10/06/2010 | Yazar: Kaos GL

İspanya’da sosyalist hükümetin hazırladığı ve 2007 yılında kabu

Franco Mağduru Eşcinsellere Tazminat Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İspanya’da sosyalist hükümetin hazırladığı ve 2007 yılında kabul edilen "tarihi bellek" yasası kapsamında diktatör Francisco Franco döneminin mağduru olan eşcinsel ve transeksüellere tazminat ödemesine başlandı.

Endülüs Transeksüeller Derneği, Franco döneminde sadece cinsel kimliklerinden dolayı hapis yatan 10 eşcinsele 4 biner Avro tazminat ödendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, yaklaşık 6 ay süren bürokratik bir süreçten sonra söz konusu 10 kişinin Franco döneminde eşcinsel ya da transeksüel olmalarından dolayı, en fazla 6 ay olmak üzere hapse atıldığı ve bunun İspanyol devleti tarafından resmen tanındığı kaydedildi.

Verilen bilgilerde, diktatör Franco döneminde yaklaşık 5 bin eşcinselin mağdur edildiği, eziyet ve işkence gördüğü iddia ediliyor. Mağdur edilenlerden bir kısmının öldüğü, bir kısmının ise eski günleri hatırlamak istemediği, bu nedenle de "tarihi Bellek" yasasını kullanarak tazminat talep edenlerin sayısının sadece 2 binde kaldığı belirtildi.

İspanya’da 1936-1939 İç Savaşı ve 1939-1975 General Francisco Franco dönemiyle yüzleşilen ve o dönemin mağdurlarının acılarının hafifletilmesini hedef alan "tarihi bellek" yasası gereği, o dönemde cinsel kimliğinden dolayı hapis cezası alanlardan 1-6 aya kadar olanlarına 4 bin Avro, 6-12 ay arası olanlara 8 bin Avro, 1-3 yıl arası hapis yatanlara da 12 bin Avro tazminat ödenmesi öngörülüyor. 


Etiketler: yaşam
İstihdam