15/07/2023 | Yazar: Burak Akbalık

“Başta LGBTQ+ taraftarlar olmak üzere tüm taraftarlar için kapsayıcı ve güvenli bir alan yaratmak için kulüple birlikte daha fazla çalışmayı amaçlıyoruz.”

“Futbol herkes içindir”: Rainbow Devils ile söyleşi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTQ+ taraftar kulüpleri 2013 yılından bu yana Birleşik Krallık'ta ivme kazanıyor. Onlar daha görünür hale geldikçe, LGBTQ+'ların futbola katılımı da hem saha içinde hem de saha dışında daha görünür hale geliyor. Örneğin Birleşik Krallık'ta Jake Daniels yaklaşık 30 yıl sonra eşcinsel olduğunu açıkladı ve Justin Fashanu'dan sonra ilk açık eşcinsel futbolcu oldu.[1]

Onların seslerini duymak için Manchester United Futbol Kulübünün LGBTQ+ taraftar kulübü olan Rainbow Devils’ın komite üyeleri James Bull ve Lindsey Parr ile söyleştik.

Mesleki olarak, LGBTQ+ dayanışması açısından ve Manchester United taraftarı olarak geçmişiniz nedir? Ayrıca, isterseniz komite üyesi olarak pozisyonunuzdan ve görevlerinizden bahsedebilirsiniz.

James Bull: Birleşik Krallık'ta kamu hizmeti çalışanlarını temsil eden bir sendikada çalışıyorum. Bunu yapmadan önce LGBT aktivizmine oldukça dahil olmuştum ve işyerinde LGBTQ+ eşitliği ile ilgili konularda çalışıyordum. [Manchester] United taraftarı olma konusuna gelince, gençliğimin ilk yıllarında United taraftarıydım. Daha sonraki gençlik yıllarımda futboldan biraz uzaklaştım, ta ki geçen yıl ve bu yılın başında futbola geri dönene kadar. Rainbow Devils'ta komite üyesiyim ve ağırlıklı olarak markalaşma, ürünler ve iletişim üzerine çalışıyorum.

Lindsey Parr: Daha önce 16 yıl boyunca ortaokul öğretmenliği yaptım ve eğitimde LGBTQ+'nın önemi için Stonewall ile birçok çalışma yaptım. Şu anda Diversity Role Models adlı bir LGBTQ+ vakfında çalışıyorum. Okullara gidip LGBTQ+ konusunda atölye çalışmaları ve personel eğitimi yapıyoruz. Doğduğumdan beri [Manchester] United taraftarıyım, sanırım United taraftarı olarak doğdum. Yaklaşık 6 yaşımdan beri maçlara gidiyorum, kombine bilet sahibiyim. Rainbow Devils'teki görevime gelince, komitede yer alıyorum ve Başkan Yardımcısıyım. Şu anda Rainbow Devils'in büyümesi için elimizden geleni yapıyoruz ve giderek de büyüyor. Sanırım dünya çapında neredeyse 400 üyemiz var ve bu harika bir şey. İnsanlar sosyal medya üzerinden kaydolarak Rainbow Devils’a üye olabilir. Biz herkesi kucaklayan bir taraftar kulübüyüz.

Bu taraftar kulübünü kurarken ana itici güç neydi ve kuruluşunuzdan bu yana yaşadığınız olaylar nelerdi?

Lindsey Parr: 2019'da kurulduk ve başlangıçtaki etkinliklerin çoğu online olmak durumunda kaldı (Covid önlemleri sebebiyle). Birlikte online etkinliklere katılan birçok insan ve diğer futbol kulüplerinin LGBTQ+ taraftarları vardı. Geçenlerde Manchester Pride'da yer aldık ve muhteşemdi. İlk defa Manchester Pride'da Manchester United'ı temsil eden birileri mevcuttu. Onur yürüyüşünde Rainbow Devils’tan yaklaşık 30 kişi vardı ve kulüp James tarafından tasarlanan bazı tişörtleri finanse etti. Tişörtleri giydik ve futbol şarkıları söyleyerek yürüdük, harika bir gündü. Ayrıca çok sayıda sosyal etkinlik gerçekleştirdik ve artık maçlardan önce olabildiğince sık buluşmaya çalışıyoruz. Daha fazla sosyal etkinlik yapmayı planlıyoruz, bu artırmak istediğimiz bir şey.

