07/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Herkes için ‘değişim’ kampanyasıyla seçimleri kazanan Sosyalist Parti, LGBT bireylere tam eşitlik ve homofobiye karşı yasal güvence sözü verdi.

François Hollande’dan LGBT’lere ‘Liberté Egalité Fraternité’ Sözü! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Herkes için “değişim” kampanyasıyla seçimleri kazanan Sosyalist Parti, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans bireylere (LGBT) tam eşitlik ve homofobiye karşı yasal güvence sözü verdi.
 
François Hollande’ın Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı olmasını, Poyraz Şahin, kaosgl.org için değerlendirdi
Fransız solunun 1995’den bu yana aldığı ilk başarı
 
“Değişim Şimdi” (“le changement, c’est maintenant”) şiarı ile seçim kampanyasına başlayan François Hollande %52,55 oranında oy alarak Fransa Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı oldu. 

Bu başarının altında Fransa’nın sola kayması mı, yoksa Nicolas Sarkozy’nin politikalarına verilen bir cevap mı bulunuyor bunu kestirmek gerçekten güç. Zira dünyayı sarsan ekonomik krizin sonucu olarak yükselen işsizlik oranının ve buna bağlı olarak halkın giderek fakirleşmesinde Sarkozy’nin çok da iyi olmayan bir performans sergilemesinin bir sonucu olarak da değerlendirilebilir.
 
“Aile değerleri” Sarkozy’yi kurtarmadı!
 
Aslında bu seçim sonuçlarına sevinen sağdaki tek güç olan aşırı sağcı partinin olduğu unutulmamalıdır... 

Nicolas Sarkozy sadece ekonomi ile ilgili politikalarıyla değil sosyal hayat ile ilgili politikalarıyla ilgili olarak da çoğu zaman tepki çekti. 

Hatırlayalım 2007 yılında eşcinsel evliliğine ve yabancı statüsünde olan göçmenlere yerel seçimlerde oy kullanma hakkı vermek gibi konuları en temel “insan hakkı” argümanının arkasına sığınarak savunan Sarkozy iktidara gelince birçok çok sözü gibi bu sözlerini tutmadı. Bu yılki seçim kampanyasından ne olduysa “ailenin” ve “toplumun” değerlerini korumak adına Sarkozy fikir değiştirerek beş yıl önce savunduğu politikalardan vazgeçti. Elbette ki bunun sebeplerinden birinin Katolik ya da aşırı sağcı vatandaşların oylarına bir göz kırpma olduğunu unutmamak gerekir. 

 LGBT’ler dâhil herkes için değişim!

François Hollande aşırı sağcı bir babanın oğlu olarak eğitim gördü ama babasının politik duruşuna karşı sosyal demokrat bir çizgide durdu. 

2012 seçim kampanyasında “değişim”i çok ön plana çıkardı ve herkes için, her grup için değişim dedi. Bu bağlamda LGBT bireyleri için de değişim sözü verdi.
 
Bilindiği gibi Fransa’da hali hazırda eşcinseller için bir evlenme çeşidi olan PACS var ama bu birleşme evlilik olarak kabul edilmiyor sadece bir çeşit birleşme paktı gibi; elbette ki klasik bir evliliğin verdiği avantajları ve hakları vermiyor; vergi, miras, belediyede evlilik gibi.
 
Tam eşitlik için taahhüt!

François Hollande iktidara geldiği takdirde LGBT haklarının diğer heteroseksüel insanların hakları ile aynı olacağı sözünü verdi. Bu sözünü mart sonunda Fransız LGBT düzenlemiş olduğu büyük bir mitingde üstüne basa basa tekrar etti. Bu mitingde Cumhurbaşkanlığına aday olan sağcı partilerin haricinde bütün adaylar hazır bulundu. Bu büyük mitingde LGBT hakları tartışıldı.

Sosyalist Parti evlilikte eşitlik, homoparentalité yani eşcinsel anne ve babaların çocuklarının yasal güvenceye alınması ve homofobiye karşı gerekli kanunların getirileceği taahhüdünde bulundu.

Fransa gibi “eşitlik”, “özgürlük” ve “kardeşlik” değerleri olan bir ülke için aslında LGBT bireylerinin hakları konusunda çok geç kalınmış bir karar zira Fransızların o beğenmediği Katolik Portekiz’de eşcinsel evliliği 2010 yılında yasallaştı.

Eşitliğe inanan bütün herkes için hayırlı olsun… 

Poyraz Şahin, Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE), CNAM PARIS
poysahin@gmail.com
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam