden olabilir. Tüm dünyayı etkilemekte olan Covid-19 Pandemisi sırasında bu zorluklar sizin için daha belirgin ve sıkıntı verici hale gelmiş olabilir. Mülteci ve LGBTİ+ olmaktan kaynaklı olarak bu dönemde daha fazla ayrımcılık ve dışlanma ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Covid-19 nedeniyle geldiğiniz ülke gerekçe gösterilerek damgalanmaya maruz kalıyor olabilirsiniz. İhtiyacınız olan yardımlardan LGBTİ+ ve mülteci olmanız nedeniyle faydalanamıyor olabilirsiniz. Kimliğiniz nedeniyle bunları deneyimliyor olmak sizin için her zaman olduğundan daha üzücü ve zor hale gelmiş olabilir.

“Bu dönemde maddi koşullarınız çalıştığınız iş yerlerinin salgından dolayı kapanması nedeniyle daha da kötüleşmiş olabilir. Aldınız maddi destekler yaşam pahalılığı nedeniyle çok daha yetersiz hale gelmiş olabilir. Ya da kurumların sağladığı maddi ve ayni desteklerden LGBTİ+ veya mülteci olmanız gerekçe gösterilerek eşit şekilde faydalandırılmıyor olabilirsiniz. Bu nedenle geleceğinizden her zamankinden daha fazla endişe ediyor olabilirsiniz.

“Bu salgın döneminde fiziksel ve ruhsal sağlığımızı korumamıza yönelik olarak güvenilir sağlık kurumları ve ruh sağlığı örgütleri tarafından çeşitli önerilerde bulunuluyor. Ancak bu önerilerin bazıları zorlu yaşam koşulları altındaki LGBTİ+ mülteciler için gerçeklikten uzakmış gibi görünebilir. Yaşanan güçlüklerin travmatik etkileri karşısında uzmanlar tarafından yapılan bu öneriler anlayış ve empatiden yoksunmuş gibi gelebilir. LGBTİ+ bir mülteci olarak yaşadıklarınız bazen herkese ve her şeye karşı güvensiz, öfkeli ve umutsuz hissettiriyor olabilir.

“Oysa fiziksel ve ruhsal olarak hayatta kalma mücadelesi vermek her koşulda çok değerli ve anlamlıdır. Bulunduğunuz koşullar ne kadar zorlu olursa olsun kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için yapabileceğiniz şeyler mutlaka olacaktır. Koruyucu önlemleri değersiz bulmak ya da yok saymak başınıza gelenlerden sorumlu olan kişilere olan haklı öfkenizi kendinize yöneltmek anlamına gelebilir. Bu koruyucu önlemler olumsuz duygularımızdan kurtulmayı değil bu duyguları fark etmeyi ve anlamayı hedeflemektedir. Hangi koşulda olursak olalım hissettiklerimizi ifade edebilmek sağlıklı bir eylemdir.

“Bu süreçte yaşadıklarınızı anlamlandırmayı kolaylaştırması için sizin için bir kit hazırlamak istedik. İçine de rahatlamanıza yardımcı olabilecek bazı egzersizler koyduk. Bu bilgiler bu alanda uzman olan psikiyatristler ve klinik psikologlar tarafından paylaşılmış, güvenilir bilgilerdir.

“Haydi, bu süreçte Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ bir mülteci olarak kendimize nasıl yardımcı olabileceğimize ve yaşananların olumsuz etkisinden ruhsal olarak nasıl korunabileceğimize bir bakalım.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, mülteci
İstihdam