James Bull: Tüm Premier Lig kulüplerinin olmasa da pek çok Premier Lig kulübünün LGBTQ+ taraftar dernekleri var. Bu son birkaç yıldır oldukça büyüyen bir şey. Bir grup insan bir araya gelip [Manchester] United ile çalışarak Rainbow Devils'i kurdu; böylece kapsayıcı bir alan yaratmanın yanı sıra her türlü ayrımcı davranışın üzerine eğilen bir organizasyon olmasını sağladılar.

Lindsey Parr: Kulüple birlikte çalışarak bu grubu oluştururken, daha önce kendileri olma konusunda kendilerini güvende hissetmeyen ve bu nedenle futbol maçlarına katılmayan insanların futbola geri dönmesini mümkün kılındı. Rainbow Devils'in LGBTQ+ taraftarların futbola yeniden katılımını sağlayan bir platform olduğunu düşünüyorum.

James Bull: Bu oluşumu tetikleyen belirli bir olay var mıydı bilmiyorum. İkimiz de grubun kurucularından değiliz ama bu grubun, bazı LGBTQ+ taraftarların kendi aralarında yaptıkları konuşmalardan doğduğunu düşünüyorum. Manchester United için LGBTQ+ odaklı bir taraftar kulübü kurmanın zamanı gelmişti sanırım.

Sanırım o noktada bir şeyler yaratmak ihtiyacı hissediliyor.

Lindsey Parr: Ayrıca bize sosyalleşmek ve insanlarla arkadaş olmak için güvenli bir alan hissi ve gurur duygusu veriyor. Sir Alex Ferguson Tribünü'nde Rainbow Devils pankartını görmek benim için gerçek bir gurur kaynağı. Kulübün kimliğimi ve kim olduğumu benimsediğini hissediyorum, bu benim için önemli.

James Bull: Mesela Old Trafford'da gençler takımının FA Kupası Final maçına gitmiştim ve onlarca yıl sonra ilk kez bir futbol maçında o pankartı görmek beni çok etkilemişti. Çünkü bu pankart LGBTQ+’ların burada hoş karşılandığını ve buranın onların da kulübü olduğunu gösteriyordu. Bunun çok büyük bir değeri var ve bu gelişmenin bir göstergesi.

Pandemi bir anda herkesin hayatının ortasına düştü. Bu dönem Rainbow Devils için çok önem arz ediyor çünkü pandemi kuruluşundan yaklaşık bir ay sonra başladı. Maçlara katılmadığınız dönemde LGBTQ+’ların futbolda kapsayıcılığı konusunda neler yaptınız ve sosyal medya sizin için ne kadar ön plandaydı?

James Bull: Pandeminin bariz nedenlerden dolayı büyük bir dezavantaj olacağına dair bazı endişeler vardı. Grup kurulduktan kısa süre sonra pandemi etkisini göstermeye başlamıştı ve insanlar futbol maçlarına doğrudan katılamıyordu. Ancak bu insanları bir şekilde bir araya getirmiş oldu. Rainbow Devils Zoom toplantıları ve beraber maç izleme etkinlikleri düzenlendi. Bu sadece Rainbow Devils arasında değil, aynı zamanda farklı kulüplerin farklı LGBTQ+ taraftar dernekleri arasında da oldu ve futbolda LGBTQ+ kapsayıcılığı etrafında bir ağ oluşturdu. Kulüple ilişkiler açısından zorluklar olduğunu düşünüyorum çünkü [Manchester] United da pandemi döneminde aktif personel sayısını azaltmak zorunda kaldı. O dönemde pankartın asılması konusunda konuşmalar oldu ve [Rainbow Devils] komite üyeleri pankartın maçlara tekrar katılım oluncaya kadar asılı kalmasını sağladılar. Bu, LGBTQ+ kapsayıcılığı ve eşitliği konusunda açık bir kararlılık ve niyet beyanıydı.

Lindsey Parr: Bence hâlâ zorluklar var, hâlâ aşağılayıcı tezahüratlar var. Maalesef bu futbolda bir kültür, bu aşağılayıcı tezahüratlar mevcut ve belirli kimlikleri dışlıyor. Ancak biz ve kulüpler bunlarla mücadele etmek, bu görüşlerin futbolda hoş karşılanmadığını ve futbolun herkes için bir oyun olduğunu net bir şekilde ifade etmek için çok çalışıyoruz. One Love[2] kampanyasının yanı sıra Rainbow Laces[3] kampanyasına dahil olan diğer tüm kulüpleri de görebilirsiniz. Bu zorluklar hâlâ devam ediyor ancak herkes el ele verirse homofobiyi futbolun içinden söküp atabileceğimizi düşünüyorum, iyimser olmak durumundayım.

Bence hepimiz iyimser olmalı ve homofobiyle hem sosyal medyada hem de tribünlerde her şekilde mücadele etmeliyiz.

Lindsey Parr: [Manchester] United paylaşımlarına ve bizim paylaşımlarımıza gelen bazı yorumlara baktığımızda sosyal medyanın bizim için zor olduğunu söyleyebilirim ancak destek için de çok sayıda yorum yapıldı. Bu görüşlere sahip olan taraftarların sadece bir azınlık olduğunu düşünmek istiyorum, belki de yaptığımız iş bunu değiştirecek ve bir fark yaratacaktır. Bence kulüp bizden fikir almak, sosyal medyada ve maçlarda bu tür şeyleri ortadan kaldırmak istiyor. Herkes için kapsayıcı bir alan yaratmak istiyorlar.

James Bull: Bence Josh Carvalho, Jake Daniels ve Zander Murray gibi üç profesyonel futbolcunun son 24 ay içinde açılmış olması kesinlikle bu mücadelenin sonucu. Yıllar önce olsa böyle bir şey olamazdı. Kendilerine güvenerek, kabul göreceklerini hissettikleri için cesurca açıldılar. Ayrıca kulüplerin de karşılaşabilecekleri istismar ve ayrımcılıkta yardımcı olacağının farkındaydılar. Bu kutlanacak bir şey.

Şehir mekânlarındaki ilişkileriniz nasıl? Manchester şehri ile LGBTQ+’lar arasındaki ilişkiden bahsedebilir misiniz?

James Bull: Manchester gerçekten canlı bir LGBTQ+ topluluğuna sahip. Manchester'da Canal Street etrafında bir gey köyü var. Burada her yıl düzenlenen bir Onur Festivali ve aynı zamanda bir Trans festivali olan Sparkle mevcut. Bence Manchester bir şehir olarak gerçekten de çok çeşitli, kapsayıcı ve misafirperver bir yer. LGBTQ+ tarihi açısından Alan Turing çalışmalarının çoğunu burada, Manchester'da yaptı ve ne yazık ki burada öldü.

Lindsey Parr: Ben Leeds'te yaşıyorum ama Manchester'ın hemen dışında büyüdüm. Eşcinsel olarak büyürken bile Manchester'a gidebileceğinizi ve oranın güvenli bir yer olduğunu bilirdiniz. Her zaman bu kapsayıcılığa sahipti.

LGBTQ+’ların kapsayıcılığı için atmayı planladığınız adımlar nelerdir?

Lindsey Parr: Büyümeye devam etmek istiyoruz. Daha fazla üye sahibi olmak ve gerçekten aile içinde bir aile yaratmak istiyoruz. Başta LGBTQ+ taraftarlar olmak üzere tüm taraftarlar için kapsayıcı ve güvenli bir alan yaratmak için kulüple birlikte daha fazla çalışmayı amaçlıyoruz.

James Bull: Taraftarlarla iletişimimizi ve insanların katılımını geliştirmek istiyoruz. Maçlara sık gelmeyen insanlar için maçların etrafında daha fazla sosyal etkinlik düzenlemek istiyoruz.

Farklı LGBTQ+ taraftar kulüpleriyle, özellikle aynı şehri ve rekabet zeminini paylaştığınız için Canal Street Blues[4] ile ilişkilerinizi sormak istiyorum.

Lindsey Parr: Futbol sahasında rakipler ama LGBTQ+ taraftar grupları söz konusu olduğunda eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda rekabet yok. Desteklediğimiz kulüpler rakip olsa da, renkleriniz ne olursa olsun futbolun kapsayıcı bir alan olmasını sağlamak için tek bir hedefte birleşiyoruz. Herkes aynı şeyi istiyor, futbolda eşitlik.

Kaos GL Dergisine ulaşın

Bu yazı ilk olarak Kaos GL Dergisinin Tahayyül dosya konulu 188. sayısında yayınlanmıştır. Dergiye kitapçılardan veya Notebene Yayınları’nın sitesinden ulaşabilirsiniz. Online aboneler dergi sitesinden dergiyi okuyabilir.

 




[1] https://www.stonewall.org.uk/about-us/news/teampride-statement-jake-daniels-coming-out

[2] One Love, Manchester United Kulübünün desteklediği LGBTQ+ kapsayıcı kampanyadır.

[3] Rainbow Laces, Stonewall’ın desteklediği futbolda LGBTQ+ kapsayıcılığı ön plana çıkaran kampanyadır.

[4] Canal Street Blues, Manchester City kulübünün LGBTQ+ taraftar topluluğudur. (ç.n.)


Etiketler: yaşam, spor, dünyadan
İstihdam