30/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Fransız ulusal meclisinde dün görüşülmeye başlanan ‘Herkes İçin Evlilik’ tasarısı, merkez ve aşırı sağ partilerin 5000’den fazla değişiklik talebiyle karşılaştı.

Fransız Sağı Evlilik Eşitliğini Yanlış Anladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Fransız ulusal meclisinde dün görüşülmeye başlanan “Herkes İçin Evlilik” tasarısı, merkez ve aşırı sağ partilerin 5000’den fazla değişiklik talebiyle karşılaştı. Aralarında poligami, ensest ve çocuklarla evlenmenin yasallaştırılması da bulunan taleplerin her birinin görüşülmesi gerektiğinden meclisteki eşitlik tartışmasının iki haftadan uzun bir süreye yayılması bekleniyor.
İktidardaki Sosyalist partinin lideri Harlem Désir, tasarının görüşmelerden geçip vekillerin çoğunluğu tarafından oylanacağından emin olduğunu söyledi.
 
Sağ Ne Eşcinselleri, Ne de Göçmenleri İstiyor
Merkez ve aşırı sağ partilerden milletvekilleri, evlilik eşitliğiyle birlikte gelen olası bir “eşcinsel göç” dalgasının önüne geçmek için tasarıda çeşitli değişiklikler yapılmasını önerdi.
 
Tasarı görüşülürken Katolik rahipler de eşcinsellerin evlenme hakkına karşı ulusal meclis önünde dua ettiler. Rahipler görüşmeler boyunca dualarını sürdüreceklerine dair söz verdiler.
Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, değişiklik önerilerini “süreci tıkamaya yönelik gayretler” olarak niteleyip muhalefetin tartışmayı “ekşitme” girişimlerinden hükümetin etkilenmeyeceğini belirtti.
 
Sağın Fantezileri Değişmiyor
Konu eşcinsellik meselesinin saptırılmasına gelince Türkiye sağı da Fransa sağından geri kalmıyor. İşte örnekleri:
 
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda CHP ve BDP’nin “herkes evlilik ve aile kurma hakkına sahip olmalı” önerisine AKP ve MHP sıcak yaklaşmamıştı. Adı açıklanmayan bir komisyon üyesi ise önerinin “kadınların köpeklerle evlenmesinin önünü açacağını” iddia etmişti.
 
Yargıtay, oral ve anal seks içeren ilişkileri “doğal olmayan ilişki” olarak tarif ederek tecavüz, hayvanlarla ilişki ve ölülerle ilişki ile bir tutmuştu.
“Doğal olmayan ilişki” konusu daha önce Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısının görüşüldüğü 2004 yılında gündeme gelmiş ve tartışmalara yol açmıştı. Adalet Alt Komisyonu’nda ilk kez “cinsel yönelim ayrımcılığı”na karşı yasal düzenlemenin konuşulmasından olsa gerek “doğal olmayan ilişki” tabiriyle eşcinselliğin değil “ölülerle ilişki”nin kastedildiği söylenmişti!
 

TBMM’ye sunulan TSK Disiplin Kanunu Tasarısı’nda da eşcinsellik “suç” olarak cezalandırılacak ve TSK’dan atılma gerekçesi olarak sayılan durumlardan biri olarak Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştı. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